Albanski privrednici dobrodošli u Srbiju Tanjug, Studio B

Objavljeno: 14.10.2016. 08:57 Izmenjeno: 15.10.2016. 08:08

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je na otvaranju srpsko-albanskog poslovnog foruma u Nišu da su poslovni ljudi i investitori iz Albanije dobrodošli i da su im vrata Vlade Srbije i srpsko tržište široko otvoreni.

Vučić je rekao da su Srbi i Albanci dva najveća naroda na Balkanu i da ne treba da dozvole da im odnose i budućnost drugi uređuju.

Dve zemlje uspele su da izgrade prijateljstvo, ali da sada moraju da rade na razvijanju privredne saradnje i povećanju trgovnske razmene, ukazao je premijer Srbije.

“Veoma je važno da se ponašamo racionalno. Bez obzira na političke razlike, uspeli smo da izgradimo poverenje, jer verujem da želimo prijateljstvo“, rekao je Vučić i istakao da dve zemlje povezuje i činjenica da je EU strateško opredeljenje obe zemlje.

“Mislimo da unapređenje odnosa sa Albanijom može samo dobro da donosi našim građanima, verujem da je to slučaj i sa Abanijom”, rekao je Vučić.

Vučić je zahvalio privrednicima iz Srbije i Albanije što su u velikom broju došli na forum, navodeći da su i on i Rama bili veoma ponosni što je sala u kojoj se održava forum puna,

Naveo je i da je srećan što se forum održava u Nišu, na jugu i jugoistoku Srbije, za koji je rekao da je raskrisnica puteva i dobrog biznisa i mesto koje će da predstavlja središte napretka i Srbije i celog regiona.

“Hvala svima koji su došli iako su znali, ili ne, da li im to donosi određene prednosti, jer su se borili s predrasudama i sa jedne i sa druge strane”, rekao je Vučić.

Srpski premijer pozvao je albanske privrednike da ulažu i posluju u Srbiji uz poruku da će im vlada pomoći u svakom smilsu kako bi razvili posao.

„Dobro došli ste u Srbiju „, rekao je premijer na poslovnom forumu Srbije i Albanije u Nišu kojem prisustvuje i albanski premijer Edi Rama.

„Želim da kažem da model privrednog rasta baziran na dubljoj integraciji sa EU je svakako najbolji model za zemlje Zapadnog balkana“ rekao je Vučić koji je istakao da su investicije i poboljšnje produktivnosti najbitniji.

Kako je dodao, napravljen je određeni pomak u trgovinskoj razmeni dve zemlje ali je ocenio da je trgovinska razmena od svega 102 miliona evra veoma mala.

„Želimo da tu trgovinsku razmenu dramatično uvećamo“ rekao je premijer koji je rekao da su se svi su sumnjičavo gledali pre dve tri godine misleći da oni drugi ne pripadaju njihovom društvu.

On je poručio da je region zapadnog Balkana mesto gde možemo da ostvarujemo privredni rast mnogo veći nego neke zemlje  EU. Upozorio je da carinske i druge prepreke u administraciji onemogućuju bržu razmenu i dodao da se na tome mora raditi.

Kada bude napravljen autoput Niš-Priština, od Beograda do Drača će se stizati za samo četiri i po sata, a srpski privrednici imati dobru vezu sa albanskim lukama, rekao je premijer.

Vučić je rekao da naša strana ide brže sa radom na dokumentciji za projekat dela tog autoputa, nego prištinska strana.

“Taj autoput je značajan za ceo taj deo Srbije, za sve četiri opštine u topličkom regionu, ceo nišavski region. Kada napravimo taj autoput iz Beograda do Tirane i Drača će se stizati za četiri i po sata, pa vas onda pitam, poštovani srpski privrednici, koja će luka da vam bude najbliža, zašto to da ne iskoristimo i ne uradimo nešto za sebe i svoju zemlju”, naglasio je Vučić.

On je rekao da je to pogled u budućnost i pozvao srpske privrednike da gledaju u budućnost.

“Dobro je analizirati sadašnjost, odlično je proučavati prošlost, ali najvaznji je živeti i raditi za buducnost. Živeli dobri odnosi između Srbije i Albanije”, poručio je Vučić.

Premijeri Srbije i Albanije, Aleksandar Vučić i Edi Rama, otvorili su danas u Nišu poslovni forum Srbija-Albanija, na kojem učestvuje oko 300 predstavnika kompanija i privrednika iz obe zemlje.

To je prvi veliki skup srpskih i albanskih privrednika koji treba da dorpinese približavanju srpske i albanske poslovne zajednice.

Na Forumu će govoriti i direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Elen Goldstin.

Domaćini foruma su predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež i predsednik asocijacije Biznis Albanija Luan Bregazi.

 

Poslovni forum Srbija – Albanija

Premijeri Srbije i Albanije Aleksandar Vučić i Edi Rama otvorili su u Nišu biznis forum na kojem učestvuje oko 300 srpskih i albanskih privrednika.

Vučić je rekao da je izgrađeno poverenje dva naroda, a da je sada na redu jačanje privredne saradne i povećanje trgovinske razmene dveju zemalja. On je pozvao albanske privrednike da ulažu u Srbiju.

Vučić i Rama se sastali sa Albancima sa juga Srbije

Premijeri Srbije i Albanije Aleksandar Vučić i Edi Rama sastali su se danas u Nišu sa predstavnicima Albanaca sa juga Srbije.

Vučić i Rama su razgovarali sa predsednikom Opštine Bujanovac Šajipom Kanberijem, predsednicom Skupštine opštine Preševo Arditom Sinani, predsednikom Opštine Preševo Šćiprimom Arifijem.

One Response to “Albanski privrednici dobrodošli u Srbiju”

  1. Mali Djokica каже:

    Ovo je izokrenuta varijanta titovske polike u kojoj je 1946. Albanija maltene bila deo FNRJ. Svi znamo kako se to tragicno zavrsilo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Grmljavina sa kišom

Trenutna temperatura 20°C

Grmljavina sa kišom

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana