Poziv u Hag usledio posle diplomatskog uspeha Srbije Tanjug, Studio B

PolitikaPolitika Pocetna 20. 07. 2019. 14:31:43

Priština je izgubila poziciju pouzdanog partnera međunarodne zajednice, čak i među zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova, ocenjuje predsednica Centra za evroatlantske studije Jelena Milić, povodom ostavke premijera privremenih prištinskih institucija Ramuša Haradinaja uz ocenu da su njegova ostavka i poziv Specijalnom sudu za ratne zločine usledili posle serije nedavnih diplomatskih uspeha Srbije.

Milić međutim smatra da će ostavka Haradinaja posle poziva Specijalnog suda za ratne zločine negativno uticati na bezbednost srpske zajednice na KiM i da će otežati situaciju oko pregovora o kosovskom pitanju.

“Sada će se homogenizovati ne samo deo javnosti na KiM i u Albaniji, već i u regionu i na zapadu, koji Haradinaja ne vidi kao osumnjičenog za ratne zločine i kao čoveka u čijim je suđenjima nestalo 19 svedoka što je skandal i posle presude za “Oluju“, jedna od najvećih mrlja Haškog tribunala“, rekla je Milić i dodala da Haradinaja javnost na KiM vidi kao “sveca i žrtvu“ i kao političara koji je sprečio mogućnost dogovora Beograda i Prištine koji bi uključivao eventualnu korekciju granice.

Komentarišući uverenje predsednika Srbije da je ostavka Haradinaja politički trik i da će se pojačati pritisci na Srbiju, Milić kaže da je Haradinaj “dobar taktičar“ kojem je porastao rejting na KiM od kada je uveo takse Srbiji i dodaje da to mnogo govori o nezrelosti političke elite na KiM, ali i civilnog društva i onima koji se smatraju prozapadnom orijentisanim.

Ona deli mišljenje predsednika Srbije da dolazi težak period za Srbiju sa novim zahtevima i pravljenjem “lažne simetrije“.

„To što su pozvali Haradinaja treba da bude pitanje međunarodne pravde i pravde za žrtve i ne može zbog toga da se traži od Srbije da popusti u pregovorima oko novog statusa KiM“’, navodi Milić i naglašava da je ispunila kapitalni deo obaveza u procesu saradnje sa Haškim tribunalom.

Ostavka zbog pritisaka, ali i šansa da prolongiraju dijalog

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić razloge za ostavku Ramuša Haradinaja vidi u sve većim pritiscima EU i SAD da Priština ukine takse, za koje nema opravdanja, ali ukazuje da su Albanci na KiM prepoznali šansu da prolongiraju proces dijaloga i sve moguće opcije za bilo kakav sporazum, jer čekaju odlazak američkog predsednika Donalda Trampa.

“Za njih nema nikakve dileme, ovo nije trenutak u kome oni žele da pregovaraju sa Srbijom”, rekao je Miletić za Tanjug.

U tom smislu, on je podsetio da je Eliot Engel prilikom posete Prištini tražio da Srbija prizna Kosovo, da je Nensi Pelosi primila Kadrija Veseljija, te dodao da postoji stalna komunikacija Albanaca sa KiM sa „alternativama“ republikanskoj administraciji, čije inicijative ne žele da podrže.

“Njima je cilj da sačekaju svoj trenutak, kada dođu ti “jastrebovi“, još od Klintonove administracije, i zauzmu pozicije koje će Albancima omogućiti realizaciju njihovih interesa, uz minimiziranje srpskog uticaja”, smatra Miletić.

Kada je reč o odlasku Haradinaja u Specijalni sud za zločine OVK, u svojsvu osumnjičenog, Miletić kaže da se odlično zna , i to ne od juče, da su počinjeni ratni zločini, da su Haradinajeve ruke krvave, što znaju i tužioci prethodnog Haškog tribunala koji ga je oslobidio, i sada Specijalnog suda.

“Svi to znaju, a niko nikad ništa nije preduzeo. Preduzet je minimum i preduzete su mere koje su omogućile Haradinaju da se šeta kao slobodan građanin, da se sreće sa međunarodnim političarima, i da jedan kriminalac i zločinac bude kredibilan političar”, primetio je Miletić.

On veruje da ostavkom, Haradinaj sebi diže cenu na KiM, jer će mu, kako kaže, podrška verovatno porasti, pa će možda biti u prilici da kontroliše politički život Albanaca na Kosovu i Metohiji.

Sve što se dešava je jedna planska igra, u kojoj se opet podiže rejting Haradinaju, ocenjuje Miletić.

“Jedino što bi nas razuverilo i pokazalo da je reč o nečem ozbiljnom je zadržavanje Haradinaja, njegovo utamničcenje i bar delimično zadovoljenje pravde, do optužbe, odnosno presude”, rekao je Miletić, ali i dodao da postoje objektivne sumnje da će se to dogoditi.

Komentarišući reči predsednika Aleksandra Vučića da će se sada pojačati pritisci na Srbiju da prizna Kosovo, Miletić kaže da je taj pristisak stalan, ali i neosnovan, jer Srbija neće priznati Kosovo.

Kaže, nije ubeđen da će Srbija trpeti dodatni pritisak međunarodne zajednice, jer je, objašnjava, Srbija dovedena do zida i nema nikakve mogućnosti za dodatne ustupke.

Srbija, kaže, neće ustuknuti, što je dobro poznato i na Zapadu i na Istoku – da ne treba očekivati od Srbije neka dalja popuštanja.

“Mislim da neće doći do nekih specijalnih zaoštravanja, s tim što je naš zadatak onda još ozbiljniji – da jačamo Srbiju, popravljamo kvalitet života, jačamo vojsku, da budemo spremni i za negativne scenarije koje mnogi priželjkuju. ”, rekao je Miletić.

Jer, kako kaže, provokacije samih Albanaca su neprestane i od njih ne može ništa dobro da se očekuje, bilo da je u Prištini na čelu Haradinaj ili bilo ko iz “ekipe” koju čine dokazani kriminalci, ljudi koji su spremni na sve za očuvanje svojih ličnih interesa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 8°C

Sumaglica

Ponedeljak
Malo i umereno oblačno

Max: 10°C
Min: 4°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana