POTPISANI UGOVORI O SUFINANSIRANJU PROGRAMA ENERGETSKE SANACIJE PORODIČNIH KUĆA I STANOVA studio b

Objavljeno: 20.07.2023. 15:43 Izmenjeno: 20.07.2023. 15:43

Načelnica Uprave Gradske opštine Zemun Tijana Bakić sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović 20. jula na svečanosti u Palati Srbija potpisala je Ugovor o sufinansiranju Programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova  pod nazivom “Čista energija i energetska efikasnost za građane Srbije“.   Ukupna podsticajna sredstva za realizaciju ovog Programa u Zemunu iznose 50 […]

Načelnica Uprave Gradske opštine Zemun Tijana Bakić sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović 20. jula na svečanosti u Palati Srbija potpisala je Ugovor o sufinansiranju Programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova  pod nazivom “Čista energija i energetska efikasnost za građane Srbije“.

 

Ukupna podsticajna sredstva za realizaciju ovog Programa u Zemunu iznose 50 miliona dinara. Ministarstvo se ovim Ugovorom obavezalo da obezbedi iznos sredstava podsticaja od  30 miliona dinara, dok će Opština Zemun učestvovati u sufinansiranju Programa sa najmanje 20 miliona dinara.

 

Na Javni poziv za finansiranje projekata unapređenja energetske efikasnosti, koje je raspisalo Ministarstvo rudarstva i energetike prijavila se 131 jedinica lokalne samouprave, i to za subvencije koje se odnose na ugradnju stolarije i termičke izolacije, unapređenje termotehničkih sistema zgrade putem zamene sistema ili dela sistema, ugradnje solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode, ugradnje solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

 

“Program energetske sanacije porodičnih kuća i stanova sprovodimo već tri godine, otkad smo u saradnji sa lokalnim samoupravama počeli da subvencijama podstičemo građane da ulažu u energetsku efikasnost. Do sada je oko 20 hiljada domaćinstava imalo priliku da sprovede neke od mera energetske efikasnosti. Sada je Ministarstvo u saradnji sa lokalnim samoupravama obezbedilo 1,8 milijardi dinara. To je novac koji će građani dobiti bespovratno. Građani će dobiti i do 65 odsto iznosa investicije, što znači da se povećao iznos subvencije ako se građani prijave na više od jedne mere“, rekla je ministarka Đedović.

 

Gradska opština Zemun postavila je na visoko mesto prioriteta unapređenje energetske efikasnosti domaćinstava na svojoj teritoriji. Krajem prošle godine je u saradnji sa Upravom za podsticanje i unapređenje energetske efikasnosti već jednom omogućila subvencije građanima.

 

Kroz sufinansiranje mera energetske sanacije GO Zemun pomaže građanima da unaprede energetsku efikasnost svojih domova, a realizacijom mera se postiže i smanjenje potrošnje električne energije i popravljanje kvaliteta vazduha u Zemunu.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana