Dejan Jelača u pozorišnom ogledalu

Dejan Jelaca

Diplomirao glumu na Akademiji Umetnosti i master na Univerzitetu u Los Anđelesu ( film i tv). Ostvario veliki broj uloga na filmu, televiziji i pozorištu. Film – 22 Jump Street , Kaddish, Kiss me one more time, American rouge, Blossoms of Faith.. TV serije – Porodično blago, Zvezdara , Kanal D, Državni službenik , Zaboravljeni umovi Srbije… Pozorište – Koriolan, Sarajevske priče , Psovanje publike , Damin Gambit… 2017. nagrađen za najboljih američkog glumca srpskog porekla za ulogu u filmu Blossoms of Faith. Već 11 godina uređuje emisiju 30 Minuta.

  1. Kakav je odnos savremenog čoveka prema pozorištu i kako pozorišta prave svoj repertoar?

Uloga umetnosti i pozorišta je da prevazilazi granice, da pomera barijere i uspostavlja kontakte i komunikacije, da bi globalnu tvrđavu kakva je svet učinili mestom koje je ugodnije za život i u kome čovek može slobodno i uspravno da hoda. Upravo je to odnos i potreba svakog čoveka u savremenom društvu. Pravljenje repertoara jedne pozorišne kuće je ozbiljan i kompleksan posao. Mnogi upravnici pozorišta nisu baš uspešni u tome. Sa druge strane sve se svodi na koliko para toliko muzike.

  1. Ima li danas dovoljno dobrih ideja i kakav je položaj umetnika?

U vremenima krize kultura je skrajnuta na margine, uvek je poslednja o kojoj se razmišlja i to je istina koja se potvrdila i u nekim drugim vremenima. Ali i pored toga, pozorište je mesto razmene, dijaloga i provere određenih vrednosti i kao takvo pruža mogućnost, kako onome ko je na sceni tako i onome ko je u gledalištu, da zajednički postave važna pitanja o nama danas i ovde. Iako spada u jednu od najstarijih umetnosti pozorište je istinski savremenik epohe i ono tu svoju poziciju potvrđuje svakim danom. U tom smislu važno je da mi koji se bavimo pozorištem o njemu mislimo i promišljamo. Kriza postoji, ali u umetnosti i pozorištu ona je i izvor inspiracije, podsticaj i mogućnost da se pređu i prevaziđu određena ograničenja i da se na taj način ukaže na prave probleme u razvoju savremene civilizacije.

  1. Da li su predstave koje igrate odraz stanja u društvu?

Jedan od segmenata pozorišne predstave svakako jeste njen društveni angažman i društvena uvremljenost i to sa jedne strane postavlja teatar u dinamičku poziciju, ali isto tako teatar može da zaboravi na neke svoje druge segmente. Dakle, sloj angažmana ili onoga što bi se zvalo društvenom kritikom jeste bitan sloj svake pozorišne predstave i ona svakako u tom smislu ima svoju relevanciju, ali najvažnije je da ne zaboravimo da je pozorište dužno i samom sebi, odnosno da ono ima obavezu prema svojoj pozorišnoj umetnosti. Ukoliko se te dve stvari na pravi način spoje i ukoliko sa jedne strane pozorište odgovori zahtevima pozorišne umetnosti, a sa druge strane ukoliko je aspekt angažmana pozorišne umetnosti u dobrom saglasju sa svojim prvim i osnovnim ciljem, onda imamo pozorišnu predstavu koja je relevantna i koja govori o onome šta je bit pozorišta. Inače, ako se pozorište svede samo na medij koji će komunicirati o temama koje su predmet svakodnevnih briga drugih medija, onda pozorište gubi svoju dimenziju.

  1. Jesu li nasa pozorišta konzervativna ili sklona pomodarstvu?

Mi danas tu vrstu ograničenja nemamo i posmatramo delo u sasvim drugom referencijalnom okviru pokušavajući da ga iščitamo na način na koji bi to delo moglo biti savremeno. A savremeno je strašno. Zato danas u pozorištu gledamo neke banalne i trivijalne stvari. Pozorište mora da bude dovoljno otvoreno i dinamično da prihvati nove izazove i naboje kreativnosti koje dolaze od mladih ljudi. Uveren sam da će mladi ljudi naći svoj put i nametnuti ga teatru jer u krajnjoj liniji bez njih nema budućnosti.

  1. Napravite top listu od pet predstava koje obavezno treba pogledati.

Režim ljubavi – Atelje 212

Bela kafa – Narodno pozorište

Sudnji dan – JDP

Balkanski špijun – Narodno pozorište

Gospođa ministarka – Boško Buha

 

Najnovije vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 3°C

Vedro

Nedelja
Promenljivo oblačno

Max: 9°C
Min: 2°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana