Pravosnažna optužnica za „Kolubaru“, sledi suđenje Tanjug, RTS

Objavljeno: 28.10.2016. 20:57 Izmenjeno: 28.10.2016. 20:57

Nakon pet godina od pokretanja istrage, optužnica protiv bivšeg direktora Rudarskog basena „Kolubara“ Dragana Tomića i 27 rukovodilaca tog preduzeća i vlasnika privatnih firmi, kojom se terete da su zloupotrebama oštetili „Kolubaru“, postala je pravosnažna, pa će im uskoro biti zakazano suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Naime, Apelacioni sud u Beogradu odbio je žalbe odbrane i potvrdio rešenje kojim je Posebno odeljenje Višeg suda (Specijalni sud) 19. jula potvrdilo optužnicu tužilaštva za organizovani kriminal od 16. maja ove godine, rekla je Tanjugu portparol suda Mirjana Piljić.

Po nalaženju Apelacionog suda iz spisa predmeta proizlazi da je prvostepeni sud ispitujući optužnicu razmotrio celokupne spise predmeta zajedno sa odgovorima na optužnicu i našao da skup činjenica navedenih u optužnici i dokaza prikupljenih u istražnom i predistražnom postupku neposredno potkrepljuju optravdanu sumnju da su okrviljeni učinili krivična dela koja im se stavljaju na teret, navela je Piljić.

Optužnica tužilaštva za organizovani kriminal u ovom slučaju prethodno je dva puta je vraćana na dopunu istrage, najpre u maju 2012. a potom i u martu ove godine.

Inače, istraga je pokrenuta još u oktobru 2011. godine nakon čega je Tomić u pritvoru bio skoro godinu dana.

Mada tužilaštvo nije saopštilo navode iz nove optužnice iz maja ove godine, ranije je saopšteno da se pored Tomića, optužnicom tereti i 11 rukovodilaca „Kolubare“ i njenih zavisnih preduzeća – Vladan Jovičić, Radisav Ranković, Radosav Milić, Vladan Radovanović, Milutin Bobić, Sveta Miljković, Milan Petrović, Živojin Jovanović, Svetolik Simić, Slavoljub Pavlović i Duško Obradović.

Optuženo je i 16 odgovornih lica, vlasnika direktora privatnih preduzeća i radnji koje su „Kolubari“ davale u zakup svoju mehanizaciju – Vitomir Dimitrijević, Radosav Savatijevic zvani Kene, Dejan Živojinović, Nenad Živojinović, Radovan Cvetić, Goran Marojević, Vera Trifunović, Dejan Dimitrijević, Lazar Laketa, Zoran Ristivojević, Milorad Vojinović, Dragan Ivanović, Dejan Živković, Dejan Radosavljević, Radoš Milosavljević i Zoran Janković.

Prema ranijim saopštenjima tužilaštva, oni se terete za zloupotrebe u vezi sa zakupom mehanizacije više privatnih preduzeća za potrebe Rudarskog basena „Kolubara“ od juna 2006. godine do decembra 2007. godine.

Terete se da su iznajmljivanjem mašina privatnih preduzeća i radnji, za čijim radom nije postojala potreba, bez sprovedenog postupka javne nabavke usluga i plaćanja faktura na kojima je iskazan uvećan broj časova rada mašina na štetu „Kolubare“, privatnim preduzećima pribavili imovinsku korist.

Dragan Tomić, kadar Demokratske stranke Srbije, u pritvoru je proveo godinu dana od hapšenja 3. oktobra 2011. godine, do naredne godine, kada je podignuta prva optužnica u ovom slučaju, a potom vraćena od strane suda na dopunu istrage.

On i još petorica njegovih saradnika su u drugom postupku pre dve godine pravosnažno oslobođeni optužbi da su iskorišćavali svoj položaj i ovlašćenja u „Kolubari“ i pribavili imovinsku korist preduzeću „Inos sirovine Lazarevac“.

Pored Dragana Tomića, tih optužbi su oslobođeni i Milivoje Ristić, Vladan Jovičić, Radisav Ranković, Milovan Obradović i Milovan Radosavljević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 3°C

Pretežno vedro

Subota
Moguća kiša

Max: 8°C
Min: 1°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana