Poslodavci da plate ljude koji rade za praznik, inače kazna Tanjug

Objavljeno: 14.02.2017. 17:04 Izmenjeno: 14.02.2017. 17:04

Inspektorat za rad će pojačano kontrolisati da li su zaposlenima koji su radili na dan državnog praznika poslodavci isplatili uvećanu zaradu, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kako se navodi, ako se zaposlenom ne isplati naknada za rad na dan praznika, koji je neradni dan, Zakon o radu propisuje novčanu kaznu za poslodavca sa svojstvom pravnog lica od 600.000 do 1.500.000 dinara, a za odgovorno lice od 30.000 do 150.000 dinara, dok je za preduzetnika propisana novčana kazna od 200.000 do 400.000 dinara, podseća se u saopštenju.

Podseća se da je Zakonom o državnim i drugim praznicima u Srbiji propisano da u dane praznika koji se praznuju neradno, ne rade državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga.

Takođe, propisano je i da su državni i drugi organi, privredna društva dužni da obezbede neprekidno obavljanje delatnosti, odnosno usluga i u dane državnih i verskih praznika ako bi zbog prekida obavljanja delatnosti nastale štetne posledice za građane i državu.

Takođe, ukoliko priroda delatnosti ili tehnologija procesa rada zahteva neprekidan rad, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga mogu da rade i u dane državnih i verskih praznika.

Inspektorat za rad podseća poslodavce da, u skladu sa Zakonom o radu, zaposleni imaju pravo na uvećanu zaradu u visini utvrđenoj opštim aktom i ugovorom o radu za rad na dan praznika koji je neradni dan i iznosi najmanje 110% od osnovice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 27°C

Vedro

Ponedeljak
Promenljivo oblačno

Max: 32°C
Min: 20°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana