Posle 80.godine 30 do 40 odsto dementnih Tanjug

Objavljeno: 05.04.2019. 10:48 Izmenjeno: 05.04.2019. 10:48

U Srbiji između šest i osam odsto osoba starijih od 65 godina bolovaće od Alćajmerove bolesti, dok će svaki deseti imati neku vrstu demencije, rekao je danas predsednik SANU Vladimir Kostić uoči početka skupa „Novine u demencijama“ i dodao da se taj procenat posle 80 godine kreće od 30 do 40 odsto.

 

On je za RTS rekao da je to dominantan problem jer problem pogađa i porodicu.

„Zajedno sa njima pate oni koji o njima vode brigu i posebno porodice, koje su takođe pogođene. Tako da imate učestalost, recimo, različitih kardiovaskularnih bolesti, pa čak i suicida, znatno više u toj populaciji, nego kod populacije koja nema taj problem“, istakao je Kostić.

Prema njegovim rečima, taj problem je svuda oko nas i Srbija je u ovom trenutku, kada se radi o demenciji, „u očekivanju velikog praska“.

„Za najveći broj demencija, mi danas imamo posla ne sa jednom, nego sa mnogo bolesti. Najčešće bolesti su bolesti proteina. Cela paradigma lečenja je bitno izmenjena. Ono što sada imamo u rukama je nešto što bih nazvao farmaceutskom stereotipijom, ali ne i beznađem. Vredi lečiti ovu bolest“, navodi Kostić.

Kako je rekao, utvrđeno je da su u sredovečnosti faktori rizika za ovu bolest identični kao za kardiovaskularne bolesti.

„Kontrolom, recimo, šest do sedam faktora, godišnje bi na nivou Evrope moglo da se prevenira milion i po slučajeva, ali ne neposredno pred bolest, nego onda kada se ovoj bolesti ne nadamo, u četrdesetim i pedesetim godinama života“, rekao je Kostić.

Dvodnevni skup „Novine u demencijama“ okupiće vodeće stručnjake iz Velike Britanije, Holandije, Švedske, Danske, Nemačke, Italije, Grčke i Srbije i na njemu će biti razmatrani genetski i imunološki aspekti demencije, moguća prevencija ishranom, kao i najsavremenije metode lečenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 22°C

Pretežno vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana