Predsednik Vučić sa Boreljom i Varheljijem tanjug

Objavljeno: 11.05.2022. 21:25 Izmenjeno: 12.05.2022. 14:17

BiH predstavlja srpski član Predsedništva Milorad Dodik, a privremne institucuje u Prištini ministarka spoljnih poslova Donika Gervala.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je  na Instagramu da se sastao sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom.

Vest o susretu sa Boreljom objavljena je na Instagram nalogu ““buducnostsrbijeav““, uz fotografiju sa susreta.

Prethodno je na Instagramu objavljeno da se predsednik Srbije sastao i sa komesarom Evropske unije za proširenje i susedsku politiku Oliverom Varheljijem.

Predsednik Vučić prisustvuje radnoj večeri koju je Borelj organizovao za šestorucu lidera sa Zapadnog Balkana u Briselu.

Na večeri u Briselu su, pored predsednika Srbije, predsednik Crne Gore Milo Ðukanović i premijeri Albanije i Severene Makedonije, Edi Rama i Dimitar Kovačevski.

U Briselu napominju da je u pitanju neformalna radna večera koju šefovi diplomatija EU već tradicionalno organizuju za lidere sa Zapadnog Bakna kako bi se procenuila situacija i saradnja u regionu, angažman EU sa regionom i evrointegracioni put Zapadnog Balkana.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu naglašavaju da će ovoga puta ipak rat u Ukrajini biti u fokusu razgovora Borelja sa partnerima iz regiona.

Predviđeno je da se razgovara o uticaju ”ničim izazvane ruske agresije na Ukrajinu” na bezbednosnu i ekonomsku situaciju u regionu ukljucujući i pitanja snabdevanja energentima i hranom, a domaćin je na dnevni red sastanka stavio i pitanje ”bolje korrdinacije i zajedničkog odgovora”

Vučić:Ne očekujem jednostavne razgovore,iskrsla nova pitanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je , pred neformalnu večeru koju za lidere sa Zapadnog Balkana organizuje šef diplomatije EU Žosep Borelj, da očekuje ne jednostavne razgovore zbog pitanja koja su iskrsla. Međutim, ističe da je Srbija donela odluku za ubrzanje puta u EU i da veruje da će ona biti uzajamna.

„Očekujemo do kraja meseca važnu posetu Srbiji i da ćemo imati konkretnije i bolje rezultate u toj saradnji“, podvukao je Vučić.

Na pitanje da li je tačno da će Priština podneti zahtev za članstvo u Savetu Evrope i kako će Srbija reagovati, kazao je da je to pitanje teško za nas.

„Očigledno je da neki ljudi rade na destabilizaciji regiona, a naravno i Srbije“, naglasio je on.

Vučić je ukazao da će sutra ili prekosutra održati sastanak nacionalnog saveta bezbednosti, ali da će prvo sačekati da li će Priština uraditi to što je najavila u vezi sa podnošenjem zahteva za SE sutra.

„Ako to urade onda je jasno ne postoje Briselski, Vašingtonski sporazum, ni reozolucija Saveta bezbednosti UN 1244. Ukidaju u potpunosti međunarodni pravni poredak. Biće interesantno da vidimo ko će sve od onih koji se zaklinju u poštovanje međunarodnog prava to podržati. Mi ćemo imati odgovor i snažno ćemo znati štititi svoju zemlju“, podvukao je on.

Na pitanje da prokomentariše izjave da zemlje koje nisu podržale sankcije neće moći prisustvovati sastancima EU, rekao da su oni moćni i jaki, a mi slabi i oni mogu da rade šta žele.

„Mi ćemo u skladu sa svojim interesima donositi odluke“, zaključio je Vučić.

EU i Zapadnog Balkna na ”rusku agresiju”.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 27°C

Vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 36°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana