Potpuna gasifikacija Beograda do polovine 2022. Tanjug

Objavljeno: 03.01.2021. 13:25 Izmenjeno: 03.01.2021. 20:41

Do polovine 2022. Beograd će biti potpuno gasifikovan i to će doneti značajne uštede i smanjiti zagađenje koje je, kako kaže generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović , sada najveće u prestonici zbog velikog broja individualnih ložišta.

 

Bajatović je rekao da se trenutno radi gasifikacija u Zemunu i Grockoj i da se završava u Rakovici.

“Nedavno smo provukli kilometar i po gasovoda kod spomenika “Večni plamen“, u blizini su škole, sportske hale, i samo na tom delu trošiće se 15.000 tona mazuta manje, a grejanje će biti značajno jeftinije“, rekao je Bajatović za TV Pink.

On je naveo da je Srbijagas dobio zadatak od vrha države da sprovede gasifikaciju u celoj zemlji i dodao da će u to biti uključena i Vlada Srbija.

“Uradili smo već neke okruge, ali često imamo problem sa administrativnim preprekama, katastrom, često ne znamo vlasnike“, naveo je Bajatović.

Istakao je da će zahvaljujući Balkanskim tokom Srbija dobro snabdevati gasom, kao i da se računa na završetak Severnog toka 2.

“Pošto će u Evropi padati količine gasa koje će se proizvoditi, sigurno će rasti potreba za ruskim gasom u Evropi, jer je američki gas daleko, a i nema ga. U Srbiju ulazi 13,88 milijardi kubnih metara gasa godišnje i mi ćemo se dobro snabdevati“, naglasio je Bajatović.

Kako je rekao, o ceni gasa tek treba da se pregovara, ali da je važan svaki dolar koji se uštedi i zaradi izvozom.

“Da danas kupujete gas na TTF berzi, platili biste 240 dolara, a cena gasa na srpsko-bugarskoj granici je 155 dolara (za 1.000 kubnih metara gasa)“, rekao je direktor Srbijagasa.

Dodao je da će svi zainteresovani potrošači u Srbiji priključak za gas i kompletnu opremi dobiti po ceni od 780 evra, na tri godine.

Bajatović je naveo da će se gas uzimati kod Paraćina, Pančeva i kod Gospođinaca i istakao da je gasifikacija važan adut za dovođenje stranih investitora u zemlju.

“Svakog ko hoće da investira, zanima snabdevanje gasom. U Leskovcu vanredno radimo za “Aptiv“ gde 2.500 ljudi treba da počne da radi iduće godine. Vojvodina je praktično kompletno gasifikovanam, a najviše velikih investicija imamo upravo u pokrajini“, naveo je Bajatović.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 19°C

Vedro

Subota
Malo i umereno oblačno

Max: 30°C
Min: 19°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana