Potpisan ugovor za regeneraciju još jednog reni bunara u Obrenovcu Beoinfo

Objavljeno: 07.07.2020. 14:13 Izmenjeno: 07.07.2020. 16:56

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovao je potpisivanju ugovora za projektovanje i izvođenje radova na regeneraciji bunara na izvorištu Vić bare u Obrenovcu.

Ugovor su potpisali Dušica Anđelković, direktorka Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda i direktor kompanije „PST Bohr” Peter Muler. Oni su obišli fabriku vode u Zabrežju, a događaju je prisustvovao i pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović.

Vesić je tom prilikom naveo da je insistirao da se ugovor potpiše u Obrenovcu, podsećajući na dato obećanje da sva sela na teritoriji ove opštine do 2024. budu snabdevena vodom za piće. Preostalo je da se to učini u još nekoliko sela, a da bi ona dobila vodu neophodna je revitalizacija, odnosno regeneracija ovog reni-bunara.

– Ugovor smo potpisali sa renomiranom nemačkom kompanijom koja taj posao obavlja odlično. Rok je 180 kalendarskih dana, a Grad Beograd je obezbedio sredstva u iznosu od 750 hiljada evra. Reni bunar je izgrađen 1993. godine i nije urađen kako valja jer je trebalo da bude dubine 180 metara, a bio je dubok 80,90 metara. Samim tim nije bio dovoljno izdašan niti je obezbeđivao dovoljno vode – rekao je Vesić.

On je podsetio da je Grad u prethodnom periodu izvršio revitalizaciju pet reni bunara, od kojih je jedan takođe bio u Obrenovcu i u šta je uloženo oko 107 miliona dinara. Nakon ovog posla, dodao je Vesić, počeće da se gradi i nedostajuća infrastruktura kako bi svi građani dobili priključak na vodu.

Vesić je najavio i da se sutra otvaraju ponude na tenderu za izgradnju cevovoda duž Valjevskog puta u Stublinama. Vrednost ovog projekta je oko milion evra. U septembru se očekuje uvođenje izvođača u posao. Reč je o 12,3 kilometra vodovodne infrastrukture, precizirao je Vesić. U Obrenovcu će se graditi i fabrika za preradu otpadnih voda jer je jedna od pet planiranih upravo u ovoj opštini.

– Projekat regeneracije reni bunara dokaz je kako zajednički mogu da rade Opština Obrenovac, Grad Beograd i investitori i kako zajedno možemo da menjamo život ljudi nabolje. Ono što obećavamo građanima, to i ispunjavamo – rekao je Vesić.

Peter Muler je istakao da mu je drago što postoji poverenje Grada u njega i njegovu kompaniju, sa kojom postoji saradnja već duže vreme.

– Ovo je drugi put da smo u Obrenovcu. Prvi projekat smo završili 2017. godine i nadamo se da će drugi projekat biti uspešan. Projekat je veoma važan za ovaj region i očekujemo da će posao biti dobro urađen – naveo je on.

Direktor JKP „Vodovod i kanalizacija Obrenovac” Branko Matić rekao je da će novi bunar ovoj opštini omogućiti dovoljno vode da svaka kuća dobije vodovodni priključak.

– Kada smo shvatili da nam 300 litara u sekundi neće biti dovoljno jer opština raste, sa gotovim projektom smo se obratili Gradu Beogradu i Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Dobili smo bunar koji je sigurnost za vodosnabdevanje Obrenovca u narednim godinama – istakao je Matić.

Pripremljeno je još mnogo projekata, naveo je Matić, i rekao da njegove kolege i dalje vredno rade. On je izrazio nadu da će sa Gradom Beogradom, kao i do sada, i ubuduće uspešno sarađivati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Slaba kiša

Trenutna temperatura 19°C

Slaba kiša

Četvrtak
Pljusak i grmljavina

Max: 23°C
Min: 20°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana