Potpisani ugovori o uklanjanju divljih deponija tanjug

Objavljeno: 13.05.2022. 12:53 Izmenjeno: 13.05.2022. 12:53

Koliko je građanima važno uklanjanje divljih deponija ilustrovala je podatkom da je putem aplikacije gReact, od oko 3.000 pristiglih prijava, 70 odsto bilo usmereno upravo na ovaj problem.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je ugovore sa predstavnicima više od 40 lokalnih samouprava kojima su na javnim konkursima ministarstva odobrena sredstva za uklanjanje divljih deponija i realizaciju projekata zaštite zemljišta.

Prema njenim rečima, ugovori za sanaciju devastiranog zemljišta potpisani su sa 14 lokalnih samouprava, koje su kandidovale dobre projekte zaštite zemljišta gde su nekada bila klizišta, erozije ili divlje deponije, a gde bi posle sanacije trebalo da budu zelene površine ili parkovi.

„Za ove namene je odvojeno 100 miliona dinara za 14 opština i gradova sa kojima smo danas pospisali ugovore“, rekla je za Tanjug ministarka Vujović.

Dodala je da su potpisani i ugovori za odobrenje sredstava za uklanjanje 250 divljih deponija i to u 34 lokalne samouprave.

„Lane smo uklonili 500 deponija a ove godine je konkursom predviđeno da se ukloni još 250, čime bismo od 3.500 koliko je procenjeno da ih je u Srbiji bilo, očistili 750“, rekla je Irena Vujović.

Navela je da su se lokalne samouprave obavezale da da će deponije uklanjati u periodu od 15. juna do 15. jula.

Kao važno je istakla i to da je odvojeno 20 miliona dinara za kamere koje će, zavisno od tehničkih mogućnosti, biti postavljene na pojedinim mestima sa kojih su uklonjene divlje deponije, kako bi se pratilo da li neko opet baca smeće na to mesto.

„Te kamere će biti povezane sa softverom i moći ćemo u realnom vremenu da pratimo dešavanja na njima i da u slučaju potrebe preduzmemo sve neophodne mere“, naglasila je ministarka.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana