Porfirije:Postigli smo dogovor i saglasnost o Temeljnom ugovoru

Objavljeno: 30.06.2022. 12:39 Izmenjeno: 02.07.2022. 10:07

Patrijarh je istakao da će kada sve bude završeno oko potpisivanja Temeljnog ugovora to doprineti i normalizaciji odnosa između drržave CG i SPC.

foto tanjug

 

Patrijarh SPC Porfirije izjavio je posle, sastanka sa crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem, da su postignuti dogovor i saglasnost oko Temeljnog ugovora, da je tekst usaglašen i da sada treba da prođe kroz Sinod SPC i bude potvrđen, nakon čega će biti dogovoren datum potpisivanja.

„Polazeći od činjenice da je crkva odvojena od države i da naša crkva gde god ima svoju jurisdikciju apsolutno poštuje svaku državu i njene zakone“, rekao je Porfirije.

Kaže da je se ušlo u završnu završnu fazu izrade Temeljnog ugovora.

„I ovog trenutka mislim da mogu da kažem da je postignut dogovor i da je postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora, s tim što mora da se ispoštuju i procedure i kada je reč o Vladi CG i SPC. Postojeći tekst koji je usaglašen mora da prođe kroz Sinod i bude potvrđen i prihvaćen i ako Bog da bude sve u redu, onda ćemo pristupiti dogovoru oko datuma potpisivanja“, istakao je patrijarh.

Abazović: Zavrsili smo procedure na nivou radnih grupa, ići će se na komisiju za politicki sistem pa na vladu, očekujem da uskoro i to pitanje bude stavljeno ad acta na način što će se ukazati poštovanje prema SPC i državi Crnoj Gori.

Kaže da je imao radosnu priliku da se danas po treći put susretne sa premijerom CG i da su pored opšstih tema razgovarali i o Temeljnom ugovoru.

Patrijar je rekao da su zaključili da je važno da, kao i u svim drzavama gde naša crkva postoji i živi, odnos između crkve i države bude regulisan ugovorm, kao i kada je reč o svim verskim zajednicama u svim državama.

Napomenuo je da takvi ugovori regulišu i obaveze države prema verskoj zajednici, ali i obaveze verske zajednice prema državi.

Patrijarh sprski je napomenuo da je Temeljni ugovor počeo da se pravi još 2012. godine, ali da je bilo zastoja i problema.

Istakao je da će kroz kroz ugovor i naša ckrva i u CG i gde god da se nalazi imati mogućnost da sve što čini bude na opšte dobro i svih građana.

Porfirije je rekao da naša crkva niti je očekivala niti je tražila niti smatra da bi bilo normalno da ima bilo šta više od bilo kog građanina CG, bez obzira kojoj verskoj zajednici prihvata, ali da isto tako SPC ne očekuje ni ništa manje od onoga što ima bilo ko drugi u CG.

„Ovaj ugovor nam upravo obezbeđuje takav status“, istakao je Porfiirije.

Izrazio je zahvalnost svima koji su učestvovali na izradi ovog ugovora i onima iz prethodne vlade u CG, kao i svih prehtodnih vlada koje su na njemu radile od 2012. godine.

Zahvalio je premijeru Abazoviću kao i njegovim saradnicima iz vlade, što su i oni učinili napor da se dođe do saglasnosti.

„I ako Bog da i da potpišemo ovaj ugovor“, rekao je patrijarh i izrazio zadovoljstvo što će biti jedan od potpisnika tog dokumenta.

 

Abazović: Kada sve bude gotovo potpis na ugovor u Crnoj Gori

Abazović je nakon razgovora sa patrijarhom Porfirijem rekao da je da su procedure oko usaglašavanja teksta Temeljnog ugovora završene na nivou radnih grupa u Crnoj Gori i da će se one sada nastaviti na vladi i u okviru SPC.

Kako je naveo kada sve bude gotovo sporazum će biti potpisan u Crnoj Gori u terminu koji bude dogovoren.

„Ako sve prođe u dobrom duhu i kako treba pitanje Temeljnog ugovora će da bude rešeno na najbolji način uz poštovanje SPC i države Crnoj Gori koja je sekularna“, rekao je Abazović.

Izrazio je zahvalnost poglavaru SPC na konstruktivnom sastanku i naglasio da mu je uvek zadovoljstvo da sa njim razmeni mišljenja.

Mislim da svi treba da idemo sa porukama mira, to je budućnost, regija je probala sve osim pomirenja i saradnje, izjavio je crnogoriski premijer.

„Put gde su svi nezadovljni gde su tendencije podela i tenzija to nije put za bilo koje društvo.Poštovati ustav, međunarodno pravo i sekularnost države Crne Gore je put kome težimo“, poručio je Abazović uz napomenu da svako treba da radi svoj posao u domenu onoga što predviđa zakon.

Abazovic:Srbija i Crna Gora ulaze u novu eru odnosa,više koraka napred

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da je najbolja vest posle dvodnevne posete Beogradu, tokom koje je razgovarao sa najvišim zvaničnicma Srbije, to što su, kako kaže, konstatovali da Crna Gora i Srbija ulaze u novu eru odnosa, koji treba da budu mnogo bolji nego što su bili ranije.

Abazović je rekao da su odnosi dve zemlje neopravdano bili opterećeni u prethodnom periodu.

““Došli smo do dva-tri konkretna rešenja vezano za platni promet. Krećemo sa platnim prometom, odnosno procedurom za rešavanje platnog prometa između dve države“, kazao je Abazović u intervjuu za RTS.

Istakao je da su obezbedili i nesmetan izvoz hrane iz Srbije prema Crnoj Gori, čime će, kako kaže, biti umanjena potencijalna kriza.

Abazović je naveo da su ostala i neka pitanja koja tom posetom nisu mogla biti rešena, ali koja su, kako kaže, na stolu i koja će, ako bude ovakve energije, sigurno biti rešena u narednom periodu.

““Mi bismo voleli da preko noći možemo sve da rešimo, ali ako imamo kontinuitet dosta nategnutih odnosa, po meni neopravdano, onda mislim da je ovo značajan korak unapred, više koraka unapred“, naglasio je crnogorski premijer.

Kada je reč o Temeljnom ugovoru koji Crna Gora treba da potpiše sa SPC, a čiji je radni tekst objavljen neposredno pred njegovu posetu Srbiji, Abazović je podsetio da se na tom dokumentu u Crnoj Gori radi od 2012. godine.

„Bez obzira što i tamo postoje ljudi koji imaju tu kolektivnu amneziju, koja je produkt političkih interesa, a ne baš zaborava, radi se u kontinuitetu, radilo se 10 godina. Meni je žao što se to nije završilo u nekom prethodnom periodu, verovatno onda ne bismo danas razgovarali o ovome, ali 43. Vlada je odlučna da sva pitanja, a narocito ona koja značajnije opterećuju javnost, tretira odmah“, rekao je Abazović

Naglasio je da će imati jednak tretman prema svim verskim zajednicama i da, kako i Ustav predviđa, država treba da se bavi državnim poslovima, pošto je sekularna, a crkva, dodao je, da se bavi svojim poslovima.

Abazović je najavio je da će Temeljni ugovor biti potpisan u Crnoj Gori, u terminu o koji će tek biti dogovoren.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana