Potpisan komercijalni ugovor za autoput Preljina – Požega Tanjug

Objavljeno: 27.11.2017. 13:51 Izmenjeno: 28.11.2017. 10:36

Komercijalni ugovor za izgradnju novog autoputa u Srbiji, od Preljine do Požege na Koridoru 11, u dužini od 30,9km, vredan 450 milona evra, potpisan je u Budimpešti na samitu Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Taj autoput ima veliki značaj za povezivanje Srbije i regiona, jer predstavlja nastavak Koridora 11 ka granici sa Crnom Gorom, ali je i deo budućeg autoputa Beograd-Sarajevo, pošto od Požege preostaje da se izgradi još oko 60 kilometara do granice sa BiH. Skoro trećinu trase na budućem autoputu od Preljine do Požege činiće mostovi i tuneli.

Deonica Preljina – Požega je podeljena na tri manje deonice. Od Preljine do Prijevora duž reke Čemernice i malim delom pored Zapadne Morave u dužini do 8,27 kilometara. Od Prijevora do Lučana bi trebalo asfaltirati 15,51 kilometar i izgraditi 20 mostova koji će biti duži od tri kilometra. Projektovana je i izgradnja tunela „Laz“ od 1.750 metara. Treća poddeonica od Lučana do Požege protezaće se na sedam kilometara i na njoj bi trebalo da budu izgrađena tri mosta, tunel dug 2.040 metara, petlja u Lučanima i most preko reke Bjelice. Ta deonica je nastavak projekta izgradnje autoputa „Beograd – Južni Jadran“, ukupne dužine 258 km.

autoput-ljig-preljine-tanjugvideo

U Srbiji je 2016. na Koridoru 11 pušten u saobraćaj autoput Ljig – Preljina u dužini od 40 km, a uskoro bi trebalo da bude završen i ceo potez od Obrenovca do Preljine u dužini od 102 km. Na toj trasi su deonica Ub – Lajkovac koju su ranije izgradili domaći izvođači, a Kinezi sa domaćim podizvođačima su pri kraju gradnje dve  deonice: Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig. Kinezi grade i autoputa od Surčina do Obrenovca koja će biti završena 2019. Planirana se i gradnja od Požege do Boljara na granici sa Crnom Gorom.

Orban: Danas tender za prugu Budimpešta-Beograd

orban-kina-samit-16+1

Premijer Mađarska Viktor Orban istakao je, na otvaranju 6. Samita Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Budimpešti, da je saradnja sa Pekingom važna za razvoj Evrope, te je najavio da će danas biti objavljen tender za rekonstrukciju pruge Budimpešta-Beograd.
Orban je u obraćanju ukazao da je nekada Evropa bila potrebna za modernizaciju Kine, a da je sada nastupio period kada je za razvoj Evrope neophodno da u njemu učestvuje istok sa svojom tehnologijom i finansijama. „Od uspeha te saradnja zavisiće i uspeh cele Evrope, a od koje će profitirati cela EU“, podvukao je Orban.

Mađarski premijer najavio je da će danas biti objavljen tender za rekonstrukciju železničke pruge između Budimpešte i Beograda. „Ovo je prvi važan projekat koji je uspostavljen u saradnji Kine sa zemljama članicom EU i kandidatom za prijem u članstvo unije. Stvoriće mogućnosti da se dođe sa evropskog dela mora do kopna u centralnoj Evropi, objasnio je Orban.

Prema njegovim rečima, saradnja Kine sa 16 zemalja centralne i istočne Evrope, koje se nalaze između glavnih evropskih sila Nemačke i Rusije uspostavljena je kako bi se podstakao privredni rast kontinenta. Orban je ukazao da će region centralne i istočne Evrope u narednom periodu postajati sve značajniji ekonomski prostor na kontinentu, i da čini prostor od 129 miliona stanovnika sa 16 zemalja.

Podsetio je da je od tih 16 zemalja 11 učlanjeno u EU, a pet su kandidati. „Verujemo i mislimo da Evropa ne sme da postane tvrđava, jer ako to učini ispustiće mogućnost razvoja. Ne treba da zatvori vrata, posebno sada kada se suočava sa izazovima na koje možemo da odgovorimo samo ako imamo snazne saveznike“, podvukao je mađarski premijer. Rekao je da 16 zemalja celntralne i istočne Evrope na saradnju sa Kinom gleda kao na odličnu priliku, a tokom proteklih šest sastanaka proširen je okvir kooperacije. „Naša saradnja postala definišući faktor veza između Kine i Evrope“, naglasio je Orban. Istakao je da globalna ekonomja prolazi kroz značajne transformacije, a Kina nudi kapacitete sa kojima možemo da primenimo investicije u centralnoj i istočnoj Evropi za koje ne bi bilo resursa. „

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 14°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Pljusak

Max: 14°C
Min: 11°C

Pljusak

Vremenska prognoza za 5 dana