Predsednik Vučić na obeležavanju 182.godine SANU tanjug

Objavljeno: 20.11.2023. 12:34 Izmenjeno: 23.11.2023. 09:38

Čast mi je i privilegija što govorim na 182. godišnjicu SANU, važno da svi mi koji se bavimo drugim poslovima znamo da smo uvek prolazni, a ono što je neprolazno i večno za naš narod i građane su SANU, SPC i srpska država. Ne smemo da se odreknemo onoga što je naše, međunarodnog prava, teritorije […]

Čast mi je i privilegija što govorim na 182. godišnjicu SANU, važno da svi mi koji se bavimo drugim poslovima znamo da smo uvek prolazni, a ono što je neprolazno i večno za naš narod i građane su SANU, SPC i srpska država.

Ne smemo da se odreknemo onoga što je naše, međunarodnog prava, teritorije i naroda, čak da to učinIm uz sva obećanja koja izgovaraju, mi ne bismo dobili ništa ni na taktičkom ni na strateškom nivou za našu zemlju, važno da čuvamo ono što pripada našoj zemlji, sačuvamo mir i da ne ugrozimo budućnost zemlje i čekamo povoljnu priliku da sa istinom i pravdom izađemo pred svet.

Sledeća godina nam donosi nove izazove, mislim i na KiM i na RS, od velikog je značaja da dođemo do zajedničkog imenitelja kako da svoju zemlju, slobodu, budućnost sačuvamo, naš izlaz je da insistiramo na kompromisima iako znamo da to drugi ne žele, bolje i vreme da kupujete nego da se odreknete nečega čega ne smetre da se odreknete.

Ako pokušavate da postignete kompromis i vidite da je nemoguće i drugog izlaza nemate, onda morate i vreme da kupujete, i to je bolje nego da se odreknete onoga čega ne možete i ne smete da se odreknete, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraćajući se na svečanoj akademiji Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU). Vučić je u svom govoru rekao da se plaši da će sledeća godina, kada se očekuju i izbori u mnogim državama sveta, biti mnogo teža i lošija za ceo svet, pa i za Srbiju. „Plašim se da nam ta godina donosi mnogo više sukoba, mnogo više nemira nego što je donela prethodna i ova 2023. godina. Kada to kažem, mislim i na svaku vrstu ugroženosti našeg naroda na Kosovu i Metohiji, ali i u Republici Srpskoj i u mnogim drugim delovima našeg regiona“, rekao je Vučić. Vučić je kazao da je od izuzetnog značaja da svakog dana, slušajući različite stavove, različita mišljenja, dođemo do zajedničkog imenitelja kako da svoju slobodu, kako da svoju zemlju i budućnost uopšte sačuvamo. „Kada govorim o svim ovim izborima, govorim zato što znam da niko nikome neće da popusti, jer u savremenom svetu i eri društvenih mreža popuštanja nema. Niko nigde nikome da popusti neće. Kompromis je postala odvratna reč. Čak poštovanje drugih i drugačijih stavova gotovo da više ne postoji u savremenom svetu“, rekao je on. Kako je dodao, „naš izlaz jeste da se insistira na kompromisnim rešenjima iako znamo da ih neće biti“. „Iako znamo da ih ni drugi, a ni oni koji bi da određuju sudbinu sveta ne žele. Neki kažu loše je da kupujete vreme. Loše je ako niste pokušali pre toga da postignete kompromis. Ako pokušavate da postignete kompromis i vidite da je nemoguće i drugog izlaza nemate, onda morate i vreme da kupujete. I to je bolje nego da se odreknete onoga čega ne možete i ne smete da se odreknete“, poručio je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana