Danijela Jovanović u pozorišnom ogledalu

Operska pevačica Danijela Jovanović rođena je u Nišu 1972 god. Muzičku školu završila je kod Gordane Milošević. 1999 zavrsila je fakultet odnosno Akademiju Umetnosti u Novom Sadu. Solista je u Narodnom pozorištu ovoga grada. Radi i kao nastavnik pevanja u školi Isidor Bajić u Novom Sadu.

  1. Kakav je odnos savremenog coveka prema operi i kako pozorišta prave svoj repertoar?

U moru medijskog sadržaja i bogate kulturne ponude jako je teško odabrati baš operu kao popularni vid umetnosti što ona svakako i nije. Ipak savremeno drustvo, elita, neguje ovaj tip umetnosti koji je opstao isključivo zbog kvaliteta i nepromenjenog izvornog sadržaja.

Publika dolazi na operu, sluša i upoređuje sada već bogatu paletu pevača u celom svetu. To omogućuju i mediji koji ih promovišu.

Pozorišta prave svoj repertoar u odnosu na, pre svega, pevače koje imaju u kući kao i po interesovanju publike.

  1. Ima li danas dovoljno dobrih ideja i kakav je položaj umetnika?

Ideja ima na pretek, koriste se sva raspoloživa sredstva od scenografije, tehnike, kostima pa sve do režije i muzičkog izraza.

Položaj umetnika je sve teži, jer su zahtevi koji se postavljaju pred njih ponekad prosto i nemogući. Ipak, pevači su danas spremniji da se uhvate u koštac sa svim teškoćama, počev od svoje fizičke spremnosti, izgleda, glume pa sve do savršenije vokalne tehnike!

  1. Da li su predstave koje igrate odraz stanja u društvu?

Umetnost svakako oslikava stanje u društvu ali i pokreće na promene u istom. To je slučaj i sa operom…. Po stanju u kom se nalaze predstave može se jasno videti i situacija i položaj društva.

  1. Jesu li naše predstave  konzervativne  ili sklone  pomodarstvu?

Uvek je bilo težnji ka pomodarstvu ali je zato tu konzervativni pravac koji vraća sve u tzv. normalu.

Često reditelji odlutaju u pomodarstvo pa čak i kič ali takve predstave ne opstaju. Klasičnije postavke sa elementima modernog su zastupljenije i prihvaćenije od publike.

  1. Napravite top listu od pet operskih predstava   koje obavezno treba pogledati.

Toska

Trubadur

Traviata

Aida

Baterflaj

  1. Šta privlači publiku u pozorišta?

Publiku privlače dobri naslovi, kvalitetni pevači, orkestar, hor… Dobra režija, dobri kostimi, dakle sve ono što čini jednu predstavu USPEŠNOM!

Najnovije vesti

Vremenski podaci

Petak
Oblačno

Trenutna temperatura 9°C

Oblačno

Subota
Jak vetar

Max: 14°C
Min: 6°C

Jak vetar

Vremenska prognoza za 5 dana