Poslovni srpsko-grčki forum, u prisustvu Vučića i Micotakisa tanjug

Objavljeno: 12.02.2024. 12:00 Izmenjeno: 12.02.2024. 13:56

Srpsko-grčki poslovni forum počeo je u Palati Srbija u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Vlade Grčke Kirijakosa Micotakisa, a otvarajući forum predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je rekao da na skupu prisustvuje oko 360 biznismena i više od 160 grčkih i srpskih kompanija. Forum je organizovala Privredna komora Srbije uz podršku Ambasade […]

Srpsko-grčki poslovni forum počeo je u Palati Srbija u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Vlade Grčke Kirijakosa Micotakisa, a otvarajući forum predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je rekao da na skupu prisustvuje oko 360 biznismena i više od 160 grčkih i srpskih kompanija. Forum je organizovala Privredna komora Srbije uz podršku Ambasade Grčke u Beogradu i ima 38 grčkih kompanija i 125 srpskih. Čadež je istakao da Grci imaju zaista veliku delegaciju koja je u poseti Beogradu. „Ovakvi razgovori na početku su tu da bismo napravili malo bolju energiju među vama. Ipak, već dobro znate šta želite, kakve su vam šanse i koje projekte želite da realizujete zajedno sa svojim srpskim partnerima, te mislim da je vreme da što manje pričamo, a što više radimo“, poručio je Čadež na otvaranju. U privrednoj delegaciji Grčke preovlađuju kompanije iz energetike, građevinarstva, prerađivačke industrije ali i nekretnina i bankarskog sektora. Predviđeno je da se na plenarnoj sesiji obrate predsednik Srbije Aleksandar Vučić, grčki premijer Kirijakos Micotakis, zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Konstantinos Fragojanis i potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali. Na panel sesiji koja je planirana posle plenarnog dela više ministara u Vladi Srbije predstaviće razvojne projekte naše zemlje. Prošlogodišnja spoljnotrgovinska razmena dvaju zemalja, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, iznosila je 792,3 miliona evra. Uvoz je iznosio 493,3 miliona evra i bio je manji za 2,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je izvoz iznosio 299 miliona evra i bio veći za 5,7 odsto nego godinu dana ranije. Srbija je lane u robnoj razmeni sa Grčkom zabeležila deficit od 194,3 miliona evra a pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 60,6 procenata.

Vučić: Moramo da privlačimo što više grčkih kompanija, sve su dobrodošle u Srbiju, a i da zamolimo grčke banke da pokažu interes za srpsko tržište, jer je Srbija sada drugačija, ima stabilne finansije, u narednim godinama želimo da imamo i veći rast od procena MMF, a u trci smo sa vremenom, jer sve mora da bude završeno do decembra 2026. godine.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je  da je u poslednjih 10 godina vrednost ukupne robne razmene između Srbije i Grčke značajno uvećana, sa 360 miliona evra u 2012. godini na skoro 800 miliona evra u 2023. godini, što predstavlja povećanje za više od 120 odsto. On je govoreći na srpsko-grčkom poslovnom forumu koji se održava u Palati Srbija, rekao da kompanije koje imaju proizvodnju u Srbiji i čiji proizvodi su stekli domaće poreklo, imaju priliku da plasiraju svoje proizvode i usluge po preferencijalnom tretmanu na tržištu od 2,7 milijardi potrošača. Reč je o tržištu Evropske unije, Kine, Evroazijske ekonomske unije, jugoistočneEvrope – CEFTA i Turske, što znači da im je omogućen uvoz na pomenuta tržišta bez carina na uvoz ili po sniženim carinskim stopama. Takođe, proizvodi plasirani na tržišta SAD, Japana, Australije uživaju tretman najpovlašćenije nacije. Momirović je dodao da će se grupi zemalja sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, uskoro pridružiti i UjedinjeniArapski Emirati i Egipat sa kojima su praktično okončani pregovori. „Posebno želim da istaknem da je Srbija prošlog oktobra potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom. Sporazumom je dogovoreno međusobno ukidanje ili smanjenje carina na uvoz, što podrazumeva da će stupanjem na snagu sporazuma prisutnim grčkim kompanijama i potencijalnim grčkim investitorima u Srbiji dati velike mogućnosti za izvoz robe bez carine na ogromno kinesko tržište“, ukazao je on. Naglasio je da je pored ove značajne komparativne prednosti u vidu bescarinskog ili preferencijalnog pristupa najvećim svetskim tržištima, kada je reč o poslovanju u Srbiji važno napomenuti i da tržište rada u Srbiji nudi kvalifikovanu radnu snagu po konkurentnim tržišnim uslovima, posebno u poredjenju sa zemljama Evropske unije (EU). „Srbija je 2023. godine privukla više od 4,5 milijardi evra stranih direktnih investicija. Rast BDP-a iznosio je oko 2,5 odsto, što Srbiju svrstava među najbrže rastuće ekonomije u Evropi“, istakao je on. Dodao je da je kao ministar zadužen za sektor spoljne trgovine, posebno ponosan na rezultate koje je Srbija ostvarila u spoljno trgovinskoj razmeni roba i usluga u 2023. koja je dostigla približno 86 milijardi evra, što predstavlja rast od 300 odsto u odnosu na period od pre 11 godina. Momirović je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je na današnjem sastanku prisutan veliki broj kompanija i što će one imati priliku da kroz direktne kontakte, zaključe nove poslove i dogovore nove investicije.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je sa grčkim kolegom Hristosom Sajkurasom dogovorio da zajedno pokušaju da omoguće da do leta zaživi sistem inegrisane naplate putarine između dve zemlje. „Gospodin Hristos i ja smo se dogovorili da pokušamo da učinimo zajednički napor, a siguran sam da možemo, da do početka leta imamo i sistem integrisane naplate putarina između Grčke i Srbije, što znači da će grčki tagovi za automobile raditi u Srbiji, a srpski u Grčkoj“, rekao je Vesić. Vesić je na Srpsko-grčkom poslovnom forumu, koji se održava u Palati Srbija, u okviru posete grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa, kazao da „to možda nije velika investicija“, ali da je simboilički važna. „Važna je jer povećava komfor ljudima koji putuju između naše dve zemlje“, rekao je Vesić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana