Vesna Stanković u pozorišnom ogledalu

Vesna_Stanković

Rođena 1972. na Homoljskim planinama. Diplomirala na FDU u klasi prof dr Vladimira Jevtovića. Zaposlena u JDP-u. Osnivač pozorišne produkcije Balkan Novi Pokret, gde piše, režira, glumi i producira predstave sa kojima nastupa širom sveta.

  1. Kakav je odnos savremenog čoveka prema pozorištu, i kako pozorišta prave svoj repertoar?

Pozorište je za normalnog čoveka oduvek bilo misterija i čarolija. I danas je tako. Neki se pozorišta boje, zato tamo ne zalaze, nekima je pozorište hram umetnosti, nekima laka zabava. Svako dobija ono što očekuje.

Što se tiče repertoara, pozorišta se sve više okreću komercijanim predstavama, jer na taj način osiguravaju pune sale, još svega para pozorišta uspeva da odoli tom trendu i tu se mogu naći i ozbiljni umetnički projekti.

  1. Ima li danas dovoljno dobrih ideja i kakav je položaj umetnika?

Ideja je uvek bilo… dobrih i manje dobrih..  tako i u pozorištu. Ponekad ih je samo teško realizovati.

Položaj umetnika je loš otkako sam ja ušla u ove vode pre više od dve decenije. Nedostaje sistemsko rešenje za višak glumaca, manjak pozorišnih scena, za zabranu zapošljavanja novih glumaca, za niske honorare, od kojih samostalni umetnici ne mogu doslovno da prežive.

Ali, čak i u ovako beznadežnoj situaciji, za vredne, predane i kreativne ljude uvek ima posla.

  1. Da li su predstave koje igrate odraz stanja u društvu?

Igram 15 predstava. I sve su različite. Neke možda oslikavaju trenutno stanje društva poput Pirandelovog „Tako je ako vam se tako čini“ u JDP-u, ili „Bajke o pozorištu“ u Zvezdara teatru, ali „Milunka“, „Ubi me kurje oko“, „Dobri čovek“ i neke druge su vanvremenske.

  1. Jesu li naša pozorišta konzervativna ili sklona pomodarstvu?

Ne volim generalizacije, uopštavanja u bilo čemu, tako da je teško odgovoriti na ovakvo pitanje. Uvek zavisi od novog upravnika, ili direktora drame. Ponekad preteruju u pomeranju granica umetnosti, u onim pozorištima koja moraju da drže do nekog tradicionalnog izraza. Ne bih rekla da kod nas ima konzervativnog u pozorištu… bilo kom.

  1. Napravite top listu od pet predstava koje obavezno treba pogledati.

Predlažem sve u kojima ja igram, a to je 3 × 5…

Ako baš moram da napravim listu onda bi ovako izgledala:

Milunka

Dobri čovek

Lina od kamena tvrđa

Bajka o pozorištu

Ljubavni vremeplov

  1. Kako privući pažnju publike?

Pravu pozorišnu publiku možeš privući samo kvalitetom i dobrim marketingom. Estradnoj publici je dovoljno da u predstavi igra neko poznat.

Marketing je često u pozorištima zapostavljen, a stvarnost pokazuje da je to jedna od osnovnih karika u lancu uspešne realizacije predstave koji se proteže od pisca do publike.

 

 

 

 

 

Najnovije vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 6°C

Delimično oblačno

Sreda
Promenljivo oblačno

Max: 7°C
Min: 2°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana