Poverenje stranih investitora u Srbiju i ek. politiku Tanjug

Objavljeno: 24.11.2020. 11:40 Izmenjeno: 24.11.2020. 11:40

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je Srbija drugi put ove godine izašla na međunarodno finansijsko tržište i emitovala obveznicu od 1,2 milijarde dolara kako bi refinansirala najskuplju obveznicu koja je emitovana 2011. godine.

Mali je u Skupštini Srbije istakao da je ostvarena šest puta veća tražnja od ponude i dodao da se preko 200 najvećih investitora na svetu javilo da kupi obveznicu, navodeći da je to istorijski rezultat za Srbiju i njene građane.

Prema njegovim rečima, obveznica je emitovana po stopi od 2,125 odsto, dok je stopa obveznice iz 2011.godine iznosila 7,25 odsto.

„To vam govori o poverenju koje strani investitori imaju u Srbiju i ekonomsku poliitku koju vodimo, kao i najbolji pokazatelj da stopa rasta BDP-a, koja će biti najbolja u Evropi ove godine, pokazuje svoj rezultat“, istakao je ministar.

Mali je objasnio da je Srbija mogla da uštedi 500 miliona evra i napravi, primera radi, pet kliničkih centara za taj novac da je obveznica iz 2011. godine emitovana po kamatnoj stopi od 2,125 odsto.

Ministar kaže da je nakon hedžovanja dolara u evre dobijena stopa od 1,066 odsto, navodeći da se nikada u istoriji zemlje nije dogodila tako niska kamatna stopa.

„Ne povećavamo javni dug, vraćamo kredite i vraćamo obveznice koje je neko drugi uzimao pre nas, a koje su posebno dospevale u septembru 2021.godine i smanjujemo trošak našeg javnog duga. Vrlo sam ponosan na to“, poručio je Mali.

Ministar je istakao da je Srbija juče uradila pravu stvar koja je potvrdila ispravnost ekonomske politike, navodeći da to potvrđuju međunarodno finansijsko tržište, Londonska berza i međunarodni investitori.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak

Trenutna temperatura °C

Petak
Promenljivo oblačno

Max: 16°C
Min: 9°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana