Potvrđen prvi slučaj gripa u Srbiji u sezoni 2021/2022. Tanjug

Objavljeno: 16.12.2021. 09:38 Izmenjeno: 17.12.2021. 12:51

Na teritoriji Srbije potvrđen je prvi slučaj gripa u sezoni 2021/2022, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

U saopštenju je precizirano da je „Batut“ 15. decembra po podne, od Nacionalne referentne laboratorije za grip i druge respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, dobio potvrdu o prvom slučaja infekcije virusom gripa tipa A (H3) u Beogradu.

„Batut“ ističe da je, kao i u većini prethodnih sezona nadzora nad gripom, laboratorijska potvrda virusa u ovo doba godine očekivana.

U saopštenju se podseća da prošle sezone 2020/2021. nije bilo laboratorijske potvrde infekcije virusom gripa.

Ukazuje na to da je najefikasnija mera prevencije infekcije virusom gripa je vakcinacija, kao i da je vakcina protiv gripa najsigurniji i najbezbedniji vid individualne i kolektivne zaštite.

Pored vakcinacije preporučuju se i opšte mere prevencije: izbegavanje bliskih kontakata sa obolelim osobama, higijena disajnih puteva (pokrivanje nosa i usta prilikom kijanja i kašljanja papirnatom maramicom koju odmah nakon upotrebe treba baciti, a ruke oprati tekućom vodom i sapunom), provetravanje prostorija, izbegavanje boravka u zatvorenim prostorima gde se nalazi veliki broj ljudi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Oblačno

Trenutna temperatura 15°C

Oblačno

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 17°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana