Popović: Povampireno ustaštvo, Srbi na udaru Tanjug

Objavljeno: 17.05.2020. 12:18 Izmenjeno: 17.05.2020. 12:18

Ministar u vladi Srbije i predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović osudio je blajburšku misu u Sarajevu te naveo da njeno održavanje, uz prenos na Hrvatskoj radio televiziji i podršku šefa diplomatije Hrvatske Gordana Grlića Radmana, pokazuje da je ustaštvo potpuno legalizovano u državnim institucijama Hrvatske.

Foto: Tanjug  (AP Photo/Kemal Softic)

„Agresivno povampirenje ustaštva u godini kada ceo svet slavi jubilej 75 godina od Velike pobede u Drugom svetskom ratu nije slučajno. Podrška ministra spoljnih poslova Hrvatske blajburškim kvislinzima, emitovanje spota ustaške ikone Marka Perkovića Tompsona na državnoj televiziji Crne Gore, štampanje poštanske markice sa mapom NDH u Severnoj Makedoniji, kao i pohvala čistoće i pravilne upotrebe hrvatskog jezika u periodu NDH na času prikazanom na Radio televiziji Vojvodine, pokazuje da sve ustaše ipak nisu poražene u Drugom svetskom ratu“, ocenio je Popović u pisanoj izjavi.

On je kazao da je Hrvatska, danas najmlađa članica EU, jedini saveznik Hitlerove Nemačke koja nikada nije denacifikovana i kažnjena za zverstva počinjena tokom Drugog svetskog rata.

„Upravo u tome leži razlog zašto se današnje ustaše osećaju ohrabrene da slobodno promovišu svoje stavove i legitimizuju genocidnu ideologiju koja je dovela do stradanja milion Srba i Jevreja u NDH u Drugom svetskom ratu“, ocenio je Popović.

Poručio je da Srbija više nikada neće bespomoćno posmatrati događaje koji prete da ugroze bezbednost srpskog naroda u okruženju, već će, kako je naveo, biti spremna da, uz pomoć svojih osvedočenih saveznika, stane u zaštitu svog naroda i obezbedi njegov miran opstanak na prostorima gde se vekovima govori srpskim jezikom i moli u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

„Nikome nećemo dozvoliti da silom zatire srpski identitet i otima srpske svetinje“, zaključio je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 27°C

Pretežno vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana