Predsednik Vučić sa Junkerom i Hanom Studio B,Tanjug

Objavljeno: 26.02.2018. 19:16 Izmenjeno: 27.02.2018. 11:07

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas popodne u vili Mir sa predsednikom Evropske komisije Žan Klod Junkerom, koji je u Beograd stigao u pratnji komesara za proširenje i susedsku politiku Johanes Han.Vučić: Robna razmena sa EU povećana više nego duplo.Junker:Srbija prešla impresivan deo puta ka EU.Vučić:Srbija pozdravlja strategiju proširenja koju je predstavila EK.

Od početka primene Prelaznog trgovinskog sporazuma 2009. godine, robna razmena Srbije sa EU povećana je za više nego duplo, sa 10,1 milijardu evra 2009, na 22 milijarde evra prošle godine, ukazao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je rekao da je naš izvoz u EU u tom periodu povećan tri puta, sa 3,4 na 9,95 odnosno 10 milijardi evra u 2017. godini.

„Veoma je važno za nas da, iako Srbija beleži konstantan deficit u razmeni sa EU – pokrivenost uvoza izvozom u 2009. godini bila je 50,5 odsto, a danas je 83,2 odsto“, istakao je predsednik Vučić na zajedničkoj pres konferenciji za predsednikom EK Žan Klodom Junkerom.

To, podvukao je, pokazuje koliko je srpska privreda napredovala i naučili smo da proizvodimo ono što može da nađe svoj prostor i tržište na evoprskom nebu.

Predsednik je takođe istakao da EU za Srbiju nije samo cilj, već proces koji nam donosi bolje standarde, u svim oblastima života.

U tom smislu, ukazao je da pre pet godina nije postojao indeks zdravstvene zaštite za Srbiju, a danas smo „pretekli“ najmanje pet zemalja EU.

„To je evropski put na kojem moramo mnoge stvari da uradimo, kao što je izgradnja KC Niš, a moramo da izgradimo kliničke centre u Beogradu, Noovom Sadu i Kragujevcu. To sve činimo uz podršku EU“, rekao je Vučić.

Put ka EU, kaže, pre svega se odnosi na standarde koje moramo da ostvarujemo, pre svega zbog najstarijih, dece, žena koje moraju da imaju dostupunu dijagnostiku, na primer, kako bi se rak dojke otkrivao na vreme.

„Moramo da unapređujemo stvari, da brinemo o ženama, deci, starima i to je evropski put. Evropski put je i bolja ekonomija i viši nivo vladavine prava, nezavisno sudstvo, samostalno tužilaštvo i, da naglasim, efikasnije pravosuđe. O tome smo razgovarali i mnogo posla Srbija ima na tom putu da uradi“, rekao je Vučić.

Junker:Srbija prešla impresivan deo puta ka EU

Predsednik evropske Komisje Žan Klod Junker izjavio je večeras da je Srbija prešla deo puta „i to impresivan deo puta“ na putu ka EU.

Junker je na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem tako odgovorio na pitanje kako vidi napredak naše zemlje na putu ka EU, te dodao:

„Ima još problema, kada je reč o vladavini prava, i da se poprave i neke stvari u pravosuđu, ali je veliki napredak ostvaren“, rekao je on na pres konferenciji sa predsednikom Vučićem.

Kako je rekao, tu je i pravno obavezujući sporazum sa Prištinom.

Zna da je to teško, ali je uveren i da će Beograd pomoći da se reše sporovi koji postoje u regionu.

Junker:Na Beogradu i Prištini karakter sporazuma

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker poručio je večeras da EU ne može da prihvati u svoje članstvo zemlje koje nisu međusobno rešile teritorijalne sporove i naglasio da je na Beogradu i Prištini da odrede kakvog karaktera će biti traženi pravno obavezujući sporazum.

Junker je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da je, nakon razgovora sa srpskim predsednikom optimista kada je reč o putu Srbije u EU.

„Moje ubeđenje je da ne možemo prihvatiti u EU zemlje koje nisu međusobno rešile teritrorijalne sporove. Ne možemo da uvozimo bilateralne sporove. Važno je da ti sporovi budu rešeni pre ulaska u EU, jer želimo da zemljama Balkana pružimo stabilnost, a ne uvezemo nestabilnost“, objasnio je on.

Kazao je da EU želi da se normalizuju odnosi Beograda i Prištine pravno obavezujućim sporazumom.

„Nije na nama da kažemo koji će biti karakter sporazuma, već je na Beogradu i Prištini da odrede kako će on izgledati“, istakaoje predsednik EK.

On je naglasio da je nakon današnjeg sastanka sa predsednikom Vučićem smiren kada je reč o putu kojim Srbija ide.

Junker je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, rekao da je u Beograd doputovao ne „u inspekciju i prikupljanje informacija“, već radi razgovora.

„U Briselu puno govorimo o Srbiji. Želeo sam da razgovaram sa Srbima i Srbijom direktno. Lako je razgovarati o drugima, a da ne čujete njih. Ovo nije poseta inspekcije, već otvorenog razgovora“, naglasio je Vučić.

Kazao je da se radi o poseti posle usvajanja strategije o Zapadnom Balkanu, i nekoliko meseci pre planiranog Samita u Bugarskoj.

„Sve to pokazuje koliko smatramo da su odnosi sa Zapadnim Balkanom od prioritetnog značaja za nas. Oduvek sam smatrao da Zapadni Balkan i Srbija moraju biti deo EU, jer bez njih nije kompletna Unija. EU nije eksluzivno vlasništvo sadašnjih država članica, već i druge zemlje mogu da pristupe“, naglasio je on.

Strategija, prema njegovim rečima, sadrži instrumente koji treba da pomognu u ubrzanju puta Srbije u EU.

„Proces pristupanja i integrisanja u evropske institucije temelji se na zaslugama svakog kandidata. Razgovaraćemo sa svakom zemljom kandidatom i oceniti napredak koji je postignut od strane svake države“, objasnio je Junker dodajući da je Srbija među zemlajma kandidatima koja je najviše uradila.

Kada je reč o datumu pristupanja Srbije EU, ukazao je, da ne zavisi od EU, već od same Srbije kada će pristupiti.

„Znam da ima veliki broj ljudi koji govore o datumu 2025. Želim da budem jasan, to nije obećanje, već perspektiva, indikativni datum, ohrabrenje jer zemlja koja želi da postane članica, nakon što uloži velike napore, zaslužuje da bude ohrabrena na tom putu“, ukazao je on.

Rekao je da je Srbija pokrenula određen broj reformi, od kojih su neke bile bolne, i koje zaslužuju poštovanje i divljenje, ali ima još reformi koje moraju biti sprovedene u oblasti vladavine prava i osnovnih prava.

„Potrebno je vreme za sprovođenje suštinskih reformi, kako bi bile ukorenjene u naša društva i živote. Srbija će čim ispuni uslove postati članica EU“, naglasio je Junker koji je rekao da voli da poseti Beograd, u kojem je do sada boravio samo jednom, a najavio i da će uskoro doći i treći put.

Evropski zvaničnici u Beogradu

Sastanku predsednika Vučića i Junkera prisustvuje i Han, a planirano je i zajedničko obraćanje medijima predsednika Srbije i predsednika Evropske komisije.

Junkera i Hana na aerodromu je dočekala ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović, zajedno sa šefom EU delegacije Semom Fabricijem.

Evropski zvaničnici su u poseti regionu, Junker po prvi put u mandatu predsednika Evropske komisije, a cilj je – predstavljanje nove Strategije proširenja i, kako navode u Briselu, obnovljene dinamike i interesa EU za region.

Junkeru i Hanu u sredu će se pridružiti i šefica EU diplomatije Federika Mogerini, a balkansku turneju evropska trojka završava 1. marta u Bugarskoj, gde će zajedno sa premijerom Bojkom Borisovim biti organizovan ručak za lidere zapadnobalkanse šestorke, kojem će prisustvovati i predsednik Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana