Drina Pešić u pozorišnom ogledalu

Drina Pešić

Drina Pešić balerina u Narodnom Pozorištu, diplomirani pedagog na Filozofskom Fakultetu, autor i voditelj na TV Naša, govori o svom viđenju današnjeg pozorišta i baletske scene, kroz odgovore na naša pitanja:

  1. Kakav je odnos savremenog čoveka prema pozorištu, i kako pozorišta prave svoj repertoar?

Balet je mnogo popularan među roditeljima , sve devojčice idu na balet sa jedne strane a s druge strane imate puno mladih ljudi koji nikada nisu bili na baletskoj predstavi,  na tu umetnost gledaju kao na neku vrstu sporta, rekreacije, moje mišljenje je da smo jako neobrazovani i neupućeni u baletsku umetnost!!!

Složena je ovo tema jer je potpuno teorijski i empirijski neistražena kod nas. Kao što na televiziji vidimo, prati se koje i kakve emisije se gledaju, šta gledaoci vole i na osnovu piplmetra se skidaju emisije, tako i u Pozorištu osluškuje se publika i njihova reakcija , nekada se iščekivanja  ispune nekada ne, pa zato ,nažalost, ima dosta primera da se predstave odigraju nekoliko puta ( a uloži se puno truda, rada novca ) i skidaju se sa repertoara.

  1. Ima li danas dovoljno dobrih ideja i kakav je poloŽaj umetnika?

Ja sam svoju televizijsku karijeru započela emisijom o baletu „Svet baleta“ na TV Politika. U jednom momentu sam morala da prekinem jer nije bilo dovoljno baletskih događaja, jedna do dve premijere , u jednoj sezoni. Zapravo naša baletska scena je siromašna. Što se tiče ideja , ima tu raznih mogućnosti ideja, načina na koji igra može da se promoviše, ali nama, mislim na baletske igrače, mora neko da se bavi i da nas vodi.

Problema baletskih umetnika ima dosta, glavni je uskladiti beneficije sa godinama života, problem šta sa igračima koji imaju preko četrdeset godina i završavaju sa karijerom, da li umetnici treba da puštaju muziku, da li je to prava prekvalifikacija, tu je i problem mobinga – karijera umetnika zavisi od toga koliko se sviđate direktoru, koreografu, reditelju.

  1. Da li su predstave koje igrate odraz stanja u društvu?

Što se konkretno baletskog repertoara tiče on je jako oskudan evo npr na kraju sezone u junu mesecu na repertoaru su samo tri baletske predstave!! Baletske predstave  koje su se igrale u ovoj sezoni su Kopelija, Ko to tamo peva, Kihot , Hazarski rečnik, Dama sa kamelijama da li je to dovoljno za jedini baletski ansambl u Beogradu?!!

  1. Jesu li nasa pozorišta konzervativna ili sklona pomodarstvu?

Rekla bih da pozorišta  nisu konzervativna a da jesu sklona pomodarstvu. Alternativna scena i pokret kojim sam se ja još bavila kao mlada balerina i igrala u neverbalnom alternativnom teatru Mimart onda nije bio toliko popularan, sada je taj izraz sve popularniji čak je postao i deo modne scene što se meni sviđa jer i to shvatam kao promociju igre, pokreta.

  1. Napravite top listu od pet predstava koje obavezno treba pogledati.

Kada govorimo o preporuci za baletske predstave ona kaze – To je tačno pet baleta koji su trenutno na repertoaru na prvom mestu svakako i obavezno „Ko to tamo peva“  i novi balet „Labudovo jezero“ koje će od 02.06. biti  na repertoaru Narodnog Pozorišta.

Najnovije vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 11°C

Pretežno oblačno

Subota
Jak vetar

Max: 14°C
Min: 6°C

Jak vetar

Vremenska prognoza za 5 dana