Potvrđen kreditni rejting Grada Beograda a kreditni izgled poboljšan i ocenjen pozitivno Beoinfo

12. 09. 2019. 11:13:10

Međunarodna kreditna agencija Mudis potvrdila kreditnu ocenu grada Beograda koji je identičan rejtingu koji ima Republika Srbija. Agencija je poboljšala kreditne izglede grada iz ‘stabilno’ u ‘pozitivno’ što je veliko priznanje za Beograd , kaže zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Međunarodna kreditna agencija Mudis (Moody’s) potvrdila kreditnu ocenu Beograda i popravila kreditni izgled Grada Beograda u „pozitivan”, rekao zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Današnje popravljanje prognoze kreditnog rejtinga posledica je ne samo stabilnih finansija Grada Beograda i domaćinskog poslovanja već i poboljšanja poslovne klime u Srbiji, naveo je zamenik gradonačelnika.

– Mudis veruje da će poboljšani realni izgledi za ekonomski rast zemlje pozitivno uticati i na rast prihoda Grada Beograda. Kao rezultat svih ovih činilaca, Mudis očekuje da će fiskalni učinak Beograda ostati dobar, sa bruto operativnim bilansom od 12 do 14 odsto operativnog prihoda u 2019/20. godini – rekao je Vesić i dodao da u izveštaju međunarodne kreditne agencije piše da „potvrda o rejtingu Grada Beograda odražava čvrste i zdrave finansijske osnove grada, dobro i uravnoteženo upravljanje budžetom, o čemu svedoče i njegovi visoki kapaciteti za samofinansiranje i dug koji je u opadanju”.

Agencija je ocenila da će „rejting Grada Beograda, u čijoj osnovi je opadajuća zaduženost i teret direktnog duga od 44 odsto operativnog prihoda na kraju 2018. godine, ograničeni zahtevi grada za zaduživanjem i stroga kontrola nad trošenjem budžetskih sredstava, doprineti stabilizaciji neto direktnog i indirektnog duga na oko 50 odsto operativnog prihoda u naredne dve godine”.

– Da bi građani mogli da uporede kako je to bilo ranije, direktni i indirektni dugovi Beograda su iznosili 2016. godine 67 odsto operativnog prihoda, a 2014. godine ogromnih 101,2 odsto operativnog prihoda, što najbolje pokazuje kako je bivši gradonačelnik Đilas prezadužio Beograd – poručio je Vesić.

Međunarodna kreditna agencija je konstatovala da  „Grad Beograd ima važnu ulogu u nacionalnoj privredi kao glavni i najrazvijeniji grad u Srbiji, sa oko 40 odsto učešća u nacionalnom bruto domaćem proizvodu zemlje”.

Goran Vesić je čestitao i Novom Sadu na dobijanju istog kreditnog rejtinga i istog kreditnog izgleda kao i Beograd.

– To je najbolji dokaz da se politika finansijske discipline sprovodi u svim lokalnim samoupravama i da se Srbija podjednako razvija. Beograd to pozdravlja. Bravo za naše kolege iz Novog Sada – rekao je Vesić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Sumaglica

Trenutna temperatura 0°C

Sumaglica

Subota
Pretežno sunčano

Max: 6°C
Min: -3°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana