Potvrđena presuda o ništavosti fantomske firme Asomakum

Objavljeno: 25.02.2016. 11:13 Izmenjeno: 25.02.2016. 11:13

Privredni apelacioni sud potvrdio je presudu kojom je utvrđena apsolutna ništavost odluke o osnivanju fantomske firme „Asomakum“, koja je osnovana sa falsifikovanom ličnom kartom Andreja Vučića.

Da podsetimo, slučaj Asomakum opozicija je veoma ispolitizovala iako je grafološkim veštačenjem nepobitno utvrđeno da je Asomakum osnovan uz falsifikovane isprave Andreja Vučića. U aprilu prošle godine pritvoreno je 11 ljudi osumnjičenih da su krađom identiteta više osoba osnovali sedam fantomskih firmi, među kojima je i Asomakum.

Portparol Privrednog suda u Beogradu Gordana Vuković kaže da je Privredni apelacioni sud odbio žalbu privremenog zastupnika „Asomakuma“ i doneo pravosnažnu presudu, kojom je potvrđena odluka prvostepenog suda. Napomenula je da je pravosnažna odluka doneta 18. februara, a da je dostavljena Privrednom sudu u Beogradu 24. februara. Privredni apelacioni sud potvrdio je apsolutnu ništavnost i istakao da odluka o osnivanju „Asomakuma“ ne proizvodi pravne posledice, precizirala je Vukovićeva. Sud je utvrdio da je potpis osnivača i jedinog zaposlenog u firmi Andreja Vučića falsifikovan i da je zato „neprihvatljivo da se dopusti dalji opstanak takvog privrednog drusstva“. Takođe, ustanovljeno je i da je osnivač te firme nepoznat i da takvo preduzeće ne može da postoji da ubuduće ne bi pričinjavalo štetu u privredi.

Firma „Asomakum“, osnovana 2010. godine, još 2011. označena je kao „fantomska“. Andrej Vučić je od 2010. godine više puta davao izjavu povodom te firme u poreskoj upravi, policiji, Privrednom sudu i Palati pravde. On je i tada govorio da nema nikakve veze sa tom fiktivnom firmom, da je ona osnovana pomoću njegove falsifikovane lične karte i ocenio da je sve to dobro osmišljena ujdurma kako bi se naškodilo njegovom bratu.

Čitav slučaj pokušao je da ispolitizuje poslanik Nove stranke Zoran Živković. On je za skupštinskom govornicom optužio Andreja i Aleksandra Vučića da zarađuju enormne pare poslovima povezanim s politikom. Naravno, Živković nije propustio da zatraži ostavku premijera Aleksandra Vučića, a na objašnjenja da je reč o falsifikovanim ispravama, odgovorio je da samo Sud to može da utvrdi. Andrej Vučić podneo je, nakon toga, tužbu kojom traži utvrđivanje ništavosti akta o osnivanju firme, jer je nastala na osnovu falsifikata, tj. osnovala ga je osoba koja je koristila njegovu falsifikovanu ličnu kartu.

Sud je, dakle, doneo konačnu odluku, koju do ovog trenutka poslanik Živković nije komentarisao, niti uputio izvinjenje zbog, kako se ispostavilo, lažnih optužbi na račun Andreja Vučića.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Oblačno

Trenutna temperatura 8°C

Oblačno

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 19°C
Min: 6°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana