Povećavaju se pritisci na Srbiju, biće nikad veći Tanjug

Objavljeno: 21.02.2022. 21:43 Izmenjeno: 25.02.2022. 18:55

Vučić je naglasio da je ova situacija najkomplikovanija za sve naše savremenike, za naše roditelje, za nas i za našu decu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je  da je veoma zabrinut zbog situacije oko Ukrajine, koja, kaže, Srbiju stavlja u situaciju brojnih izazova i političkih pritisaka, a posle odluke ruskog predsednika Vladimira Putina da potpiše ukaze o priznanju Donjecka i Luganska, pritisci će biti veći nego ikada.

Vučić je, na pitanje o razgovoru sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, i pitanje koliko je zabrinut zbog aktuelne situacije, kao i šta to znači za Srbiju, naglasio da su politički, bezbednosni i ekonomski izazovi brojni u ovakvoj situaciji.

On je, za TV Pink, rekao da ono što je prethodna tri dana doživeo potvrđuju njegove reči, da raste pritisak na našu zemlju.

„Ono što sam doživeo prethodna tri dana pokazuje šta možemo očekivati da će tek da sledi i da u političkom smislu neće biti nimalo jednostavno za Srbiju“, istakao je Vučić.

On je kazao da se ovim dešavanjima ruši kompletna bezbednosna i politička arhitektura sveta.

„Kako će se ko ponašati i ko će šta da čini, niko ne može da predvidi. Sve što smo znali do juče danas više ne postoji. Ono što je za nas važno jeste da naša opredeljenost za mir mora biti čvrsta, snažna, i naša snaga odvraćanja potencijalnog agresora mora da bude još snažnija i jača“, objasnio je Vučić.

Podsetio je da je danas održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojem je, kao vrhovni komandant, izdao nalog vojsci i policijskim snagama, kao i zahtev specijalnim jedinicama, da u svakom trenutku budu pripremljeni na najbolji mogući način, i da treba nastaviti sa naoružavanjem i opremanje vojske i policije.

„U političkom smislu moramo da radimo mnogo, moramo da razumemo da mir nije nešto što se podrazumeva, što se vidi danas. Moraćemo mnogo truda i rada uložiti da sačuvamo mir, da bi obezbedili sigurnost za našu decu, naše roditelje, kako bi osigurali budućnost“, kazao je on.

„Mislim da se ovim de fakto i suštinski menja svetski poredak u kojem će sile vratiti dominaciju na jednoj strani, odnosno da će postojati više super sila i centara političke i ekonomske moći“, ukazao je on.

Što se tiče ekonomskog dela, ukazao je da je nafta istog trenutka skočila, da su sve cene sirovina skočile, da su berze neposredno pogođenih zemalja pale, i da će to sve izazvati dodatnu nervozu i probleme.

On je uy to primetio da postoji problem pristrasnosti naših medija

„Kada pogledate naše naslove vidite da u 80 odsto medija ne postoji nikakva objektivnost, već su šta god da se dešava na ruskoj strani, kao što je ostalih 20 odsto na zapadnoj strani. U takvim uslovima velike političke ostrašćenosti svi sebi nanosimo štetu, umesto da budemo svoj na svome, budemo mirni, da se kroz veliku svetsku krizu izvučemo samo sa ogrebotinama. Mi ne možemo to da uradimo. Kod nas je uvek sve strast, navijanje, i od toga ćemo se teško izlečiti“,smatra Vučić.

On je kazao da je sa Makronom imao važan razgovor o situaciji u našem regionu. Takođe, je razgovarao, kako je preneo i sa predstavnicima drugih država sveta, te najavio da će imati i narednih dana razgovore.

„Postoje veliki strahovi da bi sve moglo da se proširi na druge delove Evrope, posebno Balkan“, zaključio je on.

VUČIĆ:GRAÐANI NE MORAJU NIŠTA DA KUPUJU, DA PRAVE ZALIHE, ALI ĆE NA SRBIJU VELIKI TRAG OSTAVITI U EKONOMSKOM SMISLU – NAFTA I GAS.

ZABRINUT SAM I TO NE MOGU DA SAKRIJEM, ALI GRAÐANIMA BIH PORUČIO DA ĆEMO IMATI HRANE I VODE UVEK DOVOLJNO, POKUŠAĆEMO DA KUPIMO JOŠ NAFTE.

KAO PREDSEDNIK IMAM OBAVEZU DA OBEZBEDIM MIR I STABILNOST, NAŠA UZDRŽANOST BIĆE OD SUŠTINSKOG DOPRINOSA OČUVANJU MIRA, MORAMO DA POKAŽEMO VEĆU ODGOVORNOST.

VAŽAN RAZGOVOR SA MAKRONOM O SITUACIJI U REGIONU, OČEKUJEM SUTRA I NAREDNIH DANA RAZGOVORE I SA DRUGIM DRŽAVNICIMA O EVENTUALNIM POSLEDICAMA.

ZABRINUT SAM, POZICIJA SRBIJE NIJE LAKA, PRED NAMA SU VELIKI IZAZOVI – POLITIČKI, BEZBEDNOSNI I EKONOMSKI, ŠTO SAM DOŽIVEO U POSLEDNJA TRI DANA I ŠTO SLEDI U POLITIČKOM SMISLU NIMALO NEĆE BITI JEDNOSTAVNO ZA SRBIJU.

Nasa opredeljnost da razvijamo zemlju od suštinskog značaja

Bezbednosna situacija nije idealna za Zapadni Balkan i naša udržanost i opredeljenost da zemlju razvijamo, biće od suštinskog značaja za očuvanje mira, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je za TV Pink istakao da će kriza oko Ukrajine i energetska kriza ostaviti posledice po svetsku ekonomiju.

Takođe, naveo je da je predsednik Rusije Vladimir Putin u svom obraćanju o Ukrajini  govorio ono što misli, uz primedbu da su poruke svih zapadnih političara iste, što, kaže, govori o težini naše pozicije.

“Kada sam sa Putinom razgovarao u Sočiju, rekao sam da nikada nisam video takvu odlučnost kod njega. Mislim da ga dobro poznajem, i mislim da sam jedan od retkih koji je rekao da će stvari ići u ovom smeru. Slušao sam večeras Putinovo obraćanje i to je bio Putin kakvog poznajem. Govorio je ono što misli, posebno o Lenjinu”, rekao je Vučić.

Podsetio je da je Putin rekao da je autor i arhitekta sovjetske Ukrajine Lenjin, a onda, u nešto oštrijem tonu, da Ukrajina sprovodi dekomunizaciju i uništava spomenike Lenjinu, pa će Moskva da završi tu dekomunizaciju, aludirajući da je Lenjin bio tvorac i granica sovjetske Ukrajine, koje, onda, bar iz moralnih principa ne bi trebalo da postoje.

“Ali, mali smo mi suviše da ulazimo u to…”, ukazao je predsednik.

Dodao je da su, nakon toga, stigle iste poruke sa Zapada, potpuno isti tvitovi Borelja, Fon der Lajen, Šarla Mišela.

“Oni su želeli da pokažu unisonost i jedinstvenost u porukama, i to pokazuje težinu našeg položaja. Srbija je na EU putu, podržava integritet Ukrajine i 85 odsto naše nacije, koja šta god da se desi, biće na strani Rusije. I to su činjenice. Ali, kao predsednik Srbije, imam obavezu da obezbedim mir i sigurnost za građane”, rekao je Vučić.

U tom smislu, naveo je da bezbednosna situacija nije idealna za Zapadni Balkan, ali da će nasa uzdržanost i opredeljenost da razvijamo zemlju, biti od suštinskog značaja za aočuvanje mira.

Dodao je da je Vojska Srbije danas neuporedivo snažnija, od ostalih u našem region, za razliku od JNA, sa čime ljudi obično porede srpsku armiju danas.

“Stvari su se promenile i mi moramo da pokažemo veću odgovornost nego drugi u očuvanju mira i stabilnosti”, poručio je predsednik Srbije.

Dodao je i da će u ekonomiji ceo svet imati problema, jer dolaze sankcije oko gasovoda – rastu cene nafte, uglja, pšenice , kukuruza, žita…

“Jesam zabrinut, ali želim ljude da umirim – imaćemo hrane i vode uvek dovoljno za stanovništvo”, poručio je Vučić.

U tom smislu, najavio je da će večeras imati poseban razgovor sa ministrom Sinišom Malim o nabavci novih količina nafte.

Ponovio je da je sam napravio grešku, što se nadao boljem od onoga što je, ispostaviće se, realno, ali i istakao da građani ne treba da brinu jer svega ima dovoljno.

“Ne moraju ništa posebno da nabavljaju, svega imamo dovoljno, ali će u ekonomskom smislu veliki trag ostaviti nafta i gas. Užasno me je strah, mi pumpamo Banatski dvor, imamo i ne male količnine nafte, jer može nešto da se smiri na 10 dana mesec dana…., ali sve je otišlo u pogrešnom smeru, iz kog teško da ima povratka. Neću da analiziram ko je kriv, moj posao je da brinem o građanima Srbije”, rekao je Vučić.

Orden princa od Monaka velika čast za Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je  da je orden, koji će mu prilikom sutrašnjeg susreta uručiti princ Albert od Monaka, velika čast za Srbiju.

Princ Albert od Monaka uručiće predsedniku Vučiću orden Velikog krsta reda Svetog Šarla.

„Princ Albert je veoma uticajna ličnost, ugledan čovek koji razgovara sa svima i razume sve. Ugledan je u Abu Dabiju, Oslu, Parizu, Moskvi“, rekao je Vučić za TV Pink.

Kaže da je princ Albert tim ordenom, koji će mu sutra uručiti, odlikovao, između ostalih, Sarkozija i Putina.

„Orden je velika čast za našu zemlju“, poručuje predsednik i podsetio da je dobio mnoga važna priznanja, među kojima su od Putina orden Svetog Aleksandra Nevskog, od češkog predsednika Zemana, od Austrijske privredne komore.

Ističe da su ti ordeni dodeljeni za rezultate koje je naša zemlja postigla i koje su drugi državnici prepoznali, kao i da ti ordeni ostaju našoj zemlji.

Nakon sutrašnjeg susreta u Monaku sa princom Albertom, Vučić putuje za Madrid i kaže da će prilikom te posete pozvati kralja Filipa Šestog i premijera Španije Pedra Sančeza da posete Srbiju.

„Srpski i španski zvaničnici imaju retko susrete, oni nisu bili u Beograd 50 godina, pozvaću kralja Filipa Šestog i gospodina Sančeza da posete Srbiju, oni su iskreni prijatelji naše zemlje i to je veoma važno za nas“, rekao je Vučić.

Krenuli pozivi i vruće linije za uvođenje sankcija Rusiji

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je  u Monaku da će na Srbiju tek uslediti sve veći pritisci sa zahtevom da uvede sankcije Rusiji, kao i da je već imao takve pozive i „vruće linije“, ali da će naša zemlja izdržati sve pritiske.

Vučić je rekao Pinku da će uslediti pritisci na nas sa različitih strana i dodatno po pitanu odnosa u regionu.

„Jer, kada ne mogu da odgovore nekom snažnijem od nas – ajde da to pokažemo na nekom manje snažnom“, kazao je on.

Na pitanje kako onda da se odupremo u ovoj situaciji tim pristicima, Vučić je rekao:

„Jedinstvom, odgovnoršću i ozbiljnošću. Nemamo izbora, nego da možemo da se odupremo. Mnogo smo imali teških trenutaka, imam osvoju zemlju i ne možemo da je menjamo ni za jednu drugu. To je zemlja naše dece“.

Vučić je dodao da nemamo nikakvu alternativu po tom pitanju.

„Možete da mislite kakvi će sad pritisci na Srbiju da budu po pitanju uvođenju sankcija Rusiji. Već sam imao pozive i vruće linije. Nisam o tome razgovarao sa predsednikom Francuske Makronom, sa njima sam razgovarao mnogo po pitanju Zapadnog Balkana. On je fer po tom pitanju i hoće da nas čuje“, kazao je Vučić. Dodaje da neće mnogo moći da pomogne strančkim kolegama u predizbornoj kampanji pošto ima 10 zakazanih poseta.

Svi su ođednom nagrnuli u Srbiju, dodao je Vučić. Poručio je da Srbija ima snažnu ekonomiju i da će proći i kroz ovu međunarodnu krizu, ne lako, ali lakše nego mnogi drugi jer ima stabilan fiskalni sistem.

Kako je rekao večeras će sa ministrom finansija Sišom Malim dugo razgovrati o tome šta sve treba da se nabavi od rezervi i dodao da smo već nabavili mleko u prahu, so i sve drugo.

Vučić je poručio da niko ne treba da pravi zalihe pošto država ima svega dovoljno i to na pravilan način čuva.

Takođe, država se snabdela lekovima i medicinskim uređajima, a nabavljaju se sada i milioni i miliona konzervi ribe i drugog, dodao je Vučić.

Samo da naš brod dovedemo u luku spokojstva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je  otvaranje Kliničkog centra Srbije, kardiovaskularne bolnice Dedinje 2, ali i početak saobraćanja brzog voza na pruzi Beograd Novi Sad i ideju spuštanje cene karte na najniži mogući nivo.

Vučić je, za TV Pink, rekao da će 27. ili 28. marta biti otvoren Klinički centar Srbije, da će 10. ili 12.marta otvoriti bolnicu Dedinje 2.

Od 15.marta krenuće brzi voz na pruzi Beograd-Novi Sad.

„Imamo ideju da spustimo cenu na najniži nivo, da svi mogu da se voze vozom, da cena bude 300-500 dinara povratna karta na par meseci kako bi videli šta su uradili i izgradili. Mi ionako subvencionišemo Železnicu“, dodao je on.

Najavio je da će nastaviti analizu oko besplatnih vrtića i jaslica, dodajući da bi to bilo od velikog značaja ako bi se u tome uspelo, ali i da su gubici veći nego što je računao.

Ukazao je da dobar deo dece posebno u siromašnjim delovima Srbije ne ide u vrtiće jer to roditelji ne mogu sebi da priušte.

„To bi bio najveći doprinos populacionoj politici“, naglasio je on.

Istakao je da će to biti moguće samo ako uspemo da naš „mali brod koji je na ustalasanom moru mirno dovedemo do luke spokojstva“.

Na pitanje da prokomentariše pisanje „Krika“ o navodnom bogatstvu Zorana Drobnjaka, Vučić je odbio da odgovori, jer, kaže ima prečih pitanja.

Tačno je da sam odlazeći predsednik

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je  da ga ne interesuje šta govori Zdravko Ponoš, ali, da je tačno to što ga je nazvao odlazećim predsednikom.

„Na njegove napade nemam komentar, a to da sam odlazeći predsednik to je tačno, ne znam što je njemu to bilo stalo da ponavlja toliko puta, kako ste mi vi rekli, da li je hteo da kaže da je on dolazeći…, ali biće onako kako narod kaže“, rekao je Vučić u izjavi za Pink tv.

On je podsetio da je Boris Tadić, kada je podneo ostavku na predsedničku funkciju da bi predsednički i parlamentarni izbori bili održani istovremeno, insistirao na tome da se ne kaže da je podneo ostavku, već da je skratio mandat.

„Moj mandat traje do 2. marta i od tada sam samo u tehničkom mandatu dok novi predsednik ne preuzme dužnost“, precizirao je Vučić, koji je danas doputovao u Monako, gde će sutra sastati sa princiom Albertom.

Ističe da ga svi ti napadi političkih oponenata ne zabrinjavaju, već ga zabrinjava to šta se zbiva u svetu i kako ćemo to da prevaziđemo.

Ljudi, kaže, znaju ko radi i ko gradi, a ko hoće nešto da izmešta spomenike i da ruši Beograd na vodi.

„To je moj odgovor njima. O sebi najbolje govore, a o meni šta god da govore siguran sam da će narod pravilno prosuditi“, kaže predsednik.

Na konstataciju da je Ponoš već izabrao savetnike Sinišu Kovačevića i Srđana Dragojevića koji govori da se u Srebrenici dogodio genocid i da treba priznati kosovsku nezavisnost, Vučić ističe da je, kako kaže, „apsolutno protiv toga“, ali da ne treba da „pravimo zatvore i logore za one koji misle drugačije“.

Na pitanje šta je politika normalnosti, predsednika kaže da je to da Srbija napreduje ekonomski i da živi u miru da naše majke, sestre, bake, supruge, ćerke nemaju brigu o tome kako će njihova deca da završe, da li u ratovima ili…

O tome ko će šta da kaže, suviše je, ističe, iskusan da bi se sekirao zbog gluposti.

Nisam optimista za krizu u svetu,lakše ćemo proći od drugih

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u Monaku da nije preveliki optimista po pitanu nove krize u svetu, ali da je Srbija pripremljenija od drugih zemalja i da će lakše proći ako dođe do nestašica hrane i svega drugog.

Vučić je rekao Pinku, na pitanje kakav će rezultat za Srbiju u ovoj situaciji, da sada – kada se zaoštravaju odnosi između SAD i Rusije po pitanju Ukrajine, ni ne zna kako da se bavi predizbornom kampanjom u Srbiji, pošto mora da se brine o državi.

Dodao je da nije zakazao nijedan miting i da ne planira nigde više da ide, osim što je u subotu bio na mitingu naprednjaka u Merošini, iako ga iz razlih delova Srbije zovu da dođe na stranačke skupove.

„Vrlo sam ozbiljan kada kažem da verujem da ćemo mi nešto lakše proći od drugih u krizi, jer smo se ponašali ozbiljnije i odgovornije“, istakao je Vučić.

Dodao je da sebi ne može da oprosti što je malo zakasnio sa pripremama za nestašice ako dođe do neke krize u svetu, jer je video da se Kinezi pripremaju, ali da je naša zemlja opet počela da se priprema mnogo pre nego druge zemlje.

„I verujem da ćemo lakše od drugih uspeti da prođemo kroz sve ovo“, dodao je Vučić.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 5°C

Pretežno vedro

Nedelja
Moguća kiša

Max: 6°C
Min: 4°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana