Potpisano sedam bilateralnih sporazuma između Srbije i Azerbejdžana tanjug

Objavljeno: 23.11.2022. 12:37 Izmenjeno: 23.11.2022. 13:24

Takođe, potpisan je i Memorandum o razumevanju između Agencije za promociju izvoza i investicija Azerbejdžana i Privredne komore Srbije.

foto tanjug

 

Srbija i Azerbejdžan u prisustvu predsednika dve zemlje Aleksandra Vučica i Ilghama Alijeva, potpisali su ukupno sedam bilateralnih sporazuma.

Vučić i Alijev potpisali su zajedničke izjave, kao i memorandum o osnivanju Saveta za strateško partnerstvo.

Među potpisnicima današnjih sporazuma, među kojima je i Sporazum između dve vlade o readmisiji su i ministri Bratislav Gašić, Goran Vesić i Nikola Selaković.

Potpisan je Memorandum o razumevanju između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije i Ministarstva digitalnog razvoja i saobraćaja Azerbejdžana o priznavanju ovlašćenja u skladu sa propisom 1/10 Međunarodne konvencije o standardima za obuku, izdavanje i uverenje i vršenje brodske straže pomoraca iz 1978.godine sa izmenama i dopunama.

Posle sastanka dve delegacije u Palati Srbija potpisan je i Administrativni ugovor za sprovođenje Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Azerbejdžana o socijalnoj sigurnosti, memorandum o razumevanju između Razvojne agencije Srbije i Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Azerbejdžana.

Takođe, potpisan je i Memorandum o razumevanju između Agencije za promociju izvoza i investicija Azerbejdžana i Privredne komore Srbije.

Sporazumi dižu odnose na novi nivo,uskoro putujem u Baku

Srbija i Azerbejdžan, potpisanim sporazumima, podižu saradnju i odnose na novi nivo, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da su razgovarali o svim važnim pitanjima, među kojima je bila energetika, jer je Azerbejdžan velesila u prozvodnji i izvozu gasa.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednikom Azerbejdžana Ilhama Alijeva, preneo da očekuje da će u narendih 20 dana otputovati u radnu posetu Bakuu, kako bi se nastavili razgovori oko nekoliko strahovito važnih tema za nas, i da će povesti sa sobom više ministara kako bi se produbilo ovo starteško partnerstvo veoma konkretnim sporazumima.

On je naglasio da dve zemlje imaju mnogo zajedničkog, pre svega da nepokolebljivo čuvaju svoj teritorijalni integritet i jedni drugima pomažu u međunarodnoj areni, međunarodnim institucijama, poštujući Povelju UN i međunarodno pravne norme zasnovane na tom dokumentu.

„Plašim se da je danas, i o tome sam mogo naučio od Alijeva, malo od međunarodnog prava ostalo, i samo se nekolliko desetine zemlja drži tog međuanrodno javnog pravnog poretka, zato što smatramo da je to jedina mogućnmost i opcija za budućnost“, naglasio je on.

Istakao je da potpisivanjem sporazuma Srbija i Azerbejdžan podižu svoju saradnju i odnose na novi nivo.

Preneo je da su razgovarali o svim važnim pitanjima, među kojima je bila energetika i istakao da će za sedam do 10 godina Azerbejdžan izvoziti više od 35 milijardi kubnih metara, danas je izvoz 22 milijardi kubnih metara gasa, od čega polovina ide u evropske zemlje.

„Zato radimo i na uspostavljanju interkonektora između Srbije i Bugarske da bi mogli da kupimo značajne količine od prijatelja u Bakuu. Razgovarali smo i o transmisiji električne energije, a razgovaraćemo sa evropskim partnerima da se priključimo, jer se radi podvodnom kablu ispod Crnog mora, kojim bi obezbedili energetsku bezbednost“, rekao je on dodajući da će se s tim u vezi razgovarati sa Rumunijom ili Mađarskom.

Vučić je ukazao da rastu potrebe privrede ali i domaćinstava, pa je potrebna veća energetska sigurnost.

Naglasio je da je Srbija pouzdan partner.

„Našalili smo se malopre i Alijev mi je rekao da nije mogao da veruje kada je video, a azerbejdžanska kompanija nam je gradila deonicu autoputa od Ljiga do Preljine, i mi smo platili godinu dana pre roka za radove koje su izveli bez dana kašnjenja. Oni su se iznenadili kada smo godinu dana ranije isplatili kompletan dug, sve što smo se zadužili 2011.“, rekao je on.

Srbija, kaže, ima takav običaj da kada može vraća svoje dugove i pre vremena.

I po tome, dodaje, je azerbejdžanskoj strani jasno da je Srbija pouzdan partner, kao što mi znamo da su Alijev i Azerbejdžan pouzdani partneri ne samo nama već svima.

„Mi moramo zbog svih transparentnih protokolarnih stvari da potpisujemo sporazume, ali bi nam bila i dovoljan reč Alijeva“, dodao je on.

Vučić je rekao da je razgovarano i o drugim važnim pitanjima, kao što je nestašica đubriva i čuo je da oni podižu svoje petrohemijske kombinate.

Bilo je, dodao je, razgovara i o vojno tehničkoj sradnji, i unapređenju saradnje u međunarodnoj areni.

„Sada je Ilham najpopularniji čovek u Evropi. Pomalo sam ljubomoran, neverovatne promene su se dogodile. Ranije nisu imali vremena za njega, a sada je sve vreme rezervisano za njega kako je potreban gas. Znam da je pametan i sve vidi i razume. Mene zovu samo oko Kosova kada treba neko da me lupi po glavi, a njega zovu što ga vole i mole“, kazao je Vučić u šali dodajući da se raduje kada uspešan jedan takav prijatelj Srbije.

Istakao je da se Alijev nije promenio, da je on uvek čuvao svoju zemlju, brinuo o interesima svoje zemlje, a da samo neki drugi treba da razmisle da li su oni menjali svoj pristup i principe.

„Srbija je mala, nemamo gas, imamo litijum, ali smo jedina zemlja koja se odrekla te proizvodnje u svetu. Čuvaćemo svoju zemlju, barem u pola uspešno kao što je Alijev svoju“, rekao je on.

Istakao je da se raduje ostatku današnjem danu, ali i predstojećim susretima u Azerbejdžanu i skorom susretu u Beogradu.

„Samo ga molim da ostane malo duže u našoj zemlji. Mi se osećamo povređeno samo kada ne ostajete najmanje jednu noć u zemlji, jer mislimo da možemo gostoljublje da pokažemo i mislim da ne možete nigde u svetu da se osećate kao kod kuće kao u Srbiji“; rekao je on.

Vučić je rekao da je još mnogo više pred dve zemlje i da će moći zajedno da urade mnogo u interesu i korist oba naroda.

Beograd i Baku međusobno podržavaju teritorijalni integritete

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev poručio je da su Srbija i Azerbejdžan strateški partneri koji sarađuju u brojnim oblastima, ali i prijatelji, te da se Beograd i Baku podržavaju međusobno kada je u pitanju teritorijalni integritet i suverenit zemalja, i uvek su se podržavali u međunarodnoj areni.

Na početku obraćanja, Alijev je izrazio zahvalnost predsedniku Srbije na gostoprimstvu.

„Hvala na pozivu, na ljubaznim rečima o meni i o narodu Azerbejdžana, to su reči pravog prijatelja. Nas veže prijateljstvo, a to je osnovni uslov za razvoj odnosa Azerbejdžana i Srbije“, rekao je Alijev.

Dodao je da potpisana dokumenta o saradnji predstavljaju pravni osnov za dalji razvoj odnosa.

„Dokumenti koji se odnose na strateško parterstvo su od ogromnog značaja. Jesmo strateški partneri u svakom smislu, jer sarađujemo u brojnim oblastima“, dodao je Alijev.

On je naglasio da su Srbija i Azerbejdžan uvek podržavale jedni druge u međunarodnoj areni.

„Teritorijalni integritet i suverenitet zemalja su uzajamano podržavani i taj stav je jasan, i on se neće menjati“, poručio je Alijev.

On je rekao da su međunarodne organizacije usvajale toliko dokumenata koje se zasnivaju na pravdi i realnosti, i pozivale na momentalno bezuslovno i potpuno povlačenje jermenskih trupa iz, kako je rekao, okupiranih delova Azerbejdžana, kako u Savetu Evrope, u Nesvrstavnima, Evropskom parlamentu, OEBSU, a da problem nikada nije bio rešen.

„To pokazuje da su odluke i rezolucije koje su donele međunarodne organizacije i njihova primena selektivne“, rekao je Alijev, dodajući da Savet bezbednosti UN ponekad usvaja rezolucije danima, a ponekad za nekoliko sati.

„A, kada je reč o našim problemima, mi čekamo na rezultat 27 godina, i tu je došlo do neuspeha. Međunarodna zajednica mora da se pozabavi ovim pitanjima. Mi smo spremni, jer ako odluke nisu primenjene, to onda može da bude provokatvino. Kada smo shvatili da su svi naši napori i pregovori besmiselni, onda smo morali da pribegnemo sili. Povelja UN nam priznaje to pravo, mi koristimo pravo na samoodbranu i svaka nacija može da to primeni“, rekao je Alijev.

Naveo je da Azerbejdžan silom podržava svoj teritorijalni integritet i pravdu već dve godine, a narod gradi i razvija oslobođene teritorije, gradi objekte iz pepela.

„Ova pitanja posmatramo iz ugla nacionalnih interesa naših zemalja“, dodao je Alijev.

Dodao je da je sa Vučićem razgovarao o brojnim bilateralnim pitanjima, regionalnim i pitanjima sa međuanrodne agende, kao i o energetici.

„Nastavićemo razgovore o prirodnom gasu, struju, jer postoje nove mogućnosti i prilike za saradnju. Azerbejdžan ima resurse koji igraju ulogu u enregetskoj bezbednosti. Naša uloga će da raste, sarađivaćemo, na prvom mestu, sa prijateljskim zemljama, ne samo u energetici, nego u svim oblastima“, rekao je Alijev.

Takođe, ukazao je da se dogovori u oblasti vojno tehničke sfere, o produbljenju i širenju saradnje.

„Danas smo napravili agendu o budućim koracima, i ubrzaćemo ta pitanja. Moraćemo češće da se srećemo“, rekao je Alijev.

Preneo je da je pozvao predsednika Srbije u posetu Azerbejdžanu, te da bi mogao do kraja godine da poseti Baku, kao i da bi sam mogao ponovo da poseti Srbiju.

„Imaćemo više poseta nalik ovoj, jer naše prijateljstvo će biti večno“, rekao je Alijev.

Gas iz Azerbejdžana za veću energetsku bezbednost Srbije

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Ðedović razgovarala je sa ministrom energetike Azerbejdžana Parvizom Šahbazovim o intenziviranju bilateralne saradnje u oblasti energetike, saopštilo je Ministarstvo.

Ministarka je naglasila da je Srbija otvorena za sve mogućnosti diverzifikacije izvora i pravaca snabdevanja prirodnim gasom i dodala da će intenzivna saradnja sa Azerbejdžanom doprineti većoj energetskoj bezbednosti naše zemlje.

„Kada bude završen gasni interkonektor Srbija-Bugarska, dobićemo mogućnost da se preko interkonekcije Bugarska-Grčka povežemo na Južni gasni koridor. Time ćemo dobiti potpuno novi rutu snabdevanja, a veza sa Južnim gasnim koridorom će Srbiji omogućiti snabdevanje prirodnim gasom sa gasnog polja Šah Deniz u Azerbejdžanu“, rekla je ministarka.

Dodala je da će to Srbiju načiniti još značajnojom tranzitnom rutom i dodatno povećati energetsku stabilnost i bezbednost naše zemlje, regiona i ostatka Evrope.

Ðedović je navela da će uvoz električne energije iz Azerbejdžana pod povoljnim uslovima doprineti stabilnosti snabdevanja građana i privrede u zimskim mesecima.

Sagovornici su razgovarali o potrebnim količinama električne energije, prenosnim kapacitetima i tehničkim mogućnostima isporuke.

Takođe, razgovarali su o narednim koracima saradnje definisane Sporazumom vlada Srbije i Azerbejdžana o saradnji u oblasti energetike i rudarstva, koji je potpisan 1. juna ove godine u Bakuu.

Ministar Šahbazov boravi u zvaničnoj poseti Beogradu kao deo državne delegacije Azerbejdžana koju predvodi predsednik te zemlje Ilham Alijev.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 5°C

Sumaglica

Ponedeljak
Moguća kiša

Max: 6°C
Min: 4°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana