Predsednik Albanije zatražio od BiH da preispita stav o priznavanju Kosova

Objavljeno: 24.02.2016. 15:29 Izmenjeno: 24.02.2016. 15:29

Predsednik Albanije Bujar Nišani izjavio je danas u Sarajevu da je od članova Predsedništva BiH zatražio da preispitaju mogućnost revizije stava BiH u vezi sa priznavanjem Kosova i dokumenata kosovskih gradjana.

„Verujem da bi to bio dobar korak i za Kosovo i za ceo region“, rekao je Nišani na konferenciji za novinare posle sastanka sa članovima Predsedništva BiH.

Po njegovim rečima, priznavanje Kosova i dokumenata gradjana sa Kosova su u interesu i BiH i Kosova.

„Podelio sam svoj stav sa članovima Predsedništva BiH, jer je moja želja da BiH prizna Kosovo. Mislim da je to i realnost“, kazao je albanski predsednik.

On smatra da priznanje Kosova „nije nikakav atak na neku drugu zemlju, već doprinos stabilnosti i saradnji u regionu“.

Nišani je ocenio da njegov zahtev da BiH prizna Kosovo i kosovska dokumenta jeste recipročan interes, pojasnivši da to podrazumeva pravo na slobodno kretanje, uključujući i ekonomski razvoj.

„Nadam se da će doći dan kada će gradjani Kosova moći da posećuju zemlje u regionu bez pasoša i viza, samo će im trebati lična karta“, naglasio je predsednik Albanije.

On je dodao da mu je drago što je u vezi s ovim pitanjima „naišao na veliko razumevanje i dobru volju članova Predsedništva BiH“.

Nišani je kazao da njegova zemlja pruža punu podršku suverenitetu i integritetu BiH.

On je čestitao institucijama BiH na reformama koje su do sada pokrenute, ističući da su BiH i Albanija zemlje koje pripadaju istom regionu i da imaju iste teženje ka evropskim integracijama.

Albanski predsednik je naveo da su ostvareni kontakti dve zemalje na najvišem nivou, da je zabeležen porast razmene roba, kao i da postoji mogućnost povećanja te razmene.

Prema njegovim rečima, u Albaniji danas posluje 16 kompanija iz BiH koje su uključene u razvoj industrije i ekonomije te zemlje, a prioritet dve zemlje je jačanje ekonomske saradnje radi još većeg razvoja.

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je da treba intenzivirati odnose BiH i Albanije u kulturnoj, privrednoj i svakoj drugoj oblasti.

On je istakao da evroatlantski put BiH nema alternativu, ističući da je uz članstvo u Evropskoj uniji za BiH važno aktiviranje MAP-a za članstvo u NATO-u.

Naglašeno je da BiH i Albanija nemaju otvorenih pitanja,Predsednik Albanije boravi u zvaničnoj poseti Sarajevu. Posle sastanka sa članovima Predsedništva BiH on će se razgovarati i sa sa članovima Kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Planiran je i svečani prijem na kojem će biti predstavljeno Udruženje bosanskohercegovačko-albanskog prijateljstva.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 8°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 19°C
Min: 6°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana