Potpisan protokol o saradnji Narodnog muzeja i Adligata Tanjug

Objavljeno: 02.12.2020. 09:44 Izmenjeno: 02.12.2020. 09:44

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat i Narodni muzej u Beogradu potpisali su protokol o saradnji kojim ove dve ustanove utvrđuju temelje buduće saradnje i izražavaju spremnost da podržavaju međusobne projekte i sprovode zajedničke aktivnosti u cilju unapređenja kulture, umetnosti, nauke i obrazovanja, saopštili su iz Adligata.

Protokol je u ime muzeja potpisala v.d. direktorka Bojana Borić Brešković a u ime Adligata predsednik udruženja Viktor Lazić.

Protokol je potpisan uz podršku predsednika Upravnog odbora Narodnog muzeja, ujedno počasnog člana osnivača i legatara Adligata, profesora Darka Tanaskovića.

Narodni muzej u Beogradu i Adligat su se saglasili da zajedničkim aktivnosti doprinesu čuvanju, predstavljanju i digitalizaciji kulturnog nasleđa, razvoju Muzeja srpske književnosti i Muzeja knjige i putovanja u okviru Adligata.

U skladu sa mogućnostima i aktuelnim projektima Adligat i Narodni muzej u Beogradu su se saglasili da će zajednički pružati pomoć drugim institucijama.

Udruženje Adligat čuva izuzetno značajne predmete srpske i svetske istorije kao što su na primer namešetaj sa dvora porodice Obrenović, pisama Nikole Tesle, predmeti iz zaostavština Uroša Predića, Save Šumanovića, Mihaila Petrovića Alasa, Miloša Crnjanskog, legate gradonačelnika Branka Pešića, književnika Milovana Danojlića, Miodraga Pavlovića, Pere Zupca, LJubivoja Ršumovića i desetine drugih velikana, kao i arhivska dokumanta do svetskog značaja poput povelja Napoleona I, Luja XIV, Elizabete II, beleški Tomasa Edisona…

Sa više od dva miliona publikacija i predmeta u svom fondu i izuzetno razgranatom mrežom članova i donatora širom sveta, Adligat je postao važno kulturno čvorište u ovom delu Evrope, a sada će ovim fondovima pristup dobiti i Narodni muzej, čiji stručni timovi će biti uključeni u obradu, prezentaciju i stvaranje preduslova za čuvanje i zaštitu izuzetno važne istorijske građe, što je nacionalni interes srpskog naroda.

„Sada je došao trenutak da se povežemo sa još jednom ključnom institucijom srpskog naroda – Narodnim muzejom. Imamo velika očekivanja, i mi od njih i oni od nas. Samo udruženi, posvećeni istim ciljevima, možemo najviše doprineti Srbiji i svojim institucijama“, kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata.

Udruženje Adligat od osnivanja podržavaju SANU, Matica srpska, Udruženje književnika Srbije, Narodna biblioteka Srbije, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, Biblioteka Grada Beograda kao i mnoge druge institucije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 36°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana