Povećana potrošnja struje zbog ledenih dana Tanjug

Objavljeno: 25.01.2022. 10:46 Izmenjeno: 25.01.2022. 12:51

Prema navedenim podacima, domaći energetski kapaciteti proizvode 4.993 MW struje.

U Srbiji je povećana potrošnja električne energije zbog hladnog vremena i oko 10 sati iznosila je 5.880 megavata.

Planirana potrošnja, prema podacima aplikacije Elektromreže Srbije Energy Flux, u trenutku preseka iznosi 5.827 MW, tako da postoji odstupanje minus 0,9 odsto.

Uvoz struje je iznosio 809 megavata, a planiran je na nivou od 810 MW.

Kada je reč o proizvodnji struje u zemlji, termokapaciteti proizvode 2.847 MW, hidro 2.060 MW, vetro devet megavata i gasni 77 MW.

Raste potrosnja struje i energenta,dodatne kolicine iz uvoza

Država će obezbediti dodatni uvoz struje zbog povećane potrošnje električne energije, rečeno je  na sednici vladine Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima.

Proizvodnja u termokapacitetima nije dovoljna zbog nedovoljne količine i kalorične vrednosti uglja koji se doprema, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike posle sednice radne grupe.

Na sednici su predstavljeni najnoviji podaci o stanju elektroenergetskog sistema u Srbiji, potrebnim količina energije i energenata za domaćinstva i privredu, kao i planovi za naredni period.

Iz Elektroprivrede Srbije je rečeno da je potrošnja električne energije u odnosu na januar prošle godine uvećana, pre svega zbog niskih temperatura.

Kako je rečeno iz EDS-a (Elektrodistribucije), distributivni sistem je stabilan, a manji prekidi nastaju usled planiranih radova koji su, kako je rečeno, usmereni ka prevenciji kvarova.

Prenosni sistem, takođe, funkcioniše bez većih problema.

Na sednici je razgovarano i o stanju u gasnom sektoru u Srbiji i konstatovano da je potrošnja prirodnog gasa na rekordnom nivou, zbog čega se uvoze dodatne količine iz oba pravca, ali da snabdevanje nije ugroženo.

Isporuka toplotne energije korisnicima daljinskog grejanja u Srbiji je stabilna.

Na sastanku Posebne radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, učestvovali su i predstavnici Srbijagasa, EPS-a, EMS-a, Elektrodistribucije, Naftne industrije Srbije, Poslovnog udruženja Toplane Srbije, Javno komunalnog preduzeća Beogradske elektrane, Grada Beograda, članovi Saveta AERS-a, Direkcije za robne rezerve, RHMZ, RB Kolubara, Transportgasa, JP PEU Resavica i preduzeća Srbija kargo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 12°C

Delimično oblačno

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 18°C
Min: 9°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana