Posle 40 godina otvorena nova fabrika u Kuršumliji

Objavljeno: 13.06.2020. 16:00 Izmenjeno: 14.06.2020. 11:00

Posle 40 godina, nova fabrika u Kuršumliji. Otvoren proizvodni pogon Fabrike Odbrambene industrije Srbije „Borbeni složeni sistemi“.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su otvaranju proizvodnog pogona u okviru prve faze izgradnje Fabrike za mašinsku obradu metala u sklopu Fabrike Odbrambene industrije Srbije „Borbeni složeni sistemi D.O.O“ u mestu Pljakovo kod Kuršumlije.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, reč je o investiciji u vrednosti od 8,5 miliona evra za realizaciju prve faze koja je obuhvatila izgradnju objekta i opremu. U novim objektima ukupne površine od oko tri hiljade kvadratnih metara zaposleno je 80, a u naredne dve godine, završetkom planiranih radova, očekuje se da će biti zaposleno oko 300 radnika.

Novi pogon fabrike „Borbeni složeni sistemi“ u Kuršumliji izgrađen je na osnovu iskazane potrebe za proizvodnjom većih serija oklopnih borbenih vozila „Miloš“.

Ministar Vulin je, nakon obilaska, u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića čestitao svim građanima Kuršumlije, svim zaposlenim u kompaniji Jugoimport-SDPR i svim građanima Srbije otvaranje prvog pogona u Kuršumliji posle 40 godina.

„Kada je 2012. godine Aleksandar Vučić postao ministar odbrane, odbrambena industrija Srbije je bila spremna za otpis, bila je spremna za prodaju ili za gašenje. Te 2012. godine, predsednik Vučić je doneo odluku da će cela država učiniti sve što može da Odbrambena industrija Srbije ponovo počne da radi, da počne da se takmiči na svetskom tržištu, da počne da zapošljava naše ljude. Evo, danas vidimo koliko smo uspešni, danas vidimo koliko je ta odluka bila dalekosežna, danas vidimo koliko je ta odluka bila ispravna. Odbrambena industrija Srbije je naša, srpska je, zapošljava srpske radnike, investira u Srbiju i bori se na svetskom tržištu srpskom pameću i srpskim znanjem sa najvećim i najkomplikovanijim sistemima na svetu“, istakao je ministar Vulin.

Odbrambena industrija Srbije, kako je navero, na ovaj način pokazuje koliko je dragoceno i značajno sačuvati je, koliko je važno da bude tu.

„Vojska Srbije je srećna kada vidi da je naša odbrambena industrija u stanju da proizvede najsloženije borbene sisteme. Kada se opremate od svojih fabrika, kada opremu, sredstva, oružje i oruđe proizvode naša pamet i naši radnici, onda i svaki dinar koji se izdvoji, dinar koji će ostati u Srbiji, pomoći će ljudima da bolje žive, pomoći će im da ostanu ovde, da stvaraju svoju Srbiju“, rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, ovo su dani razvoja, dani borbe da se sačuva mir i stabilnost.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana