Povodom borbe protiv karcinoma dojke,tradicionalna vožnja bicikala Studio B

DruštvoDrustvo Pocetna 05. 10. 2019. 17:01:43

Povodom meseca borbe protiv karcinoma dojke, Ženski centar Milica organizovao je  tradicionalnu vožnju bicikala u 23 grada u Srbiji.

Ove godine akciji pod nazivom,  Daj pedalu raku, priključili su se Institut za onkologiju Vojvodine, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, Klinički centar Niš i Klinički centar Kragujevac. Time se obeležava početak meseca u kome se skreće pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, podiže svest o značaju ranog otkrivanja i započinjanja lečenja i značaju zdravih oblika ponašanja u prevenciji.

Rak dojke najčeši je zloćudni tumor kod ženske populacije u Srbiji. Svake godine oko 4600 žena oboli, a 1600 izgubi bitku sa ovom bolešću. Doktori ukazuju da, iako je stopa obolelih u porastu , stopa umiranja je u padu u razvijenim zemljama koje koriste savremene metode lečenja.

Cilj akcije Daj pedalu raku je podizanje svesti cele društvene zajednice, a posebno žena o značaju redovnih preventivnih pregleda dojki, ranog dijagnostifikovanja i lečenja bolesti, kao i promovisanje zdravih stilova života, naročito sporta. U zenskom centru Milica akcenat stavljaju na biciklizam, koji je, kažu, idealan kako u prevenciji tako i u rehabilitaciji posle operacije raka dojke.

Poruka koju šalju učesnici današnje vožnje je da je karcinom dojke izlečiv ako se otkrije u ranoj fazi. U vezi sa tim, Ministarstvo zdravlja sprovodi platformu skriniga koja se sastoji u pozivanju žena bez simptoma da urade mamografiju kao prvi pregled u cilju rane dijagnostike i pravovremenog lečenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 12°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Jak vetar

Max: 19°C
Min: 12°C

Jak vetar

Vremenska prognoza za 5 dana