Milica Nikolić u pozorišnom ogledalu

Milica Nikolic

Milica Nikolić, srpska glumica i pisac. Osnovno i srednje obrazovanje stekla u Leskovcu, student Filozofskog Fakulteta u Nišu – smer srbistika, glumu pohađala u Lekart centru u klasi Branislava Lečića. Autorka dva romana: „Bez granica“ i „Koma“

  1. Kakav je odnos savremenog čoveka prema pozorištu i kako pozorišta prave svoj repertoar?

Danas se na svu sreću ljudi polako vraćaju u pozorište i ponovo stiču tu pozorišnu kulturu kao nekada. Nažalost, današnja publika u pozorištu traži beg od stvarnosti i gorke istina.  prosečna publika želi komediju. Željni smeha i par sati odmora od stvarnosti, najradije kupuju karte za komedije. Pozorišta slušaju želje publike, međutim repertoar zavisi dosta i od samog budžeta. Naravno, igraju se i ozbiljne predstave, klasici, dovode zvučna rediteljska i glumačka imena.

  1. Ima li danas dovoljno dobrih ideja i kakav je položaj umetnika?

Ideja ima, ideja zaista uvek ima. Međutim, položaj umetnika nije na svom nivou. Kada naviknemo na neko ime, teško je dati šansu novom licu, a možda baš to novo lice ponudi nešto što godinama scena nije doživela. Položaj umetnika je strašan. Kada više šansi dobijali mladi, neafirmisani umetnici, to ne bi ugrozilo zvučnija imena. Naprotiv, više dela u ovom poslu je pozitivna konkurencija.

  1. Da li su predstave koje igrate odraz stanja u društvu?

Uglavnom. Danas se pišu takvi tekstovi da je odraz stanja u društvu često i sama poruka jedne predstave.

  1. Jesu li naše predstave  konzervativne  ili sklone  pomodarstvu?

To zavisi od pozorišta. Imamo mi dosta jakih kuća koje su zadržale svoj repertoar i drže se takvih predstava, a ponovo imaju svoju publiku. Dok na primer, oni koji na silu teže nekoj modernizaciji dela, često gube i to malo publike što dolazi. Zavisi od celokupne organizacije. Mnogi su probali i jedno i drugo, pa se vratili kako je inače bilo. Publika je ključna stvar. Treba je slušati.

  1. Napravite top listu od pet predstava koje obavezno treba pogledati.

„Crvena“

„Bizarno“

“ Raslo mi je badem drvo“

“ Korešpodencija“

„Otelo“

Najnovije vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Sumaglica

Trenutna temperatura 0°C

Sumaglica

Petak
Pretežno sunčano

Max: 5°C
Min: -1°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana