Poziv da se prijavi svaki vid nasilja nad detetom Beoinfo

Objavljeno: 08.10.2020. 12:05 Izmenjeno: 08.10.2020. 12:06

U slučaju kada primete zloupotrebu ili nasilje nad decom, građani pre svega treba da pozovu Policiju i prijave slučaj, rekla je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Ona je u Jutarnjem programu TV Pink  istakala  da prijava može biti dostavljena i anonimno.

– Takva prijava može se dostaviti i Komunalnoj miliciji ili Centru za socijalni rad, i oni su, zajedno sa Policijom, glavni subjektim kada su u pitanju postupci za zaštitu interesa deteta. Sve akcije se preduzimaju u cilju bezbednosti dece a glavnu ulogu ima Centar sa socijalni rad u svojstvu organa starateljstva koji preuzima brigu o zaštiti deteta – rekla je Nataša Stanisavljević.

Ona je naglasila da je poslednji slučaj zanemarivanja i zlostavljanja deteta, o kome se govori u medijima, skrenuo pažnju javnosti da se takve stvari dešavaju, ali i da je to poruka svima da ne okreću glavu kada slične stvari primete na ulici.

– Da bi ovi slučajevi stigli do nadležnih organa, oni moraju prvo biti prijavljeni. Obaveza svakoga od nas je da slične slučajeve što pre prijavimo kako bismo uspeli da pomognemo detetu u nevolji, zaštitimo njegov interes i osiguramo njegovu bezbednost. Tada se primenjuju dve vrste postupka, jedan je krivično-pravni, a drugi je posao koji preduzimaju organi starateljstva. Po Porodičnom zakonu, obaveza Centra za socijalni rad je da upozori, obavi nadzor nad roditeljskim pravom i sprovede neophodnu procenu potreba i interesa deteta. Svaki slučaj je poseban i zavisi od brojnih okolnosti, ali je zajednički cilj zaštita deteta – istakla je Stanisavljevićeva.

Ona je ponovo ukazala da kao društvo moramo pokazati nultu toleranciju na nasilje i podsetila da naše društvo ima vredne i požrtvovane socijalne radnike.

– Oni su danas mnogo bolje opremljeni nego ranije, imaju potrebna vozila, sva sredstva za rad, rade u rekonstruisanim i proširenim objektima. To se najbolje videlo u poslednjem slučaju zanemarivanja kada je država reagovala i za manje od 24 sata preduzela sve potrebne mere i dala jasan odgovor kako se postupa prema onima koji ugrožavaju interes deteta – kazala je Nataša Stanisavljević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 16°C

Vedro

Četvrtak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana