Vojkan Borisavljević u pozorišnom ogledalu

Vojkan Borisavljevic

Vojkan Borisavljević je poznati srpski kompozitor i dirigent. Rođen je 1947. u Zrenjaninu a od 1948. živi u Beogradu. Po završenoj gimnaziji je studirao na Filozofskom fakultetu u Beogradum a muzičko obrazovanje je stekao u Beogradskim školama Dr. Vojislav Vučković i Stanković kao i na privatnim studijama u Parizu. Komponuje muziku za pozorište, film i televiziju. Bavio se dirigovanjem u pozorištu, a na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 2018. godine održao je autorski koncert nazvan „Moja odiseja“ i tom prilikom uručena mu je nagrada Darko Kraljić. Iste godine objavio je i knjigu „Moja odiseja“.

  1. Kakav je odnos savremenog čoveka prema pozorištu, i kako pozorišta prave svoj repertoar?

Savremeni čovek je osuđen na veoma brz život i stalnu borbu za egzistenciju, tako da se većina ljudi, na žalost, okreće ka površnim sadržajima, koji ne traže previše razmišljanja, već pružaju puku zabavu. Ipak, poslednjih godina je primetan porast interesa za klasičnu muziku, pre svega kod mlađe populacije, za šta velike zasluge ima Beogradska filharmonija, čiji su koncerti uvek rasprodati. Što se opere tiče, publiku pre svega privlače popularna dela („Karmen“, „Travijata“), kao i atraktivni solisti, mada se mora primetiti da je ovaj segment muzičke umetnosti kod nas u višedecenijskoj krizi. Naša pozorišta, sa retkim izuzecima, repertoar prave tražeći komercijalne naslove, za šta krivicu snosi sistem finansiranja, koji ne prepoznaje kvalitet, već glavnu ulogu prepušta tržištu.

  1. Ima li danas dovoljno dobrih ideja i kakav je položaj umetnika?

Ideja uvek ima, ali je položaj umetnika kod nas, počev od 1990. godine, sve teži. U prethodnom periodu, za vreme SFRJ, ulaganja u kulturu i umetnost bila su značajno veća, samim tim su umetnici lakše mogli da realizuju svoje ideje, pa su i rezultati bili adekvatni. Danas se sve svelo na entuzijazam i spretnost pojedinaca da u ovim okolnostima pruže bar minimum onoga što bi želeli.

  1. Da li su koncerti  u kojima učestvujete odraz stanja u društvu?

Proteklih godina održao sam veliki broj koncerata širom Srbije sa tri velika orkestra u kojima sam gost-dirigent, kao i sa mojim orkestrom „Beogradski solisti“, uvek izvodeći isključivo kvalitetnu muziku – od popularne klasike, preko evergrina i filmskih melodija, do simfo-roka. Publika nas svuda prima sa ovacijama, ponekad ima i više hiljada ljudi i to je pokazatelj da je teror pojedinih komercijalnih TV stanica narodu dojadio i da mu samo treba ponuditi nešto drugo, pa će i efekti biti bolji. Ali, svakako da je situacija u kulturi, umetnosti, pa i estradi odraz kompletnog stanja u društvu, pa dok smo mi „mohikanci“ još živi i aktivni – mislim da ima nade.

  1. Jesu li naši koncerti klasične muzike konzervativni  ili skloni  pomodarstvu?

Koncerti klasične muzike su po definiciji konzervativni, pošto većina misli da je tu sadržaj bitniji od forme. Ipak, u celom svetu, a u poslednje vreme i kod nas ima nagoveštaja svežijih ideja u smislu savremenije prezentacije ove vrste muzike (Beogradska filharmonija, Simfonijski orkestar  RTS, violinista Nemanja Radulović, klavirski LP duo, ansambl „Renesans“) i publika, posebno mlađa, to veoma lepo prihvata. Podržavam svaku inovaciju, pod uslovom da ne ugrozi integritet dela koje se izvodi.

  1. Napravite top listu od pet muzičkih koncerata  koje obavezno treba pogledati i poslušati.

Top lista (ovim redom): Koncerti Nemanje Radulovića, koncerti Beogradske filharmonije, koncerti LP dua, koncerti ansambla „Renesans“, koncerti Big banda RTS.

  1. Šta privlači publiku?

Šta privlači publiku? Zavisi koju… Ako govorimo o urbanoj i obrazovanoj populaciji, onda su to svakako kvalitet solista i orkestra, odabir repertoara, kao i mesto i način prezentacije koncerata. Ako govorimo o većini koja se (na žalost) obrazuje konzumirajući svakodnevno rijaliti programe, onda su to neka druga imena koja pristojan svet ne pominje. Suština je u potpunom odsustvu kulturne politike i strategije što nas, eto, prati već skoro 30 godina.

Najnovije vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 10°C

Pretežno oblačno

Subota
Jak vetar

Max: 14°C
Min: 6°C

Jak vetar

Vremenska prognoza za 5 dana