Potpisana Povelja gradova i opština o energetskoj efikasnosti Studio B, Beoinfo

Objavljeno: 05.03.2020. 11:50 Izmenjeno: 05.03.2020. 19:37

Povodom svetskog dana energetske efikasnosti,  u Skupštini grada potpisana je Povelja gradova i opština o energetskoj efikasnosti. Gradonačelnik Beograda kaže da smo, nažalost, tek poslednjih godina postali svesni problema energetske efikasnosti, trošenja energije i korišćenja obnovljivih izvora energije.

foto Beoinfo

Povodom obeležavanja Svetskog dana energetske efikasnosti, u Skupštini Beograda potpisana je Povelja o energetskoj efikasnosti. Tako je Beograd postao deo zajednice koju čini 137 energetski svesnih i efikasnih jedinica lokalne samouprave u svetu, kaže gradonačelnik Zoran Radojčić. Ocenjuje da smo, nažalost, tek poslednjih godina postali svesni problema energetske efikasnosti, trošenja energije i korišćenja obnovljivih izvora energije.

Na Svetski dan energetske efikasnosti, gradonačelnik Zoran Radojičić, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji Fransin Pikap i predstavnik Stalne konferencije gradova i opština Miodrag Gluščević, potpisali su u Skupštini grada Povelju o energetskoj efikasnosti. Radojičić kaže da je svako ko je došao u Beograd imao priliku da se lično uveri u rezultate koje grad postiže i dodaje da je ovaj dan prilika da sumiramo šta smo postigli i vidmo koje su mogućnosti za dalja ulaganja.

Zoran Radojčić, gradonačelnik Beograda rekao je da „za 2019. godinu možemo reći da je jedna od važnih godina za Beograd i za Srbiju kada pričamo o ovoj temi i mnogo značajnih stvari se desilo prethodne godine. U tom periodu sam ja kao gradonačelnik potpisao sporazum o klimi i energiji a takođe smo se obavezali da ćemo do 2030 godine smanjiti emisiju i produkciju ugljendioksida za 40 %.Takođe u 2019. godini smo radili značajan broj fasada sa jedne strane ta tema je važna zato što se radi o estetici, što se radi o dekorativnom sređivanju, ali mnogo važnije to što na taj način dajemo doprinos energetskoj efikasnosti“

Potvrda da radimo prema svetskim standardima jeste garaža na Obilićevom vencu, koja je dobila prvu nagradu u kategoriji najbolje rekonstruisane garaže na konkursu Evropske parking asocijacije za 2019, ističe Radojičić. Energetski sektor veoma je važan u Srbiji jer doprinosi sa 10 odsto ukupnom BDP-u.

Frensis Pikap, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji rekla je da „Energetska efikasnost pruža brojne koristi, smanjuje se emisija štetnih gasova, a povećava energetska bezbednost i sigurnost. Štedi se životna sredina, ostvaruju se finansijkse uštede u javnom i privatnom sektoru. Domaćinstva koja štede energiju dobijaju niži račun za struju.“

Predstavnik Stalne konferencije gradova i opština Miodrag Gluščević kaže da energetska efikasnost i uvođenje obnovljivih izbora energije u energetski sistem donose značajne koristi za grad i za zemlju.

„Zakoni prirodi su vrlo jednostavni, vrlo jasni, a nažalost na kraju znaju da budu surovi i to je jedan od razloga što svi zajedno i globalno postajemo svesni ovog problema i važnosti doprinosa koji svi treba da damo u rešavanju ovog problema energetske efikasnosti“, rekao je Radojičić.

On je podsetio da je prošle godine potpisano niz sporazuma koji pospešuju energetsku efikasnost u Beogradu, a dodao je i da je postignuta saglasnost da se smanji emisija ugljen-dioksida za deset odsto.

„Energetska efikasnost je veoma važna kada se realizuju projekti i primer tome je garaža na Zelenom vencu koja je u svojoj konkurenciji dobila priznanje kao jedan od najboljih projekata. Nas cilj je da i narednih godina nastavimo u tom pravcu i mislim da je potpisivanje ove povelje značajan korak“, naglasio je on.

Stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji Frensis Pikap kaže da je ovaj dan posebno važan, „da vidimo gde stojimo i šta pripremamo u budućnosti“.

„Moram reći da je energetski sektor veoma važan u Srbiji i da on doprinosi 10 odsto ukupnom BDP-u, ali istovremeno sektor energetike u pogledu emisije gasova doprinosi sa ukupno 80 odsto u emisijama gasova u Srbiji“, kazala je Pikap.

Ona kaže da se Srbija u skladu sa direktivama EU opredelila za ostvarenje ušteda od devet odsto u potrošnji energije, ali da je to na nivou EU znatno više, te da iznosi 20 odsto.

„Za narednu dekadu preuzete obaveze su još veće i cilj do 2030. godine je 22 odsto. Srbija je učinila veliki napredak u usaglašavanju svog zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU u oblasti energetike, međutim u praksi još uvek kasni“, objasnila je on i dodala da „Srbija u proizvodnji jedne jedinice BDP troši tri do četiri jedinice više energije u odnosu na prosek EU“.

Predstavnik Stalne konferencije gradova i opština Miodrag Gluščević kaže da je energetska efikasnost od velike i značajne koristi za grad Beograd, a pre svega za građane.

Važno je što se Beograd priključio ovoj inicijativi. Grad je pokazao svoju privrženost principima energetske efikasnosti i potvrdio da će se na još aktivniji način baviti ovim pitanjem“, kazao je Gluščević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 24°C

Delimično oblačno

Subota
Mogući pljuskovi

Max: 27°C
Min: 19°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana