Potvrde za porodilje u Sekretarijatu za soc. zaštitu Tanjug

Objavljeno: 28.02.2020. 17:36 Izmenjeno: 28.02.2020. 17:36

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević izjavila da se u prostorijama tog sekretarijata izdaju potvrde o primanjima i isplaćenim naknadama zarade za porodilje. Ona je istakla da postupak traje svega oko pet minuta, vrlo je jednostavan i sistem sasvim funkcioniše. 

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević izjavila da se u prostorijama tog sekretarijata izdaju potvrde o primanjima i isplaćenim naknadama zarade za porodilje. Ona je istakla da postupak traje svega oko pet minuta, vrlo je jednostavan i sistem sasvim funkcioniše.

– Potrebno je da porodilja dođe u prostorije našeg sekretarijata sa ličnom kartom i javi se u Odeljenju za obračun naknada obračunskim radnicima zaposlenim u Sektoru za ostvarivanje prava. Strankama je olakšana procedura tako što zahtev mogu podneti i usmeno. U proteklom periodu, mesečni prosek je bio oko 500 potvrda koje porodilje zatraže radi regulisanja svojih statusa. U Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji je u primeni od 1. jula 2018. godine, regulisano je ovo pravo – navela je Stanisavljevićeva za TV Prva.

Govoreći o porodiljama koje su iz određenih razloga sprečene da dođu u sekretarijat po potvrdu, ona je istakla da to mogu da urade i preko svog poslodavca.

– Imali smo primer da nam se poslodavac obrati i zamoli da im za određenu porodilju, uz njenu saglasnost, dostavimo skeniranu potvrdu na mejl. Do određene zabune je možda došlo jer su se ranijim zakonima naknade za vreme porodiljskog odstustva isplaćivale direktno na račun poslodavcu. Međutim, određeni poslodavci su to zloupotrebljavali, te neke žene nisu na vreme dobijale svoju zaradu na tekući račun. Novim zakonom je to izmenjeno, tako da porodilja dobija sredstva direktno na svoj tekući račun – zaključila je Stanisavljevićeva i precizirala da Ministarstvo za rad isplaćuje ova sredstva, a Sekretarijat za socijalnu zaštitu izdaje potvrdu o tim primanjima.

Grad Beograd daje svoj maksimalni doprinos obezbeđujući finansijsku podršku porodiljama za svako novorođeno dete u Beogradu, kao i nezaposlenim porodiljama, a od ove godine uvedena je i dodatna podrška majkama drugog deteta.

Podsetimo, porodilje u Beogradu imaju pravo na jednokratno novčano davanje koje ostvaruje svaka porodilja, u iznosu od 10.000 dinara,  pravo na jednokratno novčano davanje nezaposlenoj porodilji u iznosu od 25.000 dinara, pravo na jednokratno novčano davanje porodilji za prvorođeno dete u iznosu od 10.000 dinara, pravo na jednokratno novčano davanje  porodilji za drugorođeno dete u iznosu od 10.000 dinara, pravo na jednokratno novčano davanje porodilji za trećerođeno dete u iznosu od 30.000 dinara i pravo na novčano davanje porodilji za blizance u iznosu od 25.000 dinara po detetu, odnosno ukupno 50.000 dinara. Jedno pravo ne isključuje drugo, na sva ova prava se dodaju i republička prava od 106.000,00 dinara za prvo dete, 245.000,00 dinara za drugo dete (dve godine po 10.000 dinara), za treće 10 godina po 12.000 dinara, a za četvrto dete 10 godina po 18.000 dinara.

Mesečna isplata zaposlenim i nezaposlenim porodiljama je redovna. Takođe smo omogućili  dodatnu finansijsku podršku kako porodiljama tako i porodicama sa decom.  U Beogradu se godišnje rodi od 18.000 do 20.000 beba. Važno je da svaka porodilja dobije pomoć grada i još važnije je da se ta pomoć isplaćuje na vreme i bez kašnjenja. Za novčano davanje porodiljama u 2019. godini isplaćeno je 414.735.000 dinara za 17.977 rešenja. U 2020. godini, budžet za ove namene Sekretarijata za socijalnu zaštitu je povećan i iznosi 469.700.000 dinara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 6°C

Pretežno oblačno

Subota
Oblačno

Max: 6°C
Min: 3°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana