Pozorište “Boško Buha” slavi 70 godina uz premijeru Tanjug

Objavljeno: 07.09.2020. 15:55 Izmenjeno: 07.09.2020. 15:55

Pozorište za decu “Boško Buha” u Beogradu ulazi u novu sezonu obeležavanjem 70 godina postojanja, kao i premijerom predstave “Snežana i sedam patuljaka” na Dan pozorišta 13. oktobra.

Čuvena bajka je ovde ispisana u verziji jednog od naših najvećih pesnika za decu Ljubivoja Ršumovića, koji je proveo na mestu upravnika “Buhe” 16 godina, odnosno četiri mandata.

Režija je poverena Snežani Trišić, a osim nje, saradnici su i Ljubica Petrović – scenograf, Milica Grbić Komazec – kostimograf, Srđan Marković – kompozitor, dr Ljiljana Mrkić Popović – scenski govor.

U predstavi igraju: Nenad Nenadović, Andrijana Oliverić, Miloš Vlalukin, Marta Bogosavljević, Aleksandar Kecman, Marko Pavlović, Luka Grbić, Nikola Štrbac, Relja Janković, Nikola Voštinić, Teodor Vinčić, Dragan Petrović.

Kako navode iz pozorišta, upravo je Ršumović obeležio ovaj jedinstven teatar za decu i omladinu, tokom sedam decenija, čiji stihovi govore veliku istinu da je ovo naše vreme burno preterano.

Uprava se nada da će najmlađa publika uživati i u novoj verziji priče o Snežani, koja je omiljena junakinja iz detinjstva mnogih.

Novi komad nije jedina aktuelnost, već u pozorištu povodom velikog jubileja pripremaju Monografiju, gde će biti ispričane faktografske i veoma lične priče iz prošlosti i sadašnjosti “Buhe”.

Sagovornici su mnogi reditelji ili spisatelji: Miroslav Belović, Paolo Mađeli, Dejan Mijač, a Ršumović, Ivana Dimić, Milan Karadžić, Jagoš Marković, Tatjana Mandić Rigonat, i upravnik Igor Bojović napisali su iz svog ugla razmišljanja o ovom pozorištu.

Za sada nema promena oko selidbe teatra na svoju matičnu pozornicu kod Trga republike, već sve naslove sa Scene za decu i Večernje scene nastaviće da igraju u Teatru Vuk – “Krčmarica Mirandolina” (22. septembra), “Aladin i čarobna lampa” (26. septembra) i “Pošteni provalnik” (28. septenbra), uz poštovanje svih mera zaštite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 32°C

Delimično oblačno

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana