Popović: Srbija da traži hitnu sednicu Saveta bezbednosti Tanjug

Objavljeno: 22.03.2019. 10:12 Izmenjeno: 22.03.2019. 10:12

Srbija bi trebalo da traži hitnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog vežbi takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga i Vojske Kosova, koje su počele ove nedelje, izjavio ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović.

„To je prvi put da je albanska Vojska ušla na teritoriju Srbije. Srbija mora da reaguje, mora da zatraži hitnu sednicu Saveta bezbednosti. Moramo da tražimo hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN, jer je formiranje (kosovske) vojske protiv Rezolucije 1244. Albanska Vojska na teritoriji Kosova i Srbije? Pa sutra mogu da uđu u Mitrovicu bez ikakvih problema ako ih niko ne zaustavi. Ako danas ne reagujemo imaćemo to“, rekao je ministar Popović gostujući na RTS.

On je dodao da zato treba zaštititi naš narod, informisati naše partnere i upozoriti NATO da je ovo neprijateljski akt prema Srbiji.

„To Srbija ne sme da dozvoli i sigurno da neće. Srbija je ozbiljna zemlja i imamo svoju vojsku i ona treba da kaže da nijedan naš čovek neće biti ugrožen na teritoriji Kosova“, kaže Popović.

Govoreći o važnosti podrške Rusije u međunarodnim telima, on je podsetio da je Rusija već tri puta svojim vetom sprečavala ukidanje Rezolucije 1244.

„Rusija je sprečila da Kosovo postane član Uneska. Rusija je svojim vetom sprečila onu najveću sramotu koju smo mogli da dobijemo u istoriji Srbije i sveta – da Srbija bude proglašena za genocidan narod… Kosovo bi odavno bilo nezavisno da nema Rusije. Ne postoji veća pomoć koju neka zemlja može da dobije nego što smo mi dobili od Ruske Federacije“, istakao je ministar Popović.

On je podsetio da je ruski parlament doneo rezoluciju kojom se osuđuje NATO agresija na SRJ, što je naročito važno povodom 20. godišnjice bombardovanja i kosovskog pitanja.

Popović je ukazao da prištinske vlasti ništa nisu postigle od samoproglašenja nezavisnosti.

„Koliko je prošlo od proglašenja te lažne nezavisnosti i ništa nisu postigli. Najveće svetske sile, Amerika, Evropska unija, praktično sve zemlje EU su podržale tu lažnu nezavisnost i ništa nisu uradile. Da li je Kosovo nezavisno – nije. Da li je članica Ujedinjenih nacija – nije. Da li je članica Uneska – nije. Da li je članica Interpola – nije. Zamislite, uložili su milijarde i milijarde i svu silu sveta i nisu uspeli zato što je Srbija bila odlučna, zato što nismo dopustili da se ijednog časa o tome govori. Kosovo nije nezavisno i nikada to neće biti. nećemo dati ni metar Kosova i tu odlučnost prepoznaju naši prijatelji kao što su Rusija, Kina i drugi, preko 100 zemalja UN. Ako smo mi odlučni i oni će nam pomoći. Kosovo nikada neće biti nezavisno i taj njihov projekat je propao“, rekao je Popović.

On je podsetio da je predsednik Rusije Vladimir Putin potvrdio da će Rusija podržati svako rešenje koje Srbija želi, sve dokle god se ono bazira na poštovanju Ustava Srbije, Rezolucije 1244 i međunarodnog prava.

„To je kamen temeljac toga da je Kosovo deo Srbije“, rekao je Popović.

Prema njegovim rečima, Kosovom vladaju teroristi, a tamo je centar kriminala kao i tržišta droge za celu Evropu.

„Mladi sa Kosova napuštaju Kosovo. Odlaze u ceo svet, jer ne mogu da trpe taj zulum i teror koji se tamo sprovodi. Tamo nema nikakve demokratije, ne postoji ekonomija, žive od donacija i taj projekat je propao. Srbija bi trebalo da poštuje svoj ustav, da ne da Rezoluciju 1244 koja je čvrsta, kao najčvršća stena, jer je podržavaju Kina i Rusija u Savetu bezbednosti i to je naš kapital za budućnost“, navodi Popović.

Pitanje imovine, ističe Popović, mora da se otvori u budućnosti, jer se na Kosovu nalaze i najveća rudna bogatstva Srbije.

„Moramo da budemo odlučni, ne damo ni metar Kosova i poštujemo svoj Ustav, svoju zemlju i Rezoluciju 1244“, objašnjava ministar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 25°C

Pretežno vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana