Popović: Kineske IT kompanije žele da investiraju u Srbiji Studio B, Tanjug

Objavljeno: 06.05.2019. 13:14 Izmenjeno: 07.05.2019. 11:37

Kineske kompanije koje se bave informacionim tehnologijama zainteresovane su za dolazak u Srbiju kako bi pokrenule svoju proizvodnju, ali i razvojne centre, posebno u Industrijskom parku u Borči, izjavio Nenad Popović na drugom Digitalnom kineskom samitu u Fudžou.

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović je tokom prvog dana foruma razgovarao sa predstavnicima više kineskih kompanija koje se bave telekomunikacijama, veštačkom inteligencijom i robotikom i, kako kaže, svi su veoma zainteresovani za dolazak u Srbiju.

U izjavi novinarima, Popović kaže da je Srbija evropska zemlja sa najviše kineskih investicija, a da se tek očekuju investicije u najnovije tehnologije, pre svega kroz Industrijski park u Borči, čija izgradnja će početi ove godine.

“Kinezi žele da iskoriste ono što je najbolje u Srbiji, a to je znanje naših inženjera. Srpsko znanje u saradnji sa kineskom tehnologijom može biti prekretnica u tehnološkom i industrijskom razvoju Srbije”, rekao je Popović.

Kaže da Kinezi cene ono što je Srbija uradila u izgradnji inovacione i digitalne infrastrukture i da se kod nas osećaju “kao kod svoje kuće”.

“Najveći doprinos tome dao je poslednji susret predsednika Aleksandra Vučića i Si Ðinpinga u okviru konferencije “Pojas i put“, koja je održana u Pekingu”, rekao je Popović.

Ističući da Kina teži digitalizaciji svih sfera društva i da Srbija može mnogo da nauči od njih, Popović navodi da su kineski investitori koji će doći u Srbiju najbolji partneri u sferi digitalizacije i digitalnih tehnologija u svetu.

“Bilo je impresivno na samitu čuti planove Kine za budućnost, jer ta zemlja, koja je lider u inovacijama, već planira potpunu digitalizaciju države, trideset godina unapred”, rekao je Popović.

On je naveo i da je jedini ministar iz inostranstva na samitu u Fudžou što, dodaje, ukazuje na veliko poštovanje koje Kina gaji prema Srbiji.

“Kinezi žele da nam pomognu, sve te investicije su od prvorazrednog značaja, a industrijski park u Borči im je veoma interesanatan”, rekao je Popović i dodao da je Kina, pored SAD, nesumnjivi lider u inovacijama.

Srpski ministar je jutros prisustvovao svečanom otvaranju foruma, a sutra će učestovati na panelu o digitalnom pomorskom putu svile.

Na panelima i okruglim stolovima razgovaraće se i o pametnim gradovima, industrijskom internetu, digitalnoj ekologiji, digitalnom zdravlju.

Na samit je pozvano 1.500 učesnika iz celog sveta, a izložbeni prostor, gde su kompanije predstavile originalne tehnologije i dizajn, zauzima skoro 60.000 metara kvadratnih.

One Response to “Popović: Kineske IT kompanije žele da investiraju u Srbiji”

  1. Анчи каже:

    To je buducnost Srbije, inovacije , digitalna tehnologija, tehnoloski parkovi… Imamo potencija za razvoje ovih oblasti, a uz pomoc ministra Popovica i pomoc Rusije i Kine. Srbija zemlja inovacija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 22°C

Pretežno vedro

Sreda
Promenljivo oblačno

Max: 26°C
Min: 19°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana