Predsednica Vlade Republika Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa Oliverom Varhejijem. studio b

Objavljeno: 02.12.2022. 15:01 Izmenjeno: 08.12.2022. 15:23

Brnabić je u razgovoru sa Varhejijem, izrazila nezadovoljstvo zbog jučerašnje izjave Petera Stana u vezi sa imenovanjem Rašića.

foto tanjug

 

Predsednica Vlade zahvalila je lično komesaru Varhejiju i ambasadoru Emanuelu Žiofreu, šefu Delegacije Evropske unije u Srbiji, na podršci koju pružaju Srbiji u procesu evropskih integracija. Srbija ostaje posvećena reformama na evropskom putu jer su one u interesu naših građana, istakla je Brnabić u razgovoru.

 

Premijerka Brnabić rekla je da je fokus Vlade nastavak reformi u oblasti vladavine prava i pre svega u oblasti pravosuđa, u skladu sa ustavnim amandmanima koji su usvojeni na referendumu u januaru ove godine. U koordinaciji sa Venecijanskom komisijom, Vlada radi na izradi seta pravosudnih zakona, čiji je cilj da pravosuđe bude nezavisnije i efikasnije. Pored toga, kako je istakla premijerka, fokus će biti na usvajanju seta medijskih zakona na kojima radi novo Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, i nastavku reformi u oblasti energetike i zaštite životne sredine.

Evropski komesar Varheji izrazio je podršku procesu evropskih integracija Srbije. Kao ključne teme od značaja za dve strane izdvojio je energetiku i migracije. Varheji je podsetio da je Evropska komisija odredila 165 miliona evra finansijske podrške za oblast energetike, i da će nastaviti da podržava energetski deversifikaciju na Zapadnom Balkanu. Pored toga, kako je istakao Varheji, važno je nastaviti saradnju u oblasti borbe protiv nelegalnih migracija, u čemu Srbija može da računa na pomoć i podršku EU, kao i dalje usaglašavanje vizne politike sa EU.

Brnabić je u razgovoru sa Varhejijem, izrazila nezadovoljstvo zbog jučerašnje izjave Petera Stana u vezi sa imenovanjem Rašića, i rekla da je to u suprotnosti sa Briselskim sporazumom i sa voljom naroda koja je iskazana na izborima.

Sastanku su prisustvovali ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, kao i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasador Emanuele Žiofre.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana