Kina i Srbija – strateško partnerstvo i još 21 sporazum Tanjug

Objavljeno: 18.06.2016. 11:52 Izmenjeno: 20.06.2016. 16:26

Delegacije Srbije i Kine potpisale su danas u Beogradu ukupno 22 sporazuma o saradnji, među kojima je i Zajednička izjava Srbije i Kine o uspostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva, koju su potpisali predsednici Tomislav Nikolić i Si Đinping.

Potpisani su sporazumu iz oblasti građevinarstva, infrastrukture, telekomunikacija, trgovine, odbrane, medija, a jedan od najvažnijih je sporazum o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji autoputa na deonici Surčin – Obrenovac na Koridoru 10.

Sporazum o tom projektu potpisali su potpredsednik vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i izvršni direktor kompanije China Communication Construction Company Lu Šan.

Ministar bez portfelja zadužena za evrointegracije Jadranka Joskimović i ministar trgovine Kine Gao Hučeng potpisali su sporazume o privredno-tehničkoj saradnji Srbije i Kine za 2015.  i za 2016. godinu.

Mihajlović je sa pomoćnikom ministra spoljnih poslova Kine Liu Haisingom potpisala Memorandum o razumevanju između njenog ministarstva i Sekretarijata za saradnju između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evropa za uspostavljanje Centra za saradnju u oblasti saobraćaja i infrastrukture između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Ministar privrede Željko Sertić je sa predsednikom Nacionalne komisije za razvoj i refome Kine Sju Šaošijem potpisao Sporazum o razvoju saradnje u oblasti proizvodnih kapaciteta.

Ministar odbrane Zoran Đorđević je sa ambasadorom Kine u Beogradu Li Mančangom potpisao Sporazum o saradnji u oblasti odbrambene industrije.

Potpredsenik Vlade Srbije Rasim Ljajić je sa Šaošijem potpisao Memorandum o razumevanju i unapređenju razvoja Informatičkog puta svile za informacionu povezanost, a sa predsednikom EXIM banke Hu Sjaolijenom okvirni sporazum o promociji saradnje u oblasti trgovine, turizma i telekomunikacija.

Generalni direktor Telekom Srbije Predrag Ćulibrk potpisao je sa Sjaolijenom i predsednikom Banke Kine Tjen Go Lijem Kreditni finansijski sporazum koji prati Okvirni ugovor za isporuku opreme i materijala, izvođenje radova i pružanje usluga za realizaciju projekta ALL IP transformacije.

Ćulibrk je sa zamenikom direktora Huawei tehnologija Lu Jungom potpisao Okvirni ugovor za isporuku opreme i materijala, izvođenje radova i pružanje usluga zarealizaciju projekta ALL IP transformacije.

Ministar finansija Dušan Vujović je sa predsednikom EXIM banke potpisao Memorandum o razumevanu o saradnji između te dve institucije.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je sa predsednikom kompanije Sil road Fund Vang Jen’džom, predsednikom komapnije Ćinga Gedzuba Group Vang Tjeningom i predsednikom kompanije Ćina Envirommental Energy Holdings Juje Sinjuom potpisao Memorandum o razumevanju i zajedničkom ulaganju u projekti obnovljivih energija u Srbiji.

Memorandum o razumevanju za finansiranje i izgradnju elektrane za proizvodnju električne energije od otpada u Srbiji potpisali su ministar enregetike Aleksandar Antić i predsednik kompanije China Machinery Engineering Company DZang Čun i pomoćnik predsednika kompanije Poli Vang Sin’je.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji potpisali su Memorandum o razumevanju između Diplomatske akademije Srbije i Kineskog univerziteta za spoljne poslove i Kineske diplomatske akademije.

Ministar prosvete Srđan Verbić i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang potpisali su Memorandum o razumevanju između dva ministarsva o finansiranju razvojnih i istraživačkih projekata.

Ministri kulture Ivan Tasovac i Luo Šugang potpisali su Program saradnje u oblasti kulture i umetnosti za period od 2017. do 2020. godine, dok je Tasovac sa zamenikom direktora Kancelarije za informisanje Državniog saveta Kine Guo Veiminom potpisao Memorandum o razumevanju između ministarstva i te kancelarije.

Direktori Radio televizije Srbije Dragan Bujošević i direktor Kineskog međunarodnog radija Vang G’Nijen potpisali su Sporazum o saradnji tih medijskih kuća.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsednik kompanije Ćina Maćinery Engineering Corporation Čang Čun i pomoćnik predsednika kompanije Poli Vang Sin’je potpisali su Memorandum o razumevanju za projekat otpadne vode, dok su gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i stalni član Komunističke partije Kine Komiteta Šanši provincije Vei Mindzou potpisali su Sporazum o uspostavljanju prijateljskih odnosa između Kragujevca i grada Siana.

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i ambasador Li potpisali su pisma o bilateralnom valutnom svop aranžmanu između NBS i narodne banke Kine.

Povezane vesti

Si Đinping u Srbiji

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 31°C

Delimično oblačno

Utorak
Malo i umereno oblačno

Max: 31°C
Min: 20°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana