Srbija će biti i tranzitna zemlja za gas Studio B, Tanjug

Objavljeno: 10.07.2017. 14:21 Izmenjeno: 11.07.2017. 10:08

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Istanbulu sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom. Posle razgovora Vučić je rekao da Erdogan dovodi 150 privrednika u Srbiju i naglasio da će u gasnoj konekciji Srbija biti tranzitna zemlja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da će Srbija, kada se napravi gasna konekcija sa Bugarskom, biti i tranzitna zemlja koja će moći da naplaćuje takse i da od toga zaradi.

„To je za nas od ogromnog značaja“ rekao je predsednik Srbije koji je objasnio da ne samo što ćemo imati značajne svote novca koji ćemo moći da koristimo u narednom periodu za najvažnije infrastrukturne projekte već je to i bitno za razvoj privrede.

„Čuli ste i predsednika Erdogana i Alijeva i Borisova – gde svi očekuju dvostruko povećanje trošenja i zahteva za gasom. Mi želimo da i Srbija ima 40 odsto rast potražnje za gasom, što vam industrija ide brže, više napreduje, to vam je i više gas potreban“ rekao je Vučić.

Vučić je rekao da bez tog energetskog umrežavanja, „a sve lidere ste videli ovde“, ne možemo da idemo napred.

On je podvukao da je veoma zadovoljan jer mu se čini da se sve približava nekom svom dobrom kraju za Srbiju, „od čega će Srbija u budućnosti moći da zaradi“.

„To je projekat za budućnost, to je projekat za našu decu i mislimo što pre da ga završavamo. Ovde će TANAP biti u funkciji već sledeće godine, očekuje se već za nepune dve godine da profunkcioniše Turski tok, njihova direktna veza sa Istanbulom, a onda je sve na nama kojom brzinom i kako možemo od Bugara da preuzimamo taj gas“ dodao je predsednik Srbije.

Kako je rekao na našu teritoriju treba da dođe nepunih deset mliijardi kubnih metara gasa.

„Onoliko koliko mi uzmemo, onoliko koliko damo za RS i BIH, onoliko koliko damo ako budu želeli Hrvati, ako bude neko drugi želeo u regionu, ako Priština bude želela to od nas – nikakav problem, mi završavamo i dovodimo određene količine gasa do Mađarske granice, odakle Mađari sa zadovoljstvom preuzimaju od nas“ rekao je Vučić i u tom smislu zahvalio mađarskim prijateljima.

Predsednik je upozorio da se, ako 2019. godinu ne dočekamo sa svim pripremljenim, postavlja pitanje šta ćemo moći sa gasom da radimo i da li ćemo ga imati dovoljno…

„Onda nema industrije, onda nema napretka, onda nema ničega i zato moramo da nastavimo da gradimo i naše skladišne kapacitete“ dodao je i naglasio da je to potrebno kako bi imali garanciju uvek ukoliko dođe do nestašice ili političkih problema u budućnosti sa snabdevanjem gasom.

On je naveo da se na Konferenciji moglo razumeti nekoliko stvari, a prva je ta da su gas, nafta, nešto manje električna energija postali i neka vrsta političkog oruđa u savremenom svetu i da je važno da gradimo najbolje moguće odnose u regionu.

 

Erdogan dovodi 150 privrednika u Srbiju

 

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan dovešće u Srbiju 150 biznismena kako bi uspostavili poslovne kontakte sa srpskim privrednicima, najavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, posle sastanka sa Erdoganom u Istanbulu, rekao da veruje da će njegov turski kolega u najkraćem roku posetiti Srbiju i da ga je zamolio da to bude na više dana, kako bi mogli da razgovaraju o svim regionalnim i političkim temama.

Predsednik je konstatovao da trgovinska razmena Srbije sa Turskom raste iz godine u godinu i da očekuje će se to i dalje nastaviti.

“Imao sam razgovore sa turskim kompanijama zainteresovanim za tekstilnu industriju, privatizaciju naših banja i za neke druge oblasti za koje do sada nismo videli takvo interesovanje turskih investitora”, rekao je Vučić.

On je dodao da veruje da će uz podršku Erdogana i Turske, to doneti nove rezultate, još više zaposlenih i veći rast BDP-a Srbije, što je za nas od velikog značaja.

Vučić je istakao i da je Turska jedna od zemalja koja je najvažnija za punu regionalnu stabilnost i mir.

„I mi poštujemo tursku snagu, poštujemo i sebe, i mislimo da možemo da izgradimo dobro i iskreno prijateljstvo između srpskog i turskog naroda i srpske i turske države“, zaključio je Vučić.

Današnji sastanak bio je prvi zvanični bilateralni sastanak Vučića i aktuelnog predsednika Turske.

Vučić je, na Erdoganov poziv, učestvovao na 22. Međunarodnom naftnom kongresu.

Erdogan bi, inače, najesen trebalo da dođe u uzvratnu posetu Srbiji.

Srpski ambasador u Ankari Danilo Vučetić je, u intervjuu za tursku agenciju Anadolija, rekao da je cilj te posete da se „što pre istraže mogućnosti ekonomske saradnje“ dveju zemalja i dodao da će sa Erdoganom u Srbiju stići i grupa poslovnih ljudi.

Redžep Tajip Erdogan posetio je Srbiju jula 2010. godine, kada je bio premijer.

On je tada razgovarao sa srpskim državnim vrhom i obišao Novi Pazar.

Tokom te posete potpisano je više memoranduma o razumevanju vezano za izgradnju putne infrastrukture.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 27°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Malo i umereno oblačno

Max: 29°C
Min: 19°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana