Dr.Predrag Kon: Bolnica na Sajmu- najbolje rešenje države

Objavljeno: 29.03.2020. 15:31 Izmenjeno: 30.03.2020. 09:00

„Podržavam zabranu kretanja i do 24 sata, jer mi smo u ratnom stanju“- kaže srpski epidemiolog i dodaje da vlast i struka nikada nisu bliže sarađivali u donošenju odluka. „Ova vlast zaslužuje svaku pohvalu, dosada nisam doživeo takvu vrstu podrške za struku. Srećom ili nesrećom, nisam doživeo ni ovakvu situaciju“, rekao je doktor Kon

Bolnica na Sajmu je apsolutno najbolje rešenje koje je Srbija mogla da donese, rekao je  Predrag Kon i dodao da bi sve drugo bila ozbiljna greška.

Kon je na pitanja novinara da li se struka pita za mere protiv korone rekao da na stručnjacima jesu preporuke mera, a da vlast donosi odluke, da se nije slozio sa svakom pojedinacnom merom, ali i da ne pamti da je ikada struka imala ovakvu podršku vlasti, kao što je sada slučaj.

„Ova situacija je izazov za sve nas, mi smo u jednom ratu, ovo jeste ratno stanje, ja sam vojni epidemiolog, kao major sam izašao iz Vojske“, rekao je Kon i dodao da se situacija mora shvatiti veoma ozbiljno i da se moraju poštovati sve odluke protiv širenja korone.

Bolnica na Sajmu je, kaže, „najbolje rešenje“ koje je Srbija mogla da donese.

„To je apsolutno bolnica, sposobna, kad bude potpuno spremna, počeće da radi. Suština je da ne može bolje. Mi ulazimo u dane kada su u drugim zemljama naglo rasli brojevi obolelih, a kasnije i umrlih“, rekao je Kon.

Po pitanju drugih mera, kaže da će struka stati iza svega što podrazumeva smanjenje kontakata.

“ Prema tome, konkretno za puštanje pasa, direktno smo pitani i rekli smo da može. Međutim, pojavile su se zloupotrebe i to je suštinski važno. Svaka zloupotreba nije više struka. U takvoj odluci da ne može između 8 i 9 ja nisam pitan. To ne znači da ne podržavam svaku odluku. Tako je i za sve“, kazao je epidemiolog Kon.

Istakao je da se odluke donose zajednički ali da se ne donosi baš svaka odluka pojedinačno, jer vlast ima slobodnu odluku svakog odluččivanja po pitanju smanjenja kontakata.

Navodi i da će on podržati sve, pa i dvadesetčetvoročasvono apsolutno zatvaranje, jer ulazimo u dane kada je u drugim zemljama naglo rastao broj obolelih a kasnije i broj smrti.

„Nemojmo da gledamo samo ovaj trenutak, treba da gledamo unapred, a onda odlučujemo vrlo energično“, istako je Kon i poručio da tu nema više prenemaganja.

„Ako očekujete da stručni deo ovog Kriznog štaba preuzme odgovornost koja joj ne pripada, to neće uraditi. Zašto bismo preporučili oštrije mere? Treba jasno razgraničiti šta su odluke, a šta preporuke. Da mi donosimo odluke, bili bismo vlast“, zaključio je Kon.

Kon:Važno da lekari imaju dovoljno zaštitne opreme

Od ukupnog broja obolelih od korona virusa, oko sedam odsto su medicinski radnici i zato je jako važno da imaju dovoljno zaštitne opreme i da se ona koristi, izjavio je  epidemiolog Predrag Kon.

„U jednom od preseka imali smo informaciju da od svih zaraženih sedam odsto čine zdravstveni radnici, a da li se to tako održalo do sada ne znam imajući u vidu da se broj obolelih menja, i uglavnom su se zdravstveni radnici zarazili van ustanova što je veliki problem“, rekao je dr Kon na konferenciji za novinare.

On je naveo da je imajući to u vidu, važno da budu „utrenirani“ što se korišćenja zaštitne opreme tiče.

Odgovarajući na pitanja novinara da li ima dovoljno opreme, Kon je kazao da je oprema stigla i da se raspoređuje po prioritetima.

„Ne mogu da tvrdim da svi imaju sve, ali da je stigla oprema stigla je, raspoređuje se i oni koji su prioritet imaju, a i dalje će se striktno to pratiti“, rekao je Kon.

On je naveo da nije moguće da se testiraju svi koji to žele i da za to mora postojati indikacija.

„Ti testovi bili su ekstremno skupi, i one ponude koje smo dobijali u početku su bile zaista bezobrazne, to se mora reći“, naveo je dr Kon.

Istakao je da je sada najvažnije da se otkrije prenosilac virusa i da se neće testirati oni koji ne pripadaju toj grupi i nemaju indikacije za to.

„Postoji indikacija za testiranje i ona je proširena upravo da bismo „lovili“, odnosno našli onog ko je zarazan i sprečimo da dalje širi zarazu, odnosno kontakte obolelog, a proširenje testiranja ne podrazumeva da se testira svako ko to hoće“, rekao je Kon.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Batut“ Darija Kisić Tepavčević potvrdila je da se u nekim slučajevima ispostavilo da su se zdravstveni radnici zarazili van bolnice, ali da se nije desio nijedan slučaj da se bolest prenela na pacijenta.

To je zato što su, ili na vreme izolovani, ili zato što su koristili zaštitnu opremu, što je takođe način da se spreči unošenje infekcije, rekla je dr Kisić Tepavčević.

Kon:Na rezultat testa se čeka koliko mora,radi se na tome

Testova za virus korona ima dovoljno, ali je potrebna dobra organizacija kako bi se rezultati dobili u što kraćem vremenu, a trijaža i selekcija su takve da se ne dozvoljava da u kontaktu budu osoba kod koje je potvrđen virus sa osobom kod koje još uvek nije, istakli su epidemiolozi Predrag Kon i Darija Kisić Tepavčević.

Na pitanje “zašto pojedini pacijenti na Infektivnoj klinici čekaju i do pet dana na rezultate”, a, prema pojedinim informacijama, “u isto vreme su smešteni sa pacijentima koji su pozitivni”, Kon je rekao da se odgovor sam nameće, jer rezultat ne može brže da se dobije i da se na tome radi. On je napomenuo i da nema registrovane nijedne situacije da je neko zaražen zbog toga što je bio u takvom kontaktu.

“Zašto ne može brže da se dobije? Prenatrpano je. I to se rešava, a bolje očigledno ne može”, rekao je Kon.

Dodao je da je pitanje za testove za virusologe, koji su, kaže, juče imali poseban sastanak u okviru kriznog štaba, doneli odluke i očekuje se da to “zagušenje” polako popusti.

“Poznato nam je. Nema izbegavanja. Znamo za taj problem da ne može drugačije da se čeka, jer treba odvojiti jednu ustanovu gde bi sedeli odvojeno pacijenti, a onda oni koji su planirani da se iz te ustanove isele nemaju gde da se leče, a opet je reč o teškim bolesnicima”, naveo je Kon.

Kako je naveo, u problemu jesmo, a iz njega izlazimo “koliko smo sposobni”.

“Testova imamo, samo treba da se dobro organizujemo… Jedno su testovi, a drugo da se sve odradi i da se rezultati dobiju za kratko vreme, to nije isto…”, primetio je Kon.

Darija Kisić je istakla da su na Infektivnoj klinici takva trijaža i selekcija da se ne dozovljava da u kontaktu budu osoba kod koje je potvrđena infekcija, sa osobom kod koje još uvek nije.

“Mediji su nama ogromna podrška, ali ovde ekskluzivitet nije dobar za sve. Ja ću proveriti da li se možda desio neki previd, ali imajući u vidu strukturu i način organizovanja, kapacitete koje imamo, ne sme da se dogodi”, rekla je ona.

Kon se nadovezao rečima da nema registrovane nijedne situacije da je neko zaražen zbog toga što je bio u kontaktu, i da se sve čini da su, ako i moraju da čekaju zajedno, što više udaljeni.

Na pitanje da li će struka preporučiti vladi da odlučnije postupi, kada je reč o crkvi, bogosluženjima i pričešću, Kon je rekao da je struka rekla svoj stav, ali da zabrane neće ni doći od stručnjaka, jer oni daju preporuku, a odluka je na vlasti.

“Što se crkve tiče, ne znam šta se očekuje od nas. Mi smo dali preporuku da ne smeju ljudi biti udaljeni bliže od dva metra. Ovde se govori o nečemu što je običaj u pričešću, što apsolutno ne odgovoara ponašanju i mi tu, kao struka, ne bi trebalo da ulazimo”, rekao je Kon.

On je naveo da lično ne želi da ulazi u to, već sa samo apeluje da je reč o ozbiljnoj bolesti i da je rizik korišćenja iste kašiče svakako veći nego da se to ne radi.

“Zabrana ili tako nešto s naše strane neće ni doći nikada. Mi dajemo samo preporuke, zabrana dolazi od vlasti”, rekao je Kon.

On je dodao da, ako se očekuje da stručni deo kriznog štaba preuzme odgovornost, koja mu ne pripada, oni to neće učiniti, te ponovio da se mora jasno razgraničiti šta su preporuke, a šta odluke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana