Porfirije:Velika oštećenja na hramu i zgradama u Zagrebu Tanjug

Objavljeno: 22.03.2020. 14:40 Izmenjeno: 22.03.2020. 14:40

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije pozvao je  vernike i sve koji su pretrpeli bilo kakve posledice u jutrošnjem zemljotresu u Zagrebu ili usled korona virusa da se obrate sveštenicima te mitropolije a da će oni u skladu sa mogućnostima učiniti sve kako bi im pomogli.

FOTO TANJUG / SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA / an

On je dodao da među vernicima nema nastradalih, ali da postoje velika oštećenja na zgradama koje poseduje zagrebačko-ljubljanska Mitropolija.

Naveo je da su velika oštećenja na Sabornom hramu na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

Ističe da postoji bojazan da su ona još veća nego što se sada čini, a da će se to znati kada se bude videlo kakva je statička situacija na hramu, koji inače spada u prvu kategoriju zaštite spomenika kulture Hrtvatske.

Hram je, kao i katolička katedrala u Zagrebu, delo austrijskog arhitekte Hermana Bolea, dok je živopis rad poznatog ruskog ikonopisca Aleksandra Muhina, koji trenutno predvodi radove ukrašavanja enterijera hrama Svetog Save u Beogradu.

„Nikada jedno iskušenje ne dolazi samo. U ovom trenutu kada se čitav svet hvata u koštac sa korona virusom, Zagreb je danas, u jutarnjim časovima, doživeo i zemljotres“, rekao je Porfirije, a objavljeno na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

On je poručio da je sigurno da nikada iskušnjenja nisu veća od duhovnih snaga koje kao ljudi nosimo, pogotovu ako postoji solidarnost i ako funkcionišemo kao zajednica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 20°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 26°C
Min: 19°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana