Postavka na otvorenom u Pedagoškom muzeju u Beogradu Tanjug

Objavljeno: 11.11.2020. 13:25 Izmenjeno: 11.11.2020. 13:25

U dvorištu Pedagoškog muzeja u Beogradu, u okviru manifestacije pod nazivom „Muzej u muzeju“, otvorena je specijalna postavka muzeja u nekoliko staklenih vitrina.

Ekipa Tanjuga obišla je ovaj neobični muzejski eksperiment, a prema rečima direktora Pedagoškog muzeja Slobodana Vuksanovića u tom ambijentu se mogu održavati časovi istorije, biologije, geografije, etnologije i tehničkih nauka.

„Postavku čine veoma različiti eksponati: od onih koje sam nabavljao na različitim mestima do artefakata koji su tavorili na tavanu Pedagoškog muzeja u proteklih 20 ili 30 godina, zaboravljeni nakon nekih sjajnih izložbi u prošlosti“, kaže Vuksanović i dodaje na je na inostranim televizijskim programima video priče o različitim muzejima na otvorenom.

Vuksanović napominje da je zajedno sa svojim timom uspeo da ostvarim tu ideju u Pedagoškom muzeju.

„Deci su najzanimljivije stare pisaće mašine i radio aparati. Kada vide neki stari radio aparat deca se smeju i pitaju da li je to neka mikritalasna pećnica. Slična situacija se ponavlja kada se sretnu sa starim fiksnim telefonima sa brojčanikom. Naročito ih intrigiraju nastavna učila iz biologije kaja predstavljaju unutrašnje organe ljudskog organizma“, kazao je Vuksanović.

On je dodao da su i makete životinja, kao što su žabe, zmije, ptice, posebno interesantne školarcima.

Pedagoški muzej smešten je u najstarijoj zgradi u Beogradu u klasicističkom stilu izgrađene 1840. godine.

Muzej ove godine obeležava 124. godinu postojanja svojom stalnom postavkom eksponata, a posebno dvorištem koje masovno privlači decu, roditelje, i naročito strane turiste.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 34°C

Vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 33°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana