Poruka „Pucajte, ja i sada držim  čas“ nikada ne sme da se zaboravi Studio B

Objavljeno: 21.10.2021. 17:05 Izmenjeno: 22.10.2021. 09:58

Spomenik streljanjim đacima i profesorima u Šumaricama otkriven je 1963. i od te godine Veliki školski čas organizuje se za sve đake kragujevačkih škola pored humke u kojoj su sahranjeni profesori i učenici Prve gimnazije

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bs

Svakog 21. oktobra za Kragujevčane, posebno đake, Šumarice su mesto okupljanja i odavanja počasti streljanim sugrađanima. Svake godine, na ovaj dan, đaci u tom gradu časove imaju na mestu gde su stradali njihovi vršnjaci. Nacističko streljanje, kako direktorka spomen-parka Šumarice Marijana Stanković podseća, trajalo je tri dana, a najmasovnije je bilo upravo 21. oktobra.

Na sceni, pored spomenika, svi Kragujevčani, ali i ljudi iz drugih mesta u Srbiji, videli su dramsku rekonstrukciju tog pogroma. Za mnoge od njih ovaj dan je deo pamćenja koje se uči u najranijim godinama.

Prvo okupljanje porodica i rodbine nastradalih u Šumaricama održano je 1944. godine. Inače, prema podacima Muzeja Šumarice, sa streljanja je tada uspela da pobegne 61 osoba.

Streljanje 100 za jednog bilo je odmazda za pogibiju deset i ranjavanje 26 nemačkih vojnika u napadu partizana 16. oktobra 1941. na Treći bataljon 749. pešadijskog puka Vermahta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana