Potpisan ugovor o donaciji Univerzitetskoj biblioteci Tanjug

Objavljeno: 18.10.2016. 13:04 Izmenjeno: 18.10.2016. 13:04

Direktor Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ prof. dr Aleksandar Jerkov i ambasador SAD u Beogradu Kajl Skat potpisali su danas ugovor o donaciji iz programa Ambasadorov fonda za očuvanje kulturnog nasleđa u vrednosti od 106.000 dolara.

Grant je odobrila Ambasada SAD za obnovu istorijske zgrade Univerzitetske biblioteke, koja ove godine obeležava 90 godina od otvaranja.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je nakon potpisivanja ugovora istakao da će ta značajna sredstva pomoći da izuzetno važno zdanje za srpski kulturni život dobije stari sjaj.

On je rekao da veliki deo istorije srpske kulture 20. veka počiva na Univerzitetskoj biblioteci i podsetio da je to bila prva namenski građena biblioteka u Srbiji.

„Godine 1920. kada je nastala ta inicijativa, za potpuno razrušenu zemlju koja je izgubila preko 60 posto muškog stanovništva, iskasapljenu događima Velikog rata, entuzijazam koji je potreban da bi se jedno ovakvo zdanje napravilo, bio je izraz jednog talasa entuzijazma za oporavak i obnovu uništene zemlje“, ocenio je Vukosavljević i dodao da je Karnegijeva fondacija u tom trenutku odabrala tri biblioteke – u Luvenu (Belgija), Remsu (Francuska) i Beogradu koje su dobile sredstva.

Vukosavljević je podsetio i da je ogroman trud naših velikih i važnih ljudi iz tog vremena bio utkan u takav epilog, a u prvom redu diplomate Slavka Grujića (1871-1937) i slavnog profesora fizike na Univerzitetu Kolumbija Mihajla Idvorski Pupin (1854-1935).

Ministar je istakao da su značajna sredstva koja su preko Ambasadorovog fonda do sada ulagana u ustanove kulture u Srbiji, doprinela njihovoj obnovi i da je to pravi primer kako jedna bogata zemlja koja ima sluha i duha za potrebe svih partnera, može da pomogne da se sačuvaju temeljne vrednosti.

„Verujem da će realizacija ove lepe donacije dati vetra u jedra i da će stručnjaci Univerzitetske biblioteke nastaviti sa uspehom da obavljaju svoj posao sa izuzetnim rezultatima i velikom posvećenošću“, rekao je ministar i dodao da će učiniti sve da se ugled te institucije i finansijska davanja nastave i dalje i ako je moguće budu u većem obimu.

Ambasador Skat je naglasio da donacija u vrednosti od 106.000 dolara predstavlja još jedan korak u dugoj saradnji Amerike i Univerzitetske biblioteke, primetivši da se skoro 100 godina nakon što je Karnegijeva fondacija pomogla izgradnju zdanja sa 100.000 dolara, vidi da su fasada i krov u lošem stanju zbog čega je ugrožena i bogata arhiva „dragulja srpske kulture“.

„Ovim sredstvima demonstrira se naše trajno prijateljstvo i naša posvećenost da pomognemo Srbiji da očuva istorijski materijal i bitna poglavlja svoje istorije“, rekao je Skat, ocenivši da je Univerzitetska biblioteka mnogo više od skladišta istorije, da ima važnu ulogu u savremenom društvu kroz svoje aktivnosti i inicijative poput digitalizacije.

Skat je naglasio da je ova donacija samo deo šire inicijative u okviru Ambasadorovog fonda kojom SAD pokazuju poštovanje prema kulturnom nasleđu drugih zemalja i podsetio da su prethodno podržani antička nalazišta Sirmijum, Viminacijum, Gamzigrad, manastir Studenica, Crkva svete Ane i Etnografski muzej u Beogradu.

„Iskreno se nadam da će ova donacija nastaviti da pomaže zaštitu i očuvanje ove istorijske biblioteke kao ključnog elementa srpskog kulturnog nasleđa“, rekao je Skat.

Jerkov se osvrnuo na donaciju Karnegijeve fondacije ocenivši trenutak kada različite kulture pronalaze zajedničko kao veoma dragocen, brišusći tragove groznog rata i dodao da je važno ne samo opstati već i umeti živeti.

On je naglasio da je biblioteka dobila najveći grant za ovu godinu i da će kroz godinu dana imati sređenu fasadu, ulaze i promenjen krov.

Od preko 130 aplikacija iz celog sveta u okviru programa, ove godine odobreno je 36, dok je na području Evrope srpskoj akademskoj instituciji dodeljen najveći iznos sredstava.

Obnovu istorijske zgrade Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“, podignute sredstvima Karnegijeve fonadacije, dodatno će pomoći Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, nastavljajući tradiciju zajedničke saradnje iz vremena pokretanja ove ustanove pre 90 godina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura -3°C

Vedro

Sreda
Malo i umereno oblačno

Max: 0°C
Min: -5°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana