Skupština: Završen rad, i sutra o dualnom obrazovanju Tanjug,Studio B

Objavljeno: 25.10.2017. 19:47 Izmenjeno: 26.10.2017. 08:33

Skupština Srbije završila je danas rad, a sutra će nastaviti objedinjenu načelnu raspravu o nekoliko zakona iz oblasti obrazovanja, među kojima je i Predlog zakona o dualnom obrazovanju.

Kako je najavljeno, sutra od 16 do 19 sati premijerka Ana Brnabić i članovi vlade odgovaraće na pitanja poslanika, što je predviđeno Poslovnikom o radu svakog poslednjeg četvrtka u mesecu.

Dok su poslanici vladajuće koalicije u današnjoj raspravi isticali da će dualno obrazovanje omogućiti mladima da brzo nađu posao, opozicija je oštro kritikovala predložena rešenja.

Odgovarajući na primedbe opozicije tokom rasprave koju su obeležila česta javljanja poslanika po povredama Poslovnika, predsednica parlamenta Maja Gojković je, obraćajući se iz poslaničke klupe, upitala šta je loše u nameri da se reformiše obrazovni sistem, te navela da vidi „maliciozni ton i licemerje“ onih koji su pokušali da kritikuju zakon.

Gojković je rekla da se predstavnici stranke bivše vlasti koji kritikuju zakon, a koji navode da je dualno obrzovanje „laž“, „ne gade da u diktatorskom režimu budu savetnici direktora“ i da primaju platu od države.

Povodom, kako kaže, njihove licemeren brige za decu i problem odlaska iz Srbije, Gojković kaže da bi mogla da čita imena onih koji su razočarani otišli iz zemlje posle 2003. godine zbog neispunjenih obećanja tadašnje vlasti, a koji su se 2000. vratili u Srbiju iz koje su otišli zbog ratova i sankcija.

Navodii da je prethodna vlast „pljačkala“ Srbiju, i da na primer 2009. nije imala vremena da ratifikuje Konvenciju o nuklearnoj sigurnosti, koja je danas na dnevnom redu parlamenta.

„Ne želim da crvenimo zbog nerada DS i da nas neko na međunarodnim skupovima pita zasto nesto nismo uradili“, rekla je Gojković koja je od nedavno u Upravnom odboru Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nukelarnu sigurnost Srbije.

Poslanik DS Balša Božović rekao je da je obraćanje predsednice parlamenta „svojevrstan šou“, te pomenuo presudu Vrhovnog kasacionog suda koja, navodi, kaže da je Gojković svojevremeno ostetitila budzet Novog Sada.

Predsedavajući Vladimir Marinković je Božoviću isključio mikrofon i pozvao na raspravu o dnevnom redu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana