Potpisan Memorandum o saradnji Srbije i Albanije u energetici tanjug

Objavljeno: 02.09.2022. 13:25 Izmenjeno: 04.09.2022. 11:25

Takođe, predviđena je i saradnja u oblasti geologije i rudarstva, s posebnim akcentom na čistije tehnologije i održivi razvoj.

foto tanjug

 

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović i ministarka infrastrukture i energetike Albanije Belinda Baluku potpisale su, na Samitu Otvorenog Balkana u Beogradu, Memorandum o razumevanju između dva ministarstava, koji predviđa međusobnu podršku kod ulaganja u nove kapacitete i posebno kada je reč o izgradnji LNG terminala (za tečni prirodni gas) u Albaniji.

Memorandum je potpisan u Palati Srbija u prisustvu lidera zemalja Otvorenog Balkana i regiona ZB.

Dokument predviđa i razvoj elektroenergetskih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore energije i povezivanje u ovim oblastima, kao i razmenu naučnih i tehnoloških istraživanja u oblasti zelenih izvora energije, te unapređenje poslovnih i privrednih veza u oblasti energetike, uključujući korišćenje transportnih, prenosnih i skladišnih kapaciteta.

Takođe, predviđena je i saradnja u oblasti geologije i rudarstva, s posebnim akcentom na čistije tehnologije i održivi razvoj.

U Palati Srbija potpisan je i Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti filma i audiovizuelnih delatnosti na ZB.

Dokument su potpisale ministarka kulture Srbije Maja Gojković, ministarka kulture Albanije Elva Margariti i ministarka kulture Severne Makedonije Bisera Kostadinovska Stojčevska.

Memorandum je nastavak prethodno potpisanog Memoranduma iz oblasti kulture iz jula 2021, kojim predviđa osnivanje zajedničkog koprodukcionog fonda Otvorenog Balkana za filmske profesionalce.

Zatim je potpisan Operativni plan u oblasti civilne zastite između Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Potpis su stavili pomićnik ministra MUP-a Srbije i načelnik Sektora za vanredne situacija Luka Čašić, zamenik direktora Direkcije za zaštitu i spašavanje Severne Makedonije Zulfikar Zejnualai i generalni direktor Nacionalne agencije za civilnu zaštitu Miinistarstva odbrane Albanije Haki Čako.

Operativni plan je nastavak prethodnog sporazuma o saradnji u civilnim i vanrednim situacijama iz jula 2021.

U planu projekti za izgradnju energetske infrastrukture

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović razgovarala je sa ministrom ekonomije Republike Severne Makedonije Krešnikom Bektešijem o saradnji dva ministarstva u oblasti energetike, energetskoj bezbednosti i novim projektima.

Oni su razgovarali tokom samita lidera inicijative „Otvoreni Balkan“ u Beogradu i saglasili se da su solidarnost i saradnja u momentima energetske krize ključni.

Istakli su da je od velike važnosti i realizacija zajedničkih projekata u izgradnji energetske infrastrukture, što je važno za unapređenje energetske bezbednosti svih država u regionu, ne samo država članica inicijative „Otvoreni Balkan“.

„Naša saradnja u energetici, pre svega kada je reč o povezivanju i izgradnji energetske infrastrukture, značiće i razvoj i bezbednost čitavog regiona, posebno kada su u pitanju izgradnja gasnih interkonekcija i novi kapaciteti koji za proizvodnju energije koriste OIE“, kazala je Mihajlović, navedno je u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Ona je dodala da bez intenzivnije i jače saradnje nema ni dugoročne stabilnosti.

„Bez intenzivnije i jače saradnje nema ni dugoročne stabilnosti, ne samo naše dve države, već svih zemaljaa u okruženju. Saradnja koju kroz inicijativu „Otvoreni Balkan“ unapređujemo i radom zajedničke krizne grupe, predstavljaju osnovu za konkretne projekte poput mogućnosti za izgradnju solarne elektrane, zajedničko balansiranje“, rekla je Mihajlović.

Kako je navedeno u saopštenju, tokom razgovora, koji je prethodio sastanku krizne grupe za hranu i energiju, bilo je reči i o mogućnostima za skladištenje energenata, pre svega gasa, balansiranju električne energije, kao i o stvaranju zajedničkog fonda za finansiranje budućih projekata.

Mihajlović i Bekteši su tokom sastanka održanom na marginama današnjeg samita lidera „Otvoreni Balkan“ u Beogradu razgovarali i o unapređenju sveukupnih bilateralnih odnosa Srbije i Severne Makedonije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 16°C

Vedro

Ponedeljak
Mogući pljuskovi

Max: 19°C
Min: 13°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana