Vera Janković Raičević u pozorišnom ogledalu

Vera Jankovic Raicevic

Vera Janković Raičević je balerina, ali i novinar-urednik u informativnoj redakciji RTS-a. Baletom se bavila kao devojčica a poslednje tri godine je u grupi rekreativnog baleta za odrasle. Naročito joj se dopada italijanski balet, od legendarne Karle Frači, Aleksandre Feri pa sve do mladog baletana Roberta Bolija.

  1. Kakav je odnos savremenog čoveka prema pozorištu i kako pozorišta prave svoj repertoar?

Balet je vanvremeska umetnost, povezuje čoveka sa muzikom i pokretom oduvek i odgovara na sva bitna pitanja. Savremena pozorišta postavljaju kako savremene tako i klasične balete u zavisnosti od njihove koncepcije.

  1. Ima li danas dovoljno dobrih ideja i kakav je položaj umetnika?

Dobrih ideja uvek ima, treba ih samo uobličiti u pokret i pretočiti u muziku. O položaju umetnika u Srbiji, pa i baletskih, ne brine niko. Baletski umetnici su prinuđeni da čekaju zakonsku starosnu granicu da bi mogli da odu u penziju.

  1. Da li su predstave koje igrate odraz stanja u društvu?

Ja se bavim rekreativnim klasičnim baletom. Na časovima se uglavnom opuštam i vežbam, tako da ne bih mogla da govorim o svom hobiju kao odrazu stanja u društvu.

  1. Jesu li naše predstave  konzervativne  ili sklone  pomodarstvu?

Uređivačka politika naših pozorišta je odraz celokupnog društva, tako da ima i kiča, pomodarstva i konzervativnih stavova. Vanistitucionalna pozorišta i trupe imaju sveže, hrabre i smele postavke, naročito plesni i teatri pokreta.

  1. Napravite top listu od pet baletskih predstava koje obavezno treba pogledati.

Top lista baletskih predstava pripada Narodnom pozorištu: 1. Lovci na snove po motivima Hazardskog rečnika; 2. Božićna večera na muziku Vivaldija; 3. Jesenje cveće; 4. Don Kihot; 5. Dama s kamelijama

Najnovije vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Oblačno

Trenutna temperatura 19°C

Oblačno

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 24°C
Min: 14°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana